Romania dezvoltata, democratica si demna. Acum este momentul, acum e sansa noastra!

Joi, 10 Decembrie 2015, ora 07:22
6829 citiri
Romania dezvoltata, democratica si demna. Acum este momentul, acum e sansa noastra!
Foto: Valentin Stefan

Romania de azi este incomparabil mai buna decat cea din 1989, desi nu e nici pe departe ideala. Problema este ca, desi evoluam, ne dezvoltam mult mai incet decat am putea, iar lucrurile se schimba atat de greoi, incat se pierd niste generatii, este de parere Valentin Stefan.

Romania inca asteapta sa-si joace rolul pe scena istoriei, iar Valentin este optimist. Intr-un deceniu sau doua, spune el, vom sta la aceeasi masa, de la egal la egal, cu marii actori politici ai lumii. Romania va fi o tara "dezvoltata, democratica si demna, o Romanie 3D".

Specialist in due diligence, cu un masterat in Studii Ruse de la UNC Chapel Hill, Valentin Stefan locuieste in Statele Unite. Acum, puncteaza el, Romania nu se vede din America.

"Pentru americanul de rand, Romania exista doar daca cunoaste pe cineva din Romania si atunci are, in general, o parere buna. Pentru investitorul american, cea mai exotica tara din Europa este Polonia. Restul nu exista, nici macar Romania.

Singurele stiri despre Romania sunt fie despre orfelinatele lui Ceausescu, fie despre coruptie. Fost prim-ministru al Romaniei condamnat la inchisoare cu executare, fost prim-ministru roman cercetat penal, fost prim-ministru roman acuzat de plagiat etc. Cam asa se vede Romania de aici.

Partea cu adevarat trista generata de genul acesta de stiri este ca multi ani de acum inainte Romania se va lupta cu acest stigmat de tara corupta. Chiar si dupa ce actuala clasa politica va parasi viata publica", explica Valentin Stefan.

Generatia care va schimba profund societatea romaneasca. In 10-20 de ani

Tanara care a pus umarul la condamnarea lui Visinescu: Viitorul e de partea noastra!

Hai sa-ncepem de la zero, corect si curat, sa fim noi asa cum ne dorim sa fie tara!

Tanarul nu crede ca exista o reteta a succesului aplicabila tuturor, dar sustine ca avem nevoie de educatie inainte de toate.

"Mai degraba as spune ca este nevoie de o combinatie educatie-munca. In America conteaza foarte mult diploma. Daca nu ai o diploma de studii de la o universitate americana sau britanica, atunci e destul de greu sa obtii un job la o companie buna.

Abia apoi, daca vrei sa avansezi repede, conteaza cat de mult muncesti. Cu cat esti dispus sa muncesti mai mult, cu atat promovezi mai repede. Iar munca buna se vede si in salariu. E un lucru echitabil.

Si apoi mai intervin si alti factori precum motivatia, daca iti place ce faci, dorinta de afirmare. Sunt multi factori. Degeaba esti bine educat si muncesti 14 ore pe zi, daca nu ceri sa fii recompensat.

La noi, la romani, se zice ca lauda de sine nu miroase a bine. Corect! Dar modestia nu este o calitate foarte apreciata in America. De multe ori diferenta intre a fi promovat si a primi doar o scrisoare de multumire este facuta de aceasta lipsa a modestiei", adauga Valentin.

Parca nimic nu se mai schimba

Romania din 2015 este fundamental mai buna decat Romania anului 1989, este de parere Valentin. Dar lucrurile se schimba asa greoi, de parca nu s-ar schimba nimic, iar pentru cei necajiti faptul ca Romania se indreapta in directia buna nu se vede deloc.

Citeste si interviurile din campania Ziare.com "Elite fara granite - Ei sunt Romania"

"Acum avem mancare, libertate sa spunem ce gandim, putem sa calatorim liberi. Si nu ma gandesc la calatoritul in afara Romaniei, ci la faptul ca putem sa mergem din Bucuresti la Ploiesti fara sa trebuiasca sa ne inregistram la militie. Daca ne este foame, putem sa cumparam un covrig de la orice colt de strada. Avem de unde sa cumparam lucruri elementare precum hartie igienica si pasta de dinti, toata lumea are telefon mobil, parcul auto a crescut de nenumarate ori etc.

