Romania, inexistenta pe harta turistica europeana

Sambata, 28 Februarie 2009, ora 20:35
3834 citiri
Romania, inexistenta pe harta turistica europeana

Tara noastra este, practic, invizibila pentru marii vanzatori de vacante. Pe site-urile agentiilor de turism prestigioase din Marea Britanie, Germania sau Franta aproape ca nu exista oferte pentru Romania.

Prin comparatie insa, Bulgaria este prezenta cu sute de pachete de vacanta, atat la mare, cat si la munte, la preturi mai mult decat atractive.

Intrebat de ce Romania sta atat de prost intr-un domeniu care aduce tarilor din jurul nostru venituri consistente, Cordy Griffiths, reprezentantul portalului turistic britanic Expedia, a declarat pentru Romania Liberaca "principala conditie ca o destinatie sa devina disponibila pe Expedia este oferirea celor mai bune conditii de cazare si de calatorie pentru clientii nostri".

Daca nu poti fi gasit pe internet, practic, nu existi. Aceasta este regula dupa care functioneaza in prezent turismul mondial. Marii operatori care vand vacante peste tot in lume isi promoveaza ofertele, in primul rand, in mediul virtual, acolo unde acestea pot fi descoperite si procesate cel mai rapid de eventualii clienti.

Din pacate, Romania este o prezenta mai mult decat neglijabila pe paginile virtuale ale marilor agentii de turism occidentale care trimit anual milioane de turisti spre diferite locuri din intreaga lume.

Doar Poiana Brasov este recomandata britanicilor de catre o agentie de turism online, in timp ce Bulgaria are mai multe destinatii montane cu zeci de statiuni si hoteluri.

Mai mult, occidentalii aleg litoralul bulgaresc in detrimentul celui romanesc, deoarece pentru acesta din urma nu exista oferte.

Ministerul Turismului rezolva problema prin crearea unui post

Cat despre reprezentantii Ministerul Turismului, acestia spun ca "Vom avea in curand mai multe oferte si locatii prezente pe site-urile straine decat Bulgaria", dupa cum a declarat stefan Lungu, director de comunicare in cadrul institutiei.

Potrivit acestuia, prima masura va fi angajarea unei persoane care va avea sarcina exclusiva de a incarca pe diverse site-uri informatii despre Romania, prezentari actualizate si oferte turistice generalizate. Stefan Lungu sustine ca o singura persoana este suficienta pentru aceasta activitate, iar bugetul va fi unul variabil de la 100.000 euro pana la un milion de euro.

"Vor fi oferte concrete la anumite evenimente, de exemplu, Pastele in Bucovina sau Litoral 2009, program care se va deschide pe 19 aprilie.

Romania, prinsa in clisee

Pentru a schimba perceptia turistilor straini fata de Romania, Ministerul Turismului are foarte mult de munca. In prezentarea facuta pe portalul de turism Expedia.com, spre exemplu, Romania este prinsa in aceleasi clisee si locuri comune putin atractive pentru straini.

"Mamaliga este principalul fel de mancare al romanilor... Bucurestiul se numea in trecut Micul Paris, diversitatea formelor de relief este fabuloasa... Viata de noapte este in continua dezvoltare, cu noi baruri care se deschid peste tot datorita cererii in crestere... Romanii sunt considerati a fi foarte ospitalieri".

Mai exista si inexactitati sau sfaturi hilare: "Vaccinati-va impotriva malariei", "la Marea Neagra puteti face surf", "Vara, temperatura medie este de 25 de grade".

Codasii Europei

Statisticile prezentate pe site-ul Organizatiei Mondiale a Turismului reflecta situatia catastrofala in care se afla Romania, chiar in comparatie cu tarile vecine. Tara noastra este pe ultimul loc in Europa Centrala si de Est in ceea ce priveste numarul de turisti care au intrat in tara in anul 2007.

Nici in ceea ce priveste sumele cheltuite la noi de turistii straini, lucrurile nu sunt cu mult diferite. Cu doar 1,4 miliarde euro incasati, Romania se afla la mare distanta de Bulgaria, care a strans, in 2007, 3,1 miliarde euro si depaseste in clasament doar tari precum Republica Moldova, Lituania, Estonia, Georgia sau Belarus.

O chitară a lui John Lennon, găsită în podul unei case, va fi scoasă la licitație. Așteptări mari în privința prețului cu care se va vinde VIDEO
O chitară a lui John Lennon, găsită în podul unei case, va fi scoasă la licitație. Așteptări mari în privința prețului cu care se va vinde VIDEO
O chitară acustică cu 12 corzi, pierdută până acum, care i-a aparţinut regretatului John Lennon, va fi scoasă la vânzare în luna mai, după ce a fost găsită recent în podul unei case...
Scandal politic într-o țară NATO din cauza Ucrainei. Ministrul de Externe, demis la doar două săptămâni de la numire
Scandal politic într-o țară NATO din cauza Ucrainei. Ministrul de Externe, demis la doar două săptămâni de la numire
Premierul interimar al Bulgariei, Dimităr Glavcev, l-a demis pe ministrul de Externe, Stefan Dimitrov, la numai două săptămâni de când acesta fusese numit în post. Funcția a fost acum...
#turism, #agentii, #pachete, #calitate, #pret, #Bulgaria, #Poaiana Brasov, #online , #romani