Ziare.com

Risc mare pentru pensii: Romania se afla in al 26-lea an consecutiv de declin demografic

Luni, 19 Ianuarie 2015, ora 18:55

   

Risc mare pentru pensii: Romania se afla in al 26-lea an consecutiv de declin demografic
Romania se afla in al 26-lea an de declin demografic si aceasta evolutie reprezinta una dintre principalele amenintari pentru sustenabilitatea sistemului public de pensii, a declarat luni Vasile Ghetau, directorul Centrului de Cercetari Demografice "Vladimir Trebici" al Academiei Romane, la Conferinta Nationala de Pensii Private.

"Romania se afla in al 26-lea an de declin demografic. Un sfert de secol! Datele statistice sunt de netagaduit: in raport cu populatia de la inceputul anului 1990, cand Romania avea 23,2 milioane de locuitori, s-a ajuns in anul 2014 la o populatie cu resedinta in tara sub 20 de milioane de locuitori. Acest declin demografic, care numara 26 de ani, reprezinta una dintre principalele amenintari pentru sustenabilitatea sistemului public de pensii", a afirmat Ghetau.

El a explicat ca reducerea populatiei cu aproximativ 3,2 milioane locuitori isi are originea in scaderea naturala - 600.000 de persoane, emigratia definitiva - circa 300.000 de persoane si in imensa emigratie cu schimbare doar a resedintei in alte tari - aproape 2,4 milioane de locuitori.

Seful INS: Cea mai mica natalitate dupa Al Doilea Razboi Mondial (Video)

In ceea ce priveste rata fertilitatii, care indirect a devenit o amenintare la adresa sistemului public de pensii, acest indicator se afla in jurul valorii de 1,3 copii/femeie incepand cu anul 2000, comparativ cu aproximativ 3,7 in anii '70.

"Nu trebuie sa omitem faptul ca scaderea numarului de nou-nascuti a fost benefica economic, ea a redus considerabil cheltuielile pe care societatea le-a facut pentru maternitate si nasterea copiilor, concedii postnatale, asistenta medicala, alocatii si indemnizatii, crese si gradinite, cheltuieli in sistemul educational, poate chiar si in programele de locuinte sociale.

Reducerea numarului de nascuti este rezultanta unor decizii ale femeii, ale tanarului cuplu de a renunta la copii, de amanare a venirii lor pe lume, ori de a avea un singur copil. Si aici se regasesc avantaje economice, pentru individ si cuplu, prin alocarea resurselor spre alte finalitati ori input superior pentru calitatea copilului unic. Pe termen lung,insa, costurile sunt altele la nivelul societatii", a mai spus Ghetau.
Sursa: AGERPRES

Articol citit de 4496 ori

Urmareste Ziare.com pe

Urmareste stirile Ziare.com pe Facebook
5 comentarii
Ordoneaza comentariile:Standard |Calitate |Numar Voturi |Recente

"Dupa noi, potopul."

Pegra nu poate renunta la coruptie si furt doar pentru ca tinerii sa ramana acasa. Cand nu vor mai fi tineri deloc, va desfiinta sistemul de pensii si gata: Nu-s parale.

 

Scaderea si imbatranirea populatiei este cea mai grava problema in

perspectiva imediata si de viitor a Romaniei!
Este vorba de slabirea resurselor demografice ale tarii,factor determinant al viitorului sau!
O fraza stupefianta din partea unui "demograf":
"scaderea numarului de nou nascuti a fost "benefica"economic"!!!!!
Mai benefica era exterminarea pensionarilor!!!!
Nu,dle Ghetau!
Scaderea natalitatii alaturi de emigrarea a milioane de tineri productivi si reproductivi a fost cel mai grav fenomen post-comunist!Catastrofal!
Incurajarea natalitatii(prin indemnizatii eficiente catre mamelor care muncesc,garantie a unor copii de valoare sociala si nu cersetoti pe strazi)precum si a reintoarcerii in tara a celor plecati,mai ales cu copii lasati "acasa",dar si nascuti "afara"ar trebui sa fie prioritatea prioritatilor unor guverne responsabile!
Mai mult decat imprastierea de firimituri pensionarilor,masa de manevra electorala!
Si mai ales,infinit mai important ca strategie nationala,decat incurajarea "nemuncii"prin marirea masiva a falsilor asistati sociali,consumatori de fonduri care ar putea reconstrui piramida varstelor in Romania!Teo

 

Avand in vedere imposibiltatea luării vreunor măsuri prodemografice,

soluția va fi importul de Asiatici și Africani!

 

Doamne fereste!

!

Problema

Este economică și e simplă: dacă nu iți permiți o casă și nu ai șanse la un salariu decent in țara in care te-ai născut, nu ai cum să intreții legal o familie.
Majoritatea tinerilor este in situația asta.
Rigiditatea locurilor de muncă are ca rezultat problema economică pe termen lung, chiar dacă se poate rezolva rapid și pe termen scurt cu ''import'' masiv de mană de lucru ieftină.

 

Platforma pentru solutionarea online a litigiilor