Romanii cred ca traiesc intr-o lume nedreapta, dar manifesta un "optimism ciudat" - Sondaj IRES

Vineri, 24 Martie 2017, ora 22:52
4683 citiri
Romanii cred ca traiesc intr-o lume nedreapta, dar manifesta un "optimism ciudat" - Sondaj IRES
Foto: Arhiva Pixabay

Peste doua treimi dintre romanii de peste 18 ani considera ca traiesc intr-o lume mai degraba injusta, nedreapta, releva un studiu IRES.

Intitulat "Prin ochii victimelor. Reprezentari sociale ale dreptatii sociale in Romania", studiul a fost prezentat vineri de sociologul Vasile Dincu, fost vicepremier in Guvernul Ciolos, in cadrul unei conferinte organizate de Universitatea din Bucuresti.

Potrivit studiului, 67% dintre intervievati considera ca societatea romaneasca este mai degraba injusta, in timp ce doar 26% spun ca este mai degraba justa. Perceptia ca societatea este injusta este mai pregnanta in randul femeilor si al persoanelor trecute de varsta de 35 de ani si este asociata si cu o pondere mai ridicata a nemultumitilor cu privire la propria situatie sociala si economica.

De asemenea, romanii au perceptia unei lumi in care nedreptatea si inegalitatile vor creste in anii viitori, 44% dintre subiecti raspunzand afirmativ la intrebarea privind evolutia inegalitatilor in viitor, in timp ce 29% cred ca vor ramane la fel, iar 19% ca vor scadea.

Desi mai bine de jumatate dintre cetatenii romani se simt neintegrati in societate si simt ca le sunt afectate drepturile fundamentale, acestia manifesta un "optimism ciudat" in ceea ce priveste viitorul evolutiilor copiilor lor, in ciuda faptului ca sunt convinsi ca inegalitatile vor creste, releva cercetarea IRES.

Reusita depinde de noroc si intamplare

Aproape jumatate dintre romani cred ca norocul si intamplarea sunt cei mai importanti actori ai reusitei, cei mai multi dintre romani dand vina pe societate sau pe soarta pentru ca sunt oameni saraci si doar unul din cinci cetateni considera ca meritul si talentul sunt cei care fac diferenta.

Potrivit studiului, cand se reprezinta pe scara sociala, romanii se plaseaza, in proportie de doua treimi, in clasa de mijloc, ceea ce duce la imaginea unei societati care se sprijina pe o baza foarte subreda. Astfel, cei mai multi dintre romani - 67% - se auto-pozitioneaza in clasa de mijloc, in functie de venit si de avere; 29% spun ca s-ar incadra in clasa de jos, in timp ce doar 2% apreciaza ca fac parte din clasa de sus.

Clasamentul fricilor

- sanatate - 85% dintre cei intervievati sunt foarte sau destul de preocupati

- nivelul de trai - ii preocupa pe 84%

- evolutia locurilor de munca - 81%

- securitatea persoanei - 75%

- politicile anticoruptie - 75%

- nivelul salariilor si al pensiilor - 68%

- saracie - 67%

- securitatea Romaniei - 67%.

Totodata, alte aspecte care ii preocupa pe respondenti sunt: crizele financiare - 65%, evolutia inflatiei - 61%, situatia Europei - 56%, evolutiile geopolitice recente - 49% si somajul - 41%, evidentiaza studiul IRES.

Conform studiului, intoleranta este destul de mare, peste trei sferturi dintre romani considerand ca cei mai multi oameni incearca sa profite de pe urma celorlalti. "Gradul de toleranta al romanilor este mai scazut in privinta persoanelor cu alta orientare sexuala, a imigrantilor si a persoanelor de etnie rroma si mai ridicat in cazul persoanelor cu dizabilitati sau cu alta religie", releva cercetarea.

Studiul mai evidentiaza ca "romanii isi pierd increderea in institutii, chiar daca asteapta ca statul sa vina sa ii salveze, pierzandu-si increderea si in ceilalti romani".

"Neincrederea devine o adevarata ciuma emotionala, provocand, in fond, un fel de desocializare. (...) Neincrederea se apropie incet-incet de intoleranta si, mai ales, de greutatea asocierii pentru actiune comuna. Sindicatele si-au pierdut credibilitatea, iar organizatiile neguvernamentale nu mai sunt ce erau in anii '90", se precizeaza in concluziile studiului, prezentate de prof. univ. dr. Vasile Dincu.

Cercetarea a fost realizata in perioada 14 - 20 martie 2017, pe un esantion de 920 de persoane, cu varsta de minimum 18 ani, avand o marja de eroare de plus/minus 3,3%.

Citește și:
De ce este exclusă aderarea la Schengen în prima parte a anului 2023 și ce șanse avem în a doua parte. Calendarul evenimentelor care pot influența situația și miza Austriei
De ce este exclusă aderarea la Schengen în prima parte a anului 2023 și ce șanse avem în a doua parte. Calendarul evenimentelor care pot influența situația și miza Austriei
În cea mai recentă reuniune a Consiliului Justiţiei şi Afaceri Interne al Uniunii Europene, cel care votează extinderea Spațiului Schengen, nu s-a discutat oficial despre aderarea României....
Marcel Ciolacu atacă PNL cu privire la rotativă: ”Trebuie să depăşim mofturile de politicieni mărunţi”
Marcel Ciolacu atacă PNL cu privire la rotativă: ”Trebuie să depăşim mofturile de politicieni mărunţi”
Liderul PSD Marcel Ciolacu a declarat vineri, 27 ianuarie, la Brăila, despre rotaţia premierilor din luna mai şi schimburile de ministere, că ”dacă revenim la mofturile de a băga funcţiile...