Romanii cu boli incurabile sunt trimisi acasa, sa astepte sfarsitul. Statul nu-i ajuta, dar iata cum ii poti ajuta chiar tu

Comunicat de presa
Luni, 09 Decembrie 2019, ora 13:23
15125 citiri
Romanii cu boli incurabile sunt trimisi acasa, sa astepte sfarsitul. Statul nu-i ajuta, dar iata cum ii poti ajuta chiar tu

Peste 172.000 de copii si adulti romani care infrunta o boala incurabila au nevoie, urgent, in fiecare an, de ingrijire paliativa, insa doar unul din zece pacienti primeste la timp acest tip de ingrijire. Ceilalti aud un descurajant "nu se mai poate face nimic" si sunt trimisi acasa, sa astepte.

Un studiu realizat pentru Banca Mondiala, cu sprijinul expertilor locali si internationali din domeniul paliatiei, arata ca la nivel national exista doar 13 echipe de ingrijire la domiciliu care ofera asistenta medicala, sprijin social si consiliere psiho-emotionala pentru pacienti si familiile lor.

In Bucuresti, exista doar doua echipe complete de ingrijire paliativa la domiciliu, formate din medici, asistenti si terapeuti: ambele ale Fundatiei HOSPICE Casa Sperantei, care au grija gratuit de pacientii cu boli incurabile si de familiile lor acasa, acolo unde vor majoritatea sa isi petreaca timpul ramas. Nevoia este, insa, uriasa.

Acelasi document pentru Banca Mondiala arata ca in Bucuresti ar trebui sa existe 47 de echipe mobile de home care, astfel incat toti pacientii care sufera de o boala incurabila sa beneficieze la timp de paliatie.

Echipele HOSPICE fac anual, doar in Bucuresti, peste 5.000 de vizite la domiciliul pacientilor. Pentru a reusi sa ajunga la un numar cat mai mare de pacienti care au nevoie de sprijin, HOSPICE Casa Sperantei a lansat campania #motivesadonezi, cea mai importanta campanie de strangere de fonduri din an.

"Anul trecut, din cauza instabilitatii financiare si a modificarilor fiscale si legislative, HOSPICE Casa Sperantei a trecut prin cel mai greu moment din istoria de aproape 30 de ani a fundatiei: ne-am vazut nevoiti sa suspendam serviciile de ingrijire la domiciliu, oferite gratuit, in jumatate de Bucuresti. Acest lucru a inseamnat ca in sectoarele 4,5 si 6 din Capitala nu a functionat, pentru cateva luni, niciun serviciu de ingrijire la domiciliu.

Este cumplit de greu sa nu ai resurse sa ajuti un pacient caruia deja i s-a spus ca nu se mai poate face nimic si sa ajungi sa"alegi" pe cine ajuti pe criterii teritoriale, si nu de boala. Datorita generozitatii celor care ne sustin, am reusit sa redeschidem aceste servicii, dar putem sa mentinem aceste servicii doar cu sprijinul comunitatii.

Facem un apel catre companii sa ne sustina si sa dea banilor pe care oricum ii platesc catre stat o destinatie concreta: ingrijire paliativa gratuita, la domiciliu, pentru pacientii care trec prin cel mai greu moment al vietii lor", a declarat Mirela Nemtanu, director executiv HOSPICE Casa Sperantei.

Reprezentantii companiilor sunt incurajati sa utilizeze pana la sfarsitul acestui an facilitatea fiscala care permite directionarea pana la 20% a impozitului pe profit/venit datorat statului sau 0,75% din cifra de afaceri catre fundatia HOSPICE Casa Sperantei, pentru ca echipele noastre de home care sa poata sa ingrijeasca la domiciliu cat mai multi pacienti.

Procedura nu presupune costuri suplimentare pentru companii, conform legislatiei in vigoare. Detalii pe https://www.hospice.ro/20hospice/.

Despre HOSPICE Casa Sperantei

HOSPICE Casa Sperantei, organizatie non-profit infiintata in 1992 la Brasov, a introdus conceptul de ingrijire paliativa in Romania si cea mai mare fundatie din tara care ofera gratuit servicii specializate gratuite de acest tip.

Organizatia are doua spitale cu servicii integrate, in Brasov si Bucuresti, echipe mobile in patru orase - Bucuresti, Brasov, Fagaras si Zarnesti, sase sedii destinate oferirii de ingrijire paliativa si educatie si peste 100 de paturi pentru internare si activitati adiacente, destinate ingrijirii persoanelor diagnosticate cu boli incurabile.

In 2019, HOSPICE a inaugurat centrul socio-medical de la Adunatii Copaceni, primul din Romania destinat exclusiv copiilor cu boli incurabile.

HOSPICE a dezvoltat servicii complete de ingrijire paliativa, care sunt oferite in centre de zi, ambulatorii si unitati proprii pentru internare, la domiciliul pacientilor si in spitalele partenere.

In cei 27 de ani de existenta, HOSPICE a adus alinare si speranta pentru peste 30.000 de copii si adulti cu boli incurabile, cat si familiilor acestora.

Poti sprijini pacientii HOSPICE si cauza ingrijirii paliative cu o donatie (https://www.hospice.ro/doneaza/).

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Nicușor Dan susține că PSD se delimitează de Cîrstoiu: ”Nu știu dacă se va apropia de Piedone”
Nicușor Dan susține că PSD se delimitează de Cîrstoiu: ”Nu știu dacă se va apropia de Piedone”
Edilul general, Nicuşor Dan, afirmă că PSD începe să se delimiteze de Cătălin Cîrstoiu, candidatul coaliţiei la Primăria Capitalei, şi susţine că acest lucru corespunde cu orientarea...
UDMR propune "Ziua de Curăţenie Naţională". Când ar avea loc noua inițiativă dedicată protecției mediului
UDMR propune "Ziua de Curăţenie Naţională". Când ar avea loc noua inițiativă dedicată protecției mediului
A treia zi de sâmbătă din luna septembrie ar putea deveni „Ziua de Curăţenie Naţională”, potrivit unui proiect de lege al UDMR depus la Parlament, având ca scop principal creşterea...
#ingrijire paliativa, #bolnavi incurabil, #HOSPICE Casa Sperantei , #romani