Romanii cu pistolul la tampla (Opinii)

Joi, 23 Iunie 2011, ora 17:25
2265 citiri
Romanii cu pistolul la tampla (Opinii)
Foto: relativityonline.com

Am ajuns sa supravietuim nimicului care ne sufoca din toate partile tot mai greu si cu eforturi disperate. Criza inca inteapa buzunarele, contracta economia si trimite in disperare romanii in afara din tara.

In acelasi timp, clasa politica in totalitatea ei nu doar ca s-a compromis si a ratat toate sansele, dar acum este in plin proces de disolutie. Nimeni nu mai crede in nimic, pentru ca de cand ne-am castigat libertatea am fost furati, inselati, mintiti si tradati de toti, pe rand si sistematic.

Un membru al CNA s-a dus in Parlament cu un pistol. De jucarie spune el. Letal spun altii. Parea de jucarie, desi nimeni nu ar fi putut sa faca diferenta. L-a asezat tacticos pe masa, incercand sa demonstreze astfel ca al sau cazier e curat ca lacrima. In doua secunde presa a explodat. Un membru al CNA l-a amenintat pe Sergiu Nicolaescu indreptand un pistol spre el. Televiziunile s-au ingalbenit de emotia momentului, reporterii plangeau de nervi, iar analistii vorbeau cu vocea tremuranda.

Pentru cateva clipe nimeni nu a inteles ce s-a intamplat. Apoi, cand am inceput sa intelegem cum se petrecusera faptele, apare la lumina si imaginea de ansamblu - PDL incerca sa mai obtina inca un post in Consiliul National al Audiovizualului. Constantin Dutu este dovada vie insa ca importanta CNA depaseste simpla dorinta a Puterii de a mai acorda cateva sinecuri oamenilor fideli din partid, ci reprezinta o lupta surda si oarba pentru controlul unei institutii care si-a pierdut de mult orice urma de ratiune, cultura si onorabilitate.

Constantin Dutu a scos pur si simplu pistolul din servieta si l-a pus pe masa, in fata sa. Nu l-a indreptat spre capul lui Sergiu Nicolaescu si nu a amenintat pe nimeni. Chiar si asa, e halucinant sa auzi declaratiile unor politicieni, analisti sau ziaristi care se intrec in a explica o prostie fara margini sau in a diaboliza actuala Putere. Nimeni nu mai poate judeca detasat un caz simplu, o prostie uriasa sau o inabilitate innascuta. Totul trebuie sa fie alb sau negru, nu mai e loc nici pentru gri si nici timp nu mai este pentru maro.

Din prostia unui om, majoritatea romanilor nu a ramas decat cu oftatul unei parti, tipetele isterice ale celeilalte si privirea goala a autorului. Tratam cele mai grave derapaje ca si cum ar avea de fiecare data ascunse in "interior" secrete fenomenale si dezvaluiri in premiera despre cealalta tabara.

Asa s-a ajuns ca un gest de o maxima inabilitate sa fie interpretat gresit in ambele sensuri. Pentru unii a fost un fleac, ceva atat de nesemnificativ incat mai bine nici nu am mai vorbi despre el. Pentru ceilalti, gestul cu pistolul al lui Dutu e o agresiune, o amenintare si o inconstienta totala. Intre cele doua tabere nu mai exista liniste, comunicare si nici intelegere. Ne aruncam cu totii unii impotriva altora sperand ca vom putea confisca adevarul.

In tot acest timp, cu fiecare astfel de ocazie ratata, prapastia intre ceea ce traieste poporul si lumea paralela a politicienilor se casca tot mai mult sub noi. Trebuie sa invatam ca uneori despre o prostie nu se poate spune nimic mai mult sau mai putin decat ca este o prostie. Atat si nimic mai mult. Ne-am permis luxul de a rata si de aceasta data de departe ocazia de a invata din greselile trecutului. Pentru ca nu am facut-o de 21 de ani, acum este probabil prea tarziu.

Prapastia si golul cascat intre lumea celor care traiesc zi de zi cu pistolul la tampla, pentru ca spaima zilei de maine ii apasa tot mai tare, si politicieni care isi traiesc vietile intr-o alta realitate, paralela cu a noastra, se adancesc. Iar data viitoare, cand un nebun va pune pe masa un pistol adevarat, incarcat si fara piedica pusa, il va indrepta spre capul cuiva si va tinti, atunci vom ramane muti de uimire ca a fost posibil asa ceva.

România, datoare cu zeci de milioane de euro către mari companii din străinătate. Turcan: ”Statul român nu şi-a respectat angajamentele”
România, datoare cu zeci de milioane de euro către mari companii din străinătate. Turcan: ”Statul român nu şi-a respectat angajamentele”
Ministrul Culturii, Raluca Turcan, a declarat luni, 22 aprilie, că statul român a pierdut în instanță procese cu mari companii străine din domeniul producției de film, pe fondul...
Ciolacu susține reforma bugetară și regionalizarea teritorială: ”Să nu mai existe decalaje ca între Timişoara şi Bacău”
Ciolacu susține reforma bugetară și regionalizarea teritorială: ”Să nu mai existe decalaje ca între Timişoara şi Bacău”
Premierul Marcel Ciolacu a declarat joi, 25 aprilie, la Timişoara, că regionalizarea teritorială şi reforma bugetară trebuie făcute, după o analiză şi un studiu exact în fiecare judeţ....
#Constantin Dutu, #Raluca Turcan, #Sergiu Nicolaescu, #Traian Basