Romania reala: La intalnire cu foamea si saracia

Duminica, 10 Octombrie 2010, ora 22:40
4209 citiri
Romania reala: La intalnire cu foamea si saracia

In ciuda frigului, a vantului si ploii, o mare parte din ultimele zile mi le-am petrecut pe afara, printe oameni, mai mult ca de obicei. Am cautat foamea, saracia si disperarea, ca sa ma conving eu insami ca ceea ce aud la tv-uri, la cele doua canale adica, e adevarat.

Am mers prin zonele cunoscute, dar si prin altele in care nu am mai fost de mult. Nu am vazut nimic nou, nimic schimbat sau modificat. Cu bune si cu rele, viata merge inainte si romanii se straduiesc sa traiasca si acesta e un semn bun.

Astazi, poate cel mai bine se poate simti pulsul unei natiuni intr-un supermarket. Eu am intrat in vreo patru, uimita ca le gasesc deschise, asa cum le stiam, cu parcarile din fata, pline, ca de obicei.

Lumea a iesit la cumparaturi. Multi isi fac aprovizionarea pe o saptamana pentru ca e mai comod si mai economisesc si bani.

E drept ca preturile alimentelor au mai sarit, dar e ceva obisnuit. Sunt scumpirile de toamna. Asa se intampla in fiecare an. Nu-i acum prima data, ca sa fie motiv de jale ori de disperare.

Si intr-un grup m-am "trezit" vorbind ca cei de la tv-uri. Unii mi-au ras batjocoritor in fata si mi-au recomandat sa schimb canalul, sa nu ma mai uit la Realitatea. Altii m-au privit compatimitor si mi-au spus ca prea multe ore pe Antena 3 fac rau la sanatatea mintala. Ba un domn s-a oferit sa-mi cumpere o telecomanda noua.

Da' numai asa am aflat ca nici un supermarket din oras nu a dat faliment cum ar fi fost de asteptat acum, pe vreme de criza si de sezatori cu foamea.

Pe strada aglomeratie, multe masini, masini una dupa alta. Si m-am intrebat si eu daca asa arata un oras populat de oameni ajunsi la limita suportabilului, a disperarii din cauza saraciei.

As fi vrut sa vad macar o benzinarie inchisa, disparuta sau un magazin de cartier care sa fi dat faliment din lipsa de cumparatori. Dar nu, totul e ca anul trecut, ca acum doi ani. Ba si vanzatorii sunt aceiasi.

Sigur ca oamenii sunt afectati de masurile de austeritate luate de guvern si poate ca anul acesta isi permit mai putin decat anul trecut sau decat vecinul care se "descurca". Dar asta nu inseamna foame si nici disperare.

De ani, de multi ani vedem batrani care stau la coada sa primeasca gratuit alimente. Asta nu e o gaselnita a anului 2010 si nici a guvernului actual. E o realitate cu care deja ne-am obisnuit asa cum ne asteptam si anul acesta sa vedem batrani imprumutandu-se la CAR sa aiba bani de sarbatori.

Oare cine-i vinovat ca milioane de pensionari romani primesc pensie care nu le-ar ajunge sa plateasca nici caldura pe vreme de iarna, motiv pentru care s-au debransat, in timp ce alti pensionari, cateva zeci de mii, primesc milioane de lei vechi pe luna ca niste adevarati rasfatati ai sortii?

Citește și:
Expunerea băncilor pe titluri de stat a crescut cu 45% după pandemie. Intermedierea bancară, mult sub media UE
Expunerea băncilor pe titluri de stat a crescut cu 45% după pandemie. Intermedierea bancară, mult sub media UE
Sistemul bancar din România se finanțează în majoritate de pe piața internă, aportul capitalului străin fiind tot mai mic. Rata lichidității este foarte scăzută, iar gradul de...
Theodor Paleologu: Mi se pare îngrozitor să am de ales între Iohannis, Dăncilă, Barna şi Diaconu
Theodor Paleologu: Mi se pare îngrozitor să am de ales între Iohannis, Dăncilă, Barna şi Diaconu
Politologul Theodor Paleologu a declarat că în anul 2019 s-a simţit umilit, ca român, să aibă de ales între Iohannis, Dăncilă, Barna şi Diaconu pentru un mandat de preşedinte al...
Comentarii
I
ioanaiiiiii
rank 5
As fi vrut sa vad macar o benzinarie inchisa, disparuta sau un magazin de cartier care sa fi dat faliment din lipsa de cumparatori.