Romanii cu facultate o duc mai bine decat licentiatii din UE

Miercuri, 17 Iulie 2013, ora 23:02
4279 citiri
Romanii cu facultate o duc mai bine decat licentiatii din UE

Romania este depasita doar de Bulgaria si Croatia in ceea ce priveste procentul persoanelor cu educatie redusa expuse riscului saraciei, care era de 34,6% in 2011.

Doar 2% dintre romanii cu studii superioare se confrunta cu acest risc, cea mai scazuta proportie dintr-un stat UE, indica miercuri un studiu al Eurostat dat publicitatii la Bruxelles.

Conform studiului Eurostat, 19,7% din populatia activa de 18 ani si peste din Romania se confrunta cu riscul saraciei, tara noastra fiind depasita in acest clasament doar de Spania (20,6%), Grecia si Bulgaria (20,9%).

Cei mai expusi riscului saraciei sunt in Romania cei cu un nivel scazut de educatie (34,6%), urmati de cei cu educatie medie (14,4%), in timp ce persoanele cu studii superioare se confrunta cu acest risc in proportie de doar 2%. Din punctul de vedere al proportiei cetatenilor cu un nivel scazut al educatiei expusi saraciei, Romania este depasita doar de Bulgaria (44,3%) si Croatia (38,1%), insa ultima nu era membra a UE la momentul realizarii studiului.

Romanii cu studii superioare pot munci in Germania, din 2011

La polul opus se afla persoanele cu educatie redusa din Olanda, Luxemburg, Franta sau Malta expuse riscului saraciei in proportie de 11,9%, 17,4% si respectiv 17,6% in cazul ultimelor doua state.

In ceea ce priveste gradul de expunere la saracie a persoanelor cu studii medii si liceale, Romania are o situatie medie in cadrul UE, proportia acestor persoane, 14,4% este mai mica decat in Germania (14,7%), Spania (16,9%) si Grecia (19,7%).

Cand vine vorba de procentul persoanelor cu studii superioare expuse riscului saraciei, Romania prezinta cea mai buna situatie din UE din acest punct de vedere, doar 2% dintre romanii cu educatie inalta confruntandu-se cu acest risc. Acest risc este destul de scazut si in Portugalia (2,4%), Ungaria (2,6%), Slovenia (3,2%) sau Bulgaria (3,6%).

Romania, codasa Europei la numarul de absolventi cu studii superioare

La polul opus se afla Spania, unde proportia persoanelor cu studii superioare expuse riscului saraciei este 10%, cea mai mare din UE, urmata de Danemarca si Marea Britanie (9,4%), respectiv Lituania (8,6%).

In ceea ce priveste raportul de gen in invatamantul tertiar, Romania avea in 2011 un raport de 127 de femei la 100 de barbati, foarte apropiat de media UE, de 123 de femei la 100 de barbati. Singurele state in care numarul barbatilor era mai mare in invatamantul superior au fost Grecia si Cipru.

Ciolacu este sigur de victoria lui Firea la Capitală: ”Va câștiga şi cu Piedone, şi fără Piedone”
Ciolacu este sigur de victoria lui Firea la Capitală: ”Va câștiga şi cu Piedone, şi fără Piedone”
Indiferent dacă Cristian Popescu Piedone se va retrage sau nu din cursa electorală, Gabriela Firea va fi noul primar al Capitalei, este convins Marcel Ciolacu. Premierul a precizat miercuri,...
Ciolacu susține că nu există riscul ruperii coaliției: ”Ce voiaţi? Să stau la televizor să spun: "m-am gândit eu că e mai bun Piedone"?”
Ciolacu susține că nu există riscul ruperii coaliției: ”Ce voiaţi? Să stau la televizor să spun: "m-am gândit eu că e mai bun Piedone"?”
Marcel Ciolacu nu crede că decizia privind candidaturile separate la Primăria generală a Capitalei va afecta în vreun fel coaliția formată din PSD şi PNL. El susţine că membrii alianţei...
#Romania UE expunere saracie, #raport Eurostat romani studii, #studii superioare saracie romani , #romani