Romania este fostul stat comunist impartit pe feude mici, in care fiecare lider se vrea Nicolae Ceausescu Interviu

Luni, 18 Iunie 2018, ora 14:19
27580 citiri
Romania este fostul stat comunist impartit pe feude mici, in care fiecare lider se vrea Nicolae Ceausescu Interviu

Romania merge "cu frana de mana trasa", e o tara cu o generatie noua globalizata si una veche puternic ancorata in valorile comuniste, o tara care vrea sa fie in UE la nivel de drepturi si nivel de trai, dar totodata sa ramana in comunism la nivel de responsabilitati, spune sociologul Marian Preda.

Un studiu recent arata ca jumatate dintre tineri se gandesc sa plece din tara in urmatorii 5 ani, pentru ca au inteles ca lucrurile nu se vor schimba prea curand in bine si nu au timp sa astepte. De ce preferam sa ne alungam copiii, in loc sa ne straduim mai mult ca tara asta sa fie bogata si curata, in loc sa impunem respectarea principiilor democratice, in loc sa ne promovam adevaratele valori? Suntem prea lenesi, prea indiferenti, prea creduli, prea egoisti?

Ce fel de tara ne pregatim sa le lasam mostenire copiilor si nepotilor nostri? Suntem preocupati de propriile noastre interese de moment, de castigurile imediate, dar nu ne gandim deloc si la generatiile care urmeaza, singura certitudine fiind aceea ca vor mosteni de la noi un urias deficit la sistemul de pensii.

"Noi suntem o tara centrata pe trecut, nu pe viitor. Si ca valori, si ca redistribuire a veniturilor. Pe noi ne intereseaza pensiile, nimeni nu vorbeste despre alocatia pentru copii, despre investitiile in educatie sau despre cum vom lasa noi Romania generatiilor viitoare", subliniaza intr-un interviu acordat Ziare.com Marian Preda, presedinte al Senatului Universitatii din Bucuresti si presedinte al Consiliului Statistic National

Spuneti-ne mai intai cum ati creiona dvs Romania anului 2018.

Ca pe o tara marginala a UE, cu un element de identitate de tara fosta comunista si elemente comune cu fostele tari comuniste care au deja regimuri autoritariste sau in care acestea incearca sa ajunga si sa se mentina la putere - Ungaria, Polonia, Cehia, Bulgaria.

Arata ca o tara impartita, cu mai multe clivaje, de exemplu, intre rural si urban sau un clivaj mare intre generatii - o generatie noua globalizata, ancorata foarte tare la valorile generatiilor Y si Z, si o generatie de peste 50-60 de ani puternic ancorata in valorile comuniste, care n-a scapat de mentalitatea paternalista.

Romania e o tara care vrea sa fie in UE la nivel de drepturi si nivel de trai, dar vrea sa ramana in comunism la nivel de responsabilitati. Asteapta in continuare mult de la stat, desi statul e slab si ineficient, pentru ca functioneaza nu pe principiile unui stat modern, specifice economiei de piata, ci pe principiile unui stat centralizat, comunist.

Avem domenii ale societatii care sunt in mare parte dependente de nivelul central: Educatia, Sanatatea, o buna parte din industrie. Avem in continuare peste un milion de angajati la stat. Avem o administratie publica imobila, ineficienta in mare parte, supradimensionata.

Avem 3.000 de municipalitati, cand pe regulile europene ar trebui sa avem maximum 1.000. Comune cu 700 de locuitori, care se divizeaza! In aceasta privinta, Romania este fostul stat comunist impartit pe feude mici, in care fiecare se vrea lider autoritar de genul lui Nicolae Ceausescu. Cu exceptii, desigur, pe ici, pe colo, pentru ca mai sunt primari care au inteles ce trebuie sa faca pentru a-si asigura suportul comunitatii pe termen lung.

Apoi, Guvernul actual, format din mediocri si submediocri in mare parte, si Parlamentul actual se afla la cel mai slab nivel dupa 1989, rezultat al unei perioade de tranzitie care a dus lucrurile din rau in mai rau la nivel de gestionare a bunurilor publice.

Cam asa arata Romania: o zona a economiei de piata care se ancoreaza din ce in ce mai puternic la economia globala, mai ales europeana, o generatie tanara care e mobila intelectual, comunicational si economic si care se duce sa-si caute de lucru unde gaseste oportunitati, si un stat si o generatie matura care au monopolizat Parlamentul si au ramas in prima parte a secolului XX.

De ce ne pleaca tinerii? De ce nu mai au rabdare cu noi?

Pleaca pentru ca nu gasesc aici valorile si oportunitatile minimale pe care ei cred ca le-ar putea avea. Ei pleaca pentru ca Romania nu este asa cum ar putea ea sa fie. Pleaca pentru ca vad cum oameni de proasta calitate ajung la putere, in timp ce lor li se pun piedici la tot pasul, vad ritmul de dezvoltare a Romaniei.

Noi mergem cu frana de mana trasa! Tinerii pleaca pentru ca vad ca li se promite si nu se realizeaza ce li se promite.

Si mai pleaca pentru ca Romania este o tara facuta pentru persoane varstnice si pentru persoane privilegiate - cei care au fost si sunt la butoane, cei care reprezinta generatia de 35-40 de ani de la Revolutie, care mentin controlul pe institutiile din Romania si care nu ii lasa sa iasa in fata decat pe tinerii pe care i-au socializat deja, care sunt batrani de mici, ca sa zic asa, adica sunt ca ei, s-au socializat pe regulile lor: smecheresti, cu control pe resurse publice etc.

Citeste si:
Fostul lider PNL Crin Antonescu nu crede în refacerea coaliției cu USR: „Niciodată nu am simțit atâta ostilitate între două partide”
Fostul lider PNL Crin Antonescu nu crede în refacerea coaliției cu USR: „Niciodată nu am simțit atâta ostilitate între două partide”
Fostul preşedinte al PNL Crin Antonescu a declarat miercuri, 27 octombrie, că refacerea coaliţiei între PNL şi USR este "o variantă înfundată", el susţinând că niciodată în cariera sa...
Iohannis, turist la piramidele din Egipt alături de soție, în timp ce criza politică din România se prelungește la nesfârșit
Iohannis, turist la piramidele din Egipt alături de soție, în timp ce criza politică din România se prelungește la nesfârșit
Preşedintele României Klaus Iohannis a făcut miercuri miercuri, 27 octombrie, o vizită de stat în Egipt, la invitaţia preşedintele Abdel Fattah El-Sisi. După întâlnirea oficială, șeful...
Sursa: Ziare.com