Riscul de saracie urca in Romania la 46%, cel mai ridicat din UE

Luni, 25 Iunie 2012, ora 20:50
6468 citiri
Riscul de saracie urca in Romania la 46%, cel mai ridicat din UE
Foto: Arhiva

Riscul de saracie sau excluziune sociala urca in Romania la 46 la suta, pe fondul scaderii populatiei la 19 milioane de persoane, fiind cel mai ridicat din toata Uniunea Europeana, la toate categoriile de varsta, rezulta dintr-un studiu prezentat, luni, de Blocul National Sindical (BNS).

Studiul "Romania in contextul Agendei UE 2020", realizat de BNS, mai arata ca rata de ocupare a populatiei care are intre 20 si 64 de ani a scazut la 62,8 la suta anul trecut, fata de 64,4 la suta in 2007, in conditiile in care angajamentul Romaniei este sa ajunga la 70 la suta.

Un alt angajament al Romaniei consta in reducerea numarului de persoane aflate in risc de saracie si excluziune sociala cu 15 la suta, in prezent fiind necesara scoaterea din aceasta zona a inca 184.200 de romani.

Suntem mai putini saraci, doar oficial

In studiul BNS se arata ca, potrivit datelor oficiale, numarul persoanelor sarace ar fi scazut, insa, in realitate, s-a inregistrat o crestere. Initiatorii studiului au explicat ca aceste diferente provin din metodologiile folosite.

Potrivit sursei citate, rata saraciei relative va creste substantial, iar acest lucru se va intampla "foarte repede", explicatia constand in faptul ca populatia Romaniei a coborat de la 21.680.974 (in 2002) la 19.042.936 (in 2012), scaderea fiind de 2,6 milioane.

"Rata saraciei urca instantaneu de la 17,2 / 21,1 la suta (cat indica cifrele oficiale - n.red.) pana la 24 la suta", se arata in studiu.

Documentul mai mentioneaza ca, in UE, cei mai bogati 20 la suta castiga de cinci ori mai mult decat cei mai saraci 20 la suta, in timp ce, in Romania, cei mai bogati 20 la suta castiga de sapte ori mai mult decat cei mai saraci 20 la suta, iar masurile de austeritate au lovit mai mult in cei cu venituri mici, decat in cei cu venituri mari.

"In Romania, 8,89 milioane persoane se afla in risc de saracie sau excluziune sociala, adica 41-46 la suta din populatie. 41 la suta - in conditiile vechii cifre a populatiei, 46 la suta - in conditiile populatiei relevate de recensamantul din 2011. Este cel mai ridicat risc din Uniunea Europeana, 46 la suta in Romania, fata de 23 la suta in UE", se arata in documentul citat.

Copiii, cei mai afectati

Cei mai afectati de fenomenul saraciei si al excluziunii sociale par a fi copiii, 48,7 la suta dintre ei fiind in aceasta situatie, comparativ cu 39 la suta pentru populatia apta de munca si 39,9 la suta pentru populatia de peste 65 de ani.

"Cu o crestere economica revizuita sub nivelul de trei la suta anual pe termen mediu, cu certitudinea reintrarii in recesiune a economiilor partenere de schimb international ale Romaniei si fara politici clare de formare profesionala, in concordanta cu cererile noii economii, este greu de crezut ca Romania va reusi sa inverseze trendul in 2012 si sa recupereze pana in 2016 pierderile acumulate in intervalul 2008-2011", considera initiatorii studiului.

Analiza facuta de BNS arata ca, an de an, parasirea timpurie a sistemului educational s-a accentuat, urcand dramatic pana la 18,4 la suta in 2010, iar anul trecut a coborat usor, spre 17,5 la suta.

Pe de alta parte, ponderea ridicata a agriculturii in populatia ocupata face ca Romania sa ocupe un loc codas in UE prin prisma locului serviciilor in economia nationala.

"Deficitul major in materie de educatie in cazul Romaniei, fata de media UE, se manifesta in cazul nivelului tertiar, unde ponderea in populatia ocupata pe total reprezenta in 2010 doar 17 la suta (15 la suta pentru barbati si 19 la suta pentru femei).

Datele empirice evidentiaza, ca regula generala, faptul ca in cazul unor ponderi mari ale agriculturii in populatia ocupata, care denota un nivel general slab al dezvoltarii economice, productivitatea muncii pe persoana in aceasta ramura reprezinta doar o mica fractiune din nivelul mediu al productivitatii la nivel national si invers", mai rezulta din studiul citat.

"Participarea tinerilor pe piata fortei de munca este o problema ce se afla in centrul atentiei in intreaga Europa, amplificarea somajului in randul acestora avand efecte negative la nivelul individului, al familiei sale si asupra comunitatii din care fac parte. Tinerii sunt afectati de somaj mai mult decat alte categorii demografice si au posibilitati mai reduse de a se integra pe piata muncii.

Tinerii trebuie sa faca fata unor provocari care sunt generate de sistemele educationale si formare si de accesul la piata fortei de munca agravate de criza economica globala", se mai arata in studiu.

Rezerva de forta de munca, in mediul rural

Potrivit datelor stranse de BNS, in mediul rural exista o rezerva importanta de forta de munca subutilizata. Astfel, la nivelul anului 2010, din totalul de 9,6 milioane persoane din mediul rural (reprezentand 44,9 la suta din populatia Romaniei), populatia din grupa de varsta 15-64 ani reprezenta 64,7 la suta (6,2 milioane persoane), comparativ cu 74,3 la suta (8,8 milioane) in mediul urban.

Comparativ cu tarile din Uniunea Europeana, Romania se plaseaza pe ultimele locuri in privinta utilizarii fortei de munca din sectorul rural.

Studiul "Romania in contextul Agenda UE 2020" a fost realizat in cadrul proiectului Biroul pentru observarea pietei muncii si a calitatii locurilor de munca, cofinantat din Fondul Social European.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Cine câștigă din separarea candidaților PSD-PNL la Capitală: ”Se vor faulta unul pe altul”. Scenarii noi pentru prezidențiale
Cine câștigă din separarea candidaților PSD-PNL la Capitală: ”Se vor faulta unul pe altul”. Scenarii noi pentru prezidențiale
Sociologul Alfred Bulai, șeful departamentului de Sociologie din cadrul SNSPA, a fost invitatul rubricii „Cu fața la alegători”. Acesta a vorbit despre cele mai importante subiecte de pe...
Ungaria dă asigurări că susține aderarea deplină a României la Schengen. Măsurile decise în urma vizitei lui Cătălin Predoiu la Budapesta VIDEO
Ungaria dă asigurări că susține aderarea deplină a României la Schengen. Măsurile decise în urma vizitei lui Cătălin Predoiu la Budapesta VIDEO
Ungaria va continua să susţină accederea României în spaţiul Schengen cu frontierele terestre în acest an, a transmis ministrul Afacerilor Interne, Cătălin Predoiu, în urma unei...
#saracie Romania , #romani
Comentarii
Poza homo.politicus
homo.politicus
rank 3
Lasa ba ca va da USL de mancare...