Romania, in pragul foametei? - De la cititori

Luni, 21 Februarie 2011, ora 23:36
4120 citiri
Romania, in pragul foametei? - De la cititori
Foto: Adevarul

Cat de realiste sunt previziunile bancii nipone Nomura, care a plasat Romania pe un sumbru loc 12 intr-un top al celor mai vulnerabile tari la o eventuala criza alimentara mondiala? In viziunea niponilor, suntem pe primul loc in clasamentul european al tarilor expuse unui asemenea flagel.

Adrian Radulescu, secretar de stat in Ministerul Agriculturii, in direct la Realitatea FM, s-a aratat extrem de indignat ca bancile au ajuns sa fie experte in agricultura. Dansul se intreba retoric cum poate fi Romania comparata cu acei africani care "asteapta sa le cada banana din copac".

Noi, Romania, tara cu un potential agricol atat de ridicat. Cum putem interpreta noi, oamenii obisnuiti, aceste semnale venite din mediul fiscal, si nu de oriunde, ci de la japonezi, care nu prea se joaca cu cifrele. Sa-l credem pe Valeriu Tabara, ministrul de resort, care s-a multumit sa spuna ca in Romania "doar lenea poate aduce foamete"?

Revoltele recente din lumea araba nu par a fi intamplatoare. Ne intrebam cum de a cazut Mubarak, de la 90 la suta popularitate, in dizgratia propriilor supusi?

Cetatenii din Bahraian, tara unde petrolul tasneste de oriunde, au ajuns sa-si expuna nemultumirile in strada, cu riscul de a fi impuscati de fortele de ordine. Peste tot, unde au avut loc astfel de proteste, s-au auzit tot mai apasat cateva cuvinte: saracie, foamete si lipsa locurilor de munca.

Resursele financiare ale acestor tari nu par a fi de neglijat. Tunisia si Egiptul, ambele cu un turism infloritor, iar Bahrain cu rezerve de petrol incomensurabile, nu se pot plange de bani. Insa se pot plange de lipsa resurselor alimentare.

Nu-i de ajuns sa ai bani, ca sa poti cumpara hrana. Trebuie sa ai si de unde achizitiona alimentele necesare hranirii populatiei. Poate ca rezervele alimentare la nivel mondial sunt in limite normale, dar pretul acestora, in mod speculativ, devine din ce in ce mai mare. Cererea si oferta regleaza aceste preturi, si, din cate se pare, cererea este mare iar oferta este mai scazuta ca de obicei.

Roamania nu poate sta departe de acest carusel speculativ. Temerile liderilor europeni sunt legate de o inevitabila criza a alimentelor, dupa stabilizarea crizei financiare.

Romania, o tara atipica, ce exporta banane si importa grau, este dependenta de preturile alimentelor stabilite la bursele internationale. Dovada o vedem in cresterea zilnica a preturilor la alimentele de baza. Nu sunt cresteri insesizabile ci salturi de pret semnificative.

Costurile alimentelor de baza se duc inevitabil in sus pentru ca Romania este o tara preponderent importatoare, de la legume pana la zahar si ulei.

Domnul Radulescu are tot dreptul sa fie revoltat de locul asigurat Romaniei in "topul foametei". Insa Romania, cu tot potentialul sau agricol, nu-si poate asigura consumul intern fara investitii si strategii tehnologice. Nu mai este de-ajuns sa ai pamant roditor fara a dispune de tehnologie performanta care sa-ti asigure productii pe masura.

Mediul climatic ne arata ca in Romania nu mai poti semana nici macar rosii sau ceapa fara a le asigura un proces tehnologic adaptat situatiei actuale.

Fara centre de cercetare, fara samanta de calitate si fertilizanti performanti, agricultura Romaniei nu poate decat sa stea si sa admire procesele de reforma a statului in care totul se desfiinteaza. Inclusiv centrele de cercetare agricola. Sa fie lenea de vina, domnu' Tabara?

Moartea unui om politic - pomenirea și lecțiile acesteia. Partea I: de ce trebuie să (ne) criticăm liderii?
Moartea unui om politic - pomenirea și lecțiile acesteia. Partea I: de ce trebuie să (ne) criticăm liderii?
Acum la mine e noapte târziu, dar calendaristic ziua de 27 martie a început deja. Când domniile voastre (sau majoritatea) veți citi acest articol (în două părți), peste cea de-a 29-a zi a...
Intrarea în Schengen pune sub lupă corupția din România: “Iar ne-a prins ninsoarea nepregătiți”
Intrarea în Schengen pune sub lupă corupția din România: “Iar ne-a prins ninsoarea nepregătiți”
România intră în spațiul Schengen doar pe cale maritimă și aeriană, la finalul lunii martie 2024. Aderarea va stimula turismul și comerțul și va consolida piața internă. Pe de altă...
#Romania foamete criza, #alimente preturi Romania, #preturi alimente zahar ulei, #criza alimentara Romania , #romani