Revelionul sinistru de pe micile ecrane (Opinii)

Autor: Ioana Ene Dogioiu - Senior editor
Luni, 02 Ianuarie 2012, ora 15:10
21120 citiri
Revelionul sinistru de pe micile ecrane (Opinii)
Foto: Adevarul

Nu sunt o specialista in divertismentul de televiziune si nu pretind ca as avea un ochi de profesionist. Departe de mine asa aroganta. Dar sunt telespectator. Am fost telespectator si o parte din noaptea de Revelion. Unul fara cine stie ce pretentii extraordinare. Asteptam sa gasesc putina muzica buna, putin umor de calitate, macar decent, daca nu inteligent, ceva care sa acompanieze placut o petrecere minimala.

Ei bine, ceea ce am vazut si auzit a fost nu doar de prost gust, nu doar neinteresant, nu doar searbad. A fost de-a dreptul sinistru. Cu excepta TVR, care a avut un program obosit, dar decent, celelalte posturi au fost absolut dezgustatoare. Rar am vazut asa o revarsare de vulgaritate, de obscenitate de-abia mascata, de prostie exhibata aproape violent.

Nu sunt o pudibonda, gust o anumita doza de... spicy. Dar, pentru Dumnezeu!, chiar nu se poate fara funduri goale si sani care se revarsa din sutiene meschine? Nu se mai poate fara tot felul de pitipoance tampe si agramate? Cine sunt si de ce au devenit vedete doua creaturi precum Simona Sensual si Gina Pistol, cu priviri si prestatii la fel de inteligente ca ale unor cimpanzei?

De ce dansul trebuie sa se compuna aproape exclusiv din miscari cu tenta sexuala, unele atat de explicite incat ar trebui trimise in programe dupa miezul noptii? De ce nu mai exista decat umor cu si despre sex? De ce trebuie sa fim indopati cu manele si tiganisme gratuite in scenete de un prost gust infinit, la care sa fie partase chiar nume serioase ale divertismentului romanesc, precum Monica Anghel? De ce scalambaiala tiganeasca, de la gesturi, la accent si agramatisme, este amuzanta intr-o tara altfel extrem de sensibila la asocierea cu aceasta etnie? Daca ne deranjeaza ca suntem confundati prin strainatate cu tiganii, de de mama naibii ne place atat de mult sa-i imitam?

Costume hidoase, coregrafii proaste, regii slabe, interpretari penibile, vedete de carton, cam asa a aratat Revelionul cam pe la toate televizunile romanesti. Au ajuns atat de jos incat Vanghelionul, transmis in direct de B1 (ce ironie politica delicioasa!, dar asta e alta poveste) sa para o mostra de bun simt si bun gust.

Nu sunt o nostalgica a comunismului. Dar nu pot sa nu-mi aduc aminte de revelioanele realizate de Valeriu Lazarov si Alexandru Bocanet. Oricare dintre ele, scos acum din arhiva TVR si difuzat fara niciun fel de retus sau montaj, umileste fara drept de apel oricare dintre productiile oferite anul acesta.

Si ma intreb de ce? S-au prostit in masa producatorii tv? Nu mai avem vedete autentice? Nu mai are cine sa scrie scenarii inteligente si amuzante? Probabil ca raspunsurile sunt afirmative. Dar mai e ceva. Cel mai tare, s-a prostit, ma tem, publicul.

Pana la urma, televiziunile nu fac decat sa ofere ceea ce se vinde. Daca vulgaritatea, obscenitatea, prostia si tiganeala nu s-ar vinde, daca produsele acestea toxice li s-ar intoarce inapoi in figura sub forma unor audiente mizerabile, probabil ca ar fi fortate sa faca altceva, sa ridice standardele.

Dar nu e nevoie. Programele acestea imbecile si ieftine fac audienta si implicit bani. Lumea "se rade" de Monica Anghel in rol de tiganca amatoare de manele mai mult decat ar asculta-o pe Monica Anghel cantand. Imi pare rau, dar cat timp acesta ne sunt gusturile, nici nu meritam mai mult.

Citește și:
Adevărata miză din spatele comasării alegerilor parlamentare și locale din 2024: ”Era gândită ca o modalitate de a se pune la adăpost”
Adevărata miză din spatele comasării alegerilor parlamentare și locale din 2024: ”Era gândită ca o modalitate de a se pune la adăpost”
Comasarea alegerilor parlamentare cu cele locale în anul 2024 este un scenariu care a apărut pe agenda publică de când Florin Cîțu era încă liderul liberalilor, iar pe măsură ce se...
Mesajul lui Traian Băsescu de Ziua Națională a României: ”Oamenii politici responsabili trebuie să se gândească la un proiect de unificare cu Republica Moldova”
Mesajul lui Traian Băsescu de Ziua Națională a României: ”Oamenii politici responsabili trebuie să se gândească la un proiect de unificare cu Republica Moldova”
Fostul președinte Traian Băsescu a vorbit joi, 1 decembrie, despre beneficiile pe care le-ar avea cetățenii Republicii Moldova dacă țara s-ar uni cu România, potrivit tv8.md Fostul...