Romania lui Eminescu si Romania noastra - Toate-s vechi si noua toate

Sambata, 15 Ianuarie 2011, ora 21:41
8021 citiri
Romania lui Eminescu si Romania noastra - Toate-s vechi si noua toate

15 ianuarie este ziua de nastere a lui Mihai Eminescu. Epigonii zilelor noastre se inghesuie sa-l laude pe poet, sa-i preaslaveasca vesnicia poeziei si profunzimea spiritului doar, doar vor rupe si ei, stand la umbra geniului, o farama de notorietate si o picatura de har prelinsa peste anonima si anosta lor scriitura.

Eu va propun sa ne reamintim altceva decat genialitatea "Luceafarului" sau intelepciunea din "Glossa". Mihai Eminescu a fost un poet genial, dar a fost si un analist politic desavarsit.

Va ofer un fragment dintr-un editorial publicat de Eminescu in ziarul "Timpul" din 23 iunie 1879. Veti descoperi ca Romania noastra este aceeasi cu Romania lui Eminescu.

"Aproape absolut nimic nu se produce in adevaratul inteles al cuvantului in tara aceasta decat pe taramul agricol; in cea mai mare parte, agricultura noastra se lucreaza intr-un chip cu totul rudimentar, iar productia noastra atarna mai mult de la bunavointa cerului.

Taranii, populatie in adevar romaneasca, lucreaza pamantul si dau singura productie reala in aceasta tara, pe cata vreme restul locuitorilor, cei din orase si targusoare, populatie amestecata din curcituri asimilate romanilor, din straini neasimilati si neasimilabili, fac negustorie, specula, camata, ocupa miile de functii publice, traiesc din ghesefturi si din politica.

Chipul unui taran roman, trait in aer liber, seamana cu al uvrierului stors de puteri in umbra fabricilor. Cine a umblat prin satele noastre a putut constata ca d-abia din trei in trei case se gaseste o familie care sa aiba un copil, cel mult doi. Aceasta populatie, pe langa toate necazurile ei, mai are unul ce pune varf la toate: administratia.

De Dumnezeu nu mai are nicio teama muncitorul de la tara, pentru ca Dumnezeu l-a parasit, pentru cine stie ce pacate, in mana acestei administratii, compusa in cea mai mare parte din haitele de cafenegii, din strengarii si necapatuitii de prin targuri. Aceasta corporatie nedreptateste, batjocoreste si jefoaie pe taran fara nicio mila; sunt membri in aceasta onorabila corporatie al carora numai numele baga in nabadai sate intregi.

In orase ne prieste foarte bine: in numele libertatii se face camata fara margine; in numele egalitatii deschidem bratele tuturor elementelor stricate pe care le rejecteaza chiar si societatile ipercivilizate, in numele natiunii romane, facem politica radicala, aspirand la o republica, ba chiar la mai multe.

Toata mizeria noastra publica o imbracam in formele poleite ale unei civilizatii calpe, precipitarea noastra spre fundul raului o numim progres, fierberea unor elemente necurate si lupta lor cu elementele ce au mai ramas inca sanatoase in tara se numeste politica. Acela ce cuteaza a se revolta fata ca aceasta stare de lucruri, acela care indrazneste sa arate ca formele poleite invelesc un trup putred, ca progresul nostru ne duce la pierzare, ca elementele sanatoase trebuie sa se conjure si sa faca o lupta suprema pentru mantuirea acestei tari este denuntat opiniei publice de catre negustorii de principii ca barbar, ca antinational, ca reactionar.

Ramane insa de dezlegat o cestiune cu mult mai grava si mai grabitoare, anume cestiunea vietii noastre publice, cestiunea daca trebuie sa urmam calea pe care ratacim de atata vreme sau daca trebuie sa mai putem apuca pe calea cea adevarata. Vom fi un stat independent, cum vom face uz de aceasta independenta, aceasta e cestiunea cea mare".

Aceste randuri au fost scrise de Mihai Eminescu acum 132 de ani! Romania noastra nu este cu mult diferita de Romania in care traia Eminescu. Singura diferenta este ca in vremurile noastre nu se mai nasc oameni ca Mihai Eminescu. In rest, "Toate-s vechi si noua toate: Vreme trece, vreme vine!"

Eveniment Quarterly Report

Nicușor Dan susține că a găsit datorii de miliarde de lei la Primăria Capitalei. Gabrielei Firea: ”Marota transformată 100% în minciună”
Nicușor Dan susține că a găsit datorii de miliarde de lei la Primăria Capitalei. Gabrielei Firea: ”Marota transformată 100% în minciună”
Primarul Capitalei, Nicușor Dan, o acuză pe Gabriela Firea că i-a lăsat conturile pe minus cu miliarde de lei. Pe de altă parte, În schimb, Gabriela Firea susține că edilul prezintă doar...
Vâlceanu (PNL): Măsurile fiscale asumate de Guvern vor sărăci românii și vor distruge economia
Vâlceanu (PNL): Măsurile fiscale asumate de Guvern vor sărăci românii și vor distruge economia
Deputatul liberal Dan Vîlceanu, fost ministru al Finanţelor, a criticat vineri, 29 septembrie, măsurile fiscale pe care Guvernul și-a angajat răspunderea în fața Parlamentului. Acesta...
#aniversare Mihai Eminescu, #Romania lui Eminescu , #romani
Comentarii
Poza SS-Independentul
SS-Independentul
rank 1
Felicitari pentru articol, Parinte Marcel Radut Seliste. Un popor care nu-si cunoaste istoria si eroii, NU are viitor ! Ori, cum spunea marele Iorga: " CINE UITA, NU MERITA ".
Poza tr2006
tr2006
rank 5