Desigur, Romania din 2015 nu este nici pe departe tara ideala, dar e incomparabil mai buna decat cea din 1989. Problema este ca, desi evoluam, ne dezvoltam mult mai incet decat am putea. Problema este ca Romania putea sa fie mult mai sus ca nivel de trai, ca lucrurile se schimba atat de greoi de parca nimic nu se schimba. Se pierd ani, se pierd generatii, iar milioane de romani nu au nici macar sansa la o viata decenta.

Romania se indreapta in directia buna, dar pentru Romania care traieste din salariul minim acest lucru conteaza prea putin", continua Valentin.

In opinia lui, societatea romaneasca este o societate occidentala, avem acelasi set de valori. Faptul ca nu avem aceeasi infrastructura ca in Europa de Vest nu inseamna ca suntem mai putin occidentali. Desigur, spune Valentin, depinde foarte mult de ce intelegem prin valori occidentale.

"Cred ca valorile nascute in Occident si pe care ni le dorim si noi le gasim si in societatea romaneasca. Democratie, economie de piata, proprietate privata, libertatea cuvantului sunt valori pe care le imbratisam si noi. Sunt anumite particularitati locale care ne diferentiaza, dar sunt mai mult culturale, decat de organizare a societatii.

Sper ca limba romana, bisericile noastre, glumele oltenesti, istetimea moldoveneasca si gandirea asezata ardeleneasca ne vor diferentia de celelalte culturi, occidentale sau nu, atat cat o sa existe lumea asa cum o stim.

Oricum, poate nu am fost occidentali acum 25 de ani, dar acum acestea ne sunt valorile, cu bune si rele", adauga Valentin.

Nu cred ca suntem diferiti de alte natii, dar cred ca suntem si noi intr-un fel. Avem si bune si rele. Eu vad mai multe bune. Suntem un popor incercat, cu o istorie chinuita din care am reusit intotdeauna sa ne regeneram.

Au fost perioade si mai grele decat ce avem acum, dar am reusit de fiecare data sa ne gasim rostul in lume.

Cu siguranta exista un anumit dor in mentalul colectiv fata de ceva ce poate nu a existat niciodata, exista anumite traume nationale si o ratacire in masa. Nu cred ca vremurile prin care trecem acum ne caracterizeaza. Secolul 20 a fost o perioada exceptionala. Oamenii in Romania, fie ei romani, maghiari sau alte natii, traiesc pentru un rost, cum au trait de sute de ani.

De indata ce vom face pace cu fantomele secolului trecut, ne vom intoarce la rostul nostru. Romania este tara oamenilor asezati si la fel vom fi si in viitor. Cand si in ce fel ne vom aseza sunt intrebari la care sper ca vom raspunde in curand.

Valentin Stefan

Un gresim si care sunt solutiile?

Tara nu are cum sa greseasca. Sunt anumite parti ale tarii care gresesc. "Indiferent de cum vrem sa numim aceste grupuri, clasa politica, neocomunisti, fosta securitate, mostenirea regimului comunist, solutiile se invart in jurul educatiei", considera Valentin.

"E nevoie de mai multa educatie in Romania. Un prim pas ar fi un buget generos. Se vorbeste de 6% pentru educatie. De ce nu 8% sau mai mult, oricat e nevoie?

E nevoie de bani pentru programe destinate copiilor din familii sarace, pentru profesori, pentru modernizarea scolilor.

Este nevoie de un efort sustinut care sa cuprinda atat guvernul central prin Ministerul Educatiei, dar si comunitatilor locale. Dupa Primul Razboi Mondial s-au construit mii de scoli. Majoritatea au fost construite de comunitatile locale. Satul romanesc, taranul a vrut sa-si trimita si el copilul la scoala. Spirit civic, dezvoltat natural. A fost cheia emanciparii Romaniei acum aproape o suta de ani.

Mobilizarea mediului rural este provocarea noilor lideri. Daca reusim ca tara in mediul rural, vom reusi sa punem pe picioare si orasele. Nu este un secret ca sunt foarte multi oameni saraci in Romania, in special in mediul rural, iar probabilitatea ca un copil care provine dintr-o familie saraca sa ajunga tot sarac este mare. Este greu sa inveti si sa iti pui speranta in educatie pe burta goala si in frig, atat acasa, cat si la scoala.

E nevoie de bani si pentru profesori. Niciodata profesorii nu se vor imbogati din salariul de dascal. Dar e nevoie de un salariu decent, ca profesorul sa nu trebuiasca sa faca meditatii si sa nu mai stea cu grija zilei de maine. Calitatea activitatii profesorale va creste semnificativ, daca profesorului i se ofera posibilitatea sa schimbe o mentalitate de supravietuire pe una de inovare.

