Romanii au cea mai mare incredere in muncitori, militari si agricultori

Miercuri, 05 Septembrie 2012, ora 15:18
2840 citiri
Romanii au cea mai mare incredere in muncitori, militari si agricultori

Institutul Roman pentru Evaluare si Strategie (IRES) a realizat o cercetare cu privire la efectele pe care criza politica din ultimele doua luni le-a avut asupra increderii romanilor in institutii, profesii, dar si in partenerii Romaniei.

Cercetarea a analizat increderea in anumite profesii care au fost antrenate intr-un fel sau altul in polemica de campanie sau in dezbaterea post-referendum, dar a vizat sa surprinda modul in care romanii se raporteaza la institutiile de baza ale statului si nu in ultimul rand cum anume se raporteaza la strainatate si la relatiile cu partenerii strategici, se arata intr-un comunicat remis, miercuri, Ziare.com.

Increderea in presa, justitie si autoritati

Primul rezultat al cercetarii releva faptul ca jurnalistii castiga din criza: 66% dintre cei chestionati declara ca tind sa aiba incredere in radio, 61% au incredere in televiziune, 51% tind sa aiba incredere in presa scrisa, iar 58% in mediul online.

Pe de alta parte, increderea in Justitie este scazuta, doar 30% dintre subiecti declarand ca tind sa aiba incredere in sistemul juridic romanesc;

Partidele politice stau chiar mai prost, beneficiind de increderea a doar 12% dintre respondenti.

Cu toate acestea, aproape jumatate dintre cei intervievati - 48% - declara ca au incredere in autoritatile publice regionale sau locale.

Politia si sistemul juridic

Chiar daca partidele sunt privite cu neincredere, institutii precum Parlamentul, DNA, Parchetul General sau Curtea Constitutionala se bucura de maxima incredere a 40-45% dintre romani. Ba mai mult: in Politia Romana isi pun nadejdea jumatate dintre respondenti.

Muncitorii, militarii si agricultorii, cele mai bine cotate ocupatii

In topul increderii in profesii, respondentii sustin ca primele locuri le ocupa agricultorii (82%), militarii (81%), muncitorii (80%), urmate de medici, profesori (69%) si ziaristi (53%). Pe ultimele locuri, se situeaza politistii si avocatii (41%), procurorii si judecatorii (39%) si functionarii publici (37%).

Relatia cu vecinii

43% dintre intervievati considera Ungaria mai degraba prietena Romaniei, iar 38% mai degraba o tara dusmana. Cu cat varsta respondentilor scade, cu atat creste nivelul de favorabilitate catre aceasta tara. Diferente de perceptie a Ungariei apar si in functie de regiunea geografica a respondentilor: cei din Transilvania si Banat considera in cea mai mare masura, Ungaria o tara prietena (47,6%), la polul opus aflandu-se Moldova unde, in cea mai mare masura ( 45,0%), Ungaria este considerata mai degraba o tara dusmana Romaniei.

39% dintre respondenti considera ca Rusia este prietena Romaniei, iar 27% considera ca este un dusman, in timp ce 17% considera ca nu este nici prieten, nici dusman, iar 13% nu stiu ce sa creada.

Politica externa a Romaniei

Majoritatea respondentilor (55%) are o parere proasta sau foarte proasta despre politica externa romaneasca. In general, romanii (51%) se declara nemultumiti de politica externa a tarii.

Respondentii considera mai degraba rau faptul ca statele occidentale fac presiuni auspra Guvernului Romaniei pentru respectarea procedurilor democratice: 46% dintre respondenti considera benefice presiunile tarilor occidentale. 50% considera aceste actiuni negative, iar 52% dintre intervievati considera ca Romania nu ar trebui sa accepte aceste presiuni.

62% dintre romani considera ca in prezent Romania nu se afla in pericol de a pierde teritorii.

Relatiile cu minoritatile etnice

In general, romanii considera relatiile cu alte etnii de pe teritoriul tarii ca fiind bune(66%). In acest sens, 49% considera relatiile dintre rromi si romani bune, iar 82% vad relatiile dintre romani si germani drept bune sau foarte bune.

De asemenea, 67% dintre cei intervievati considera ca romanii plecati in strainatate nu ar trebui scosi de pe listele electorale permanente

Cercetarea a fost realizata pe un esantion de 1.541 indivizi, cu varste de cel putin 18 ani. Esantionul a fost multi-stratificat, probabilist, reprezentativ

la nivel national. Eroarea maxima tolerata a fost de de +/-2,5%. Interviurile s-au desfasurat prin metoda CATI in perioada 21-24 august 2011.

Citeste si:
„Nu există partener mai puternic pentru SUA decât România” susține senatorul american Robert Portman
„Nu există partener mai puternic pentru SUA decât România” susține senatorul american Robert Portman
Senatorul american Robert Portman, care efectuează sâmbătă, 28 mai, o vizită în România, a declarat că nu există pentru Statele Unite prieten mai puternic decât ţara noastră....
Prima demisie din echipa PLUS din USR. Ciprian Teleman anunță că pleacă din partid
Prima demisie din echipa PLUS din USR. Ciprian Teleman anunță că pleacă din partid
Fostul ministru al Cercetării, Inovării şi Digitalizării, în Guvernul Cîţu, Ciprian Teleman a anunţat sâmbătă, 28 mai, că demisionează din USR. Fost președinte al PLUS Ilfov, acesta a...