Sunt si alte domenii importante, dar fara un sistem de educatie sanatos si performant prioritizarea oricarui alt domeniu nu-i decat o solutie de moment sau in beneficiul acelor grupuri care sunt raspunzatoare pentru majoritatea greutatilor din Romania de astazi", completeaza Valentin.

"Acum este momentul, acum este sansa noastra"

Romania are un potential urias de regenerare, reitereaza Valentin si face un tablou al atuurilor pe care le are tara noastra: capital uman, resurse naturale, apartenenta la UE si NATO, iar elita de carton care ne-a inselat sperantele de prea multe ori pare sa-si fi epuizat resursele.

E o tara mare. Avem 20 de milioane de romani. Exista suficient talent in Romania incat sa consideram capitalul uman o resursa strategica. Dar Romania este si o tara intinsa, cu multe resurse naturale. Resursele naturale sunt rareori de ajuns, dar sunt intotdeauna un bun punct de plecare.

Nu in ultimul rand, Romania se gaseste intr-un cerc exclusivist de membru NATO si UE. Apartenenta la aceste organizatii ofera stabilitate si, oarecum, ne ajuta sa ne asezam mai repede, sa ratacim mai putin.

Romania are multe puncte forte, depinde de ce dorim sa dezvoltam. Vrem sa punem economia pe picioare, valorificam avantajele economice oferite de UE. Vrem sa fim jandarmul acestui colt de lume, alocam 5% pentru armata, intarim relatiile militare cu americanii si aducem stabilitate atat in Balcani, cat si in Republica Moldova. Vrem o Romanie inovativa, moderna si emancipata, investim in educatie si cercetare.

Avem un avantaj pe care putine tari il au. Avem o varietate mare de domenii pe care le putem dezvolta, de la turism si agricultura la industrie si IT.

Romania mai are norocul ca elita de carton care ne-a inselat sperantele de prea multe ori pare sa-si fi epuizat resursele. Aceasta slabire a falsilor lideri, prospetimea romanilor din afara Romaniei si dorinta celor de acasa sa aiba 'o tara ca afara' este combinatia ideala pentru un nou inceput.

Aici este speranta mea pentru un viitor prosper, ca mintile care au pus pe picioare acest sistem ticalosit au fost inlocuite de semidocti incapabili sa se mai opuna modernizarii Romaniei. Ca mintile luminate si constiente de importanta binelui comun vor profita de aceasta oportunitate de degringolada a raului si isi vor lua revansa. Acum este momentul, acum este sansa noastra.

Valentin Stefan

Tanarul nu crede in puterea liderului providential de a schimba in bine o tara intreaga. Dar crede in puterea colectiva, in schimbare profunda prin actiuni sustinute de grup.

"Domenii precum educatia, sistemul medical, infrastructura necesita atentie urgenta. Dar viitorii lideri ar trebui sa opreasca in primul rand politizarea institutiilor de stat. De aici ar trebui inceputa schimbarea.

Tot ce e proprietate publica in Romania pare sa faca parte din marea tabla de sah politic. Toata lumea pare numita politic, de la directorii companiilor de stat si pana la directorii de spitale. Una dintre cele mai facile modalitati de sifonare a banului public este prin numirea pe criterii politice a sefilor de institutii de invatamant.

Majoritatea directorilor de scoala generala sau de liceu nu au rolul de buni administratori care sa se asigure ca generatiile de maine au conditii optime de dezvoltare intelectuala. Directorii sunt oameni ai sistemului, pioni pusi sa musamalizeze renovari fictive sau supraevaluate, sa fie o rotita in sistemul de facut bani pentru partid, baroni locali si profitori ai sistemului. Directorii sunt pusi sa pastoreasca echipe de invatatori si profesori inregimentati politic, care la randul lor sprijina partidul in pragul alegerilor. Pierdem ca tara enorm prin perpetuarea genului acesta de cutuma. Acest cerc vicios ar trebui intrerupt in primul rand", considera Valentin Stefan.

Cetateanul implicat

Tanarul considera ca societatea civila are rolul unei puteri in stat de sine statatoare.

"Doar ca as inlocui termenul de societate civila cu constiinta civica si as defini constiinta civica drept cea mai importanta putere in stat, care este activa zi de zi, cu rol fundamental in crearea unei lumi mai bune pentru generatiile prezente si viitoare.

Societatea civila, formata in special din ONG-uri, are un rol dublu. Pe de o parte, are rolul sa suplineasca si sa ofere alternative politicilor institutiilor statului. Pe de alta parte, are rolul sa monitorizeze activitatea institutiilor publice.

Desigur, este mult mai facila monitorizarea spatiilor verzi dintr-un oras decat realizarea studiilor de fezabilitate si propunerea unor rute alternative pentru proiectele mari de infrastructura. Dar indiferent de potentialul societatii civile la nivel national, Romania are nevoie de dezvoltarea societatii civile la nivel local care sa se ocupe de monitorizarea administratiei locale.

Cetateanul neimplicat politic, cunoscandu-si drepturile, are posibilitatea sa se implice in viata cetatii prin sprijinirea organizatiilor locale responsabilizand si eficentizand in felul acesta deciziile liderilor politici locali si, poate, reinnoirea lor. Romania, mai mult ca orice altceva, are nevoie de implicarea cetateanului in astfel de activitati", adauga Valentin Stefan.

Este primordial, spune el, ca generatiile viitoare sa inteleaga mai bine termenul de bine comun: "Putem sa ne construim case si sa ne cumparam masini scumpe de unii singuri, dar nu o sa avem niciodata drumuri, administratie eficienta sau tara prospera fara sa fim motivati de binele comun".

Depolitizare, modernizarea educatiei, dezvoltarea infrastructurii sunt lucruri necesare si trebuie abordate fundamental diferit fata de ce s-a intamplat pana acum.

"Dar mai este un lucru care sper ca va fi facut diferit in viitor. Sper ca vom arata mai mult respect pentru tot ce ne inconjoara, in special fata de categoriile sociale etichetate ca 'Dorel' si 'capsunari'. Dintre toti romanii, Dorel si capsunarul au cel mai mult de suferit. Capsunarii, milioane de oameni, cu riscul unor pierderi personale greu de justificat, au ales sa o ia de la zero intr-o lume straina, pentru ca nu li s-a oferit sansa unei vieti decente in tara lor.

Situatia lui Dorel este si mai tragica. Abandonat in propria tara si fara sansa unui nou inceput in alta parte, Dorel a pierdut sensul vietii. El traieste ca sa nu moara. Dorel a ajuns de la adolescentul reprezentand viitorul tarii la tanarul adult de 30 de ani asistat social. I se poate reprosa lui ceva? Prea putin a gresit el in comparatie cu cei responsabili sa-i creeze o societate functionala.

Datoria generatiei viitoare este sa nu-l manipuleze pe Dorel, sa nu-i vanda iluzii, sa-l respecte si sa se asigure ca lui Dorel i se ofera sansa unei vieti decente. Binele comun inseamna binele tuturor, atat binele liderilor societatii, cat si binele lui Dorel. Sper ca cel putin la nivel de mentalitate generatia viitoare isi va defini mai bine rolul in societate", completeaza Valentin.

Romania inca asteapta sa-si joace rolul pe scena istoriei. Simt ca exista o dorinta uriasa printre romani sa ne jucam si noi cartea istoriei. Pariez pe aceasta dorinta de afirmare a romanilor si abilitate de a privi inainte si cred ca in 10 sau 20 de ani, chiar daca nu o sa jucam un rol pivotal pe plan mondial, o sa stam la aceeasi masa de la egal la egal cu marii actori politici ai lumii.

Vad o Romanie dezvoltata, democratica, si demna, o Romanie 3D. O Romanie in care institutiile sunt puternice si conduse de oameni pasionati de meseria lor. O Romanie a cetateanului implicat, exemplu pentru generatiile viitoare.

Valentin Stefan

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Iohannis merge la Bruxelles. Subiectele fierbinți aflate pe agenda reuniunii liderilor europeni
Iohannis merge la Bruxelles. Subiectele fierbinți aflate pe agenda reuniunii liderilor europeni
Preşedintele Klaus Iohannis va participa miercuri şi joi, 17-18 aprilie, la reuniunea extraordinară a Consiliului European care va avea loc la Bruxelles. Şeful statului va participa, de...
Surpriza celui mai recent sondaj de opinie: Nicușor Dan pierde prima poziție în lupta pentru Primăria Capitalei
Surpriza celui mai recent sondaj de opinie: Nicușor Dan pierde prima poziție în lupta pentru Primăria Capitalei
Candidatul PPUSL la Primăria Capitalei Cristian Popescu - Piedone este cotat cu 38% din voturi, Nicuşor Dan -cu 27%, iar candidatul PSD-PNL Cătălin Cîrstoiu, cu 23%, relevă datele unui Sondaj...
#Romania de maine, #Valentin Stefan interviu Romania , #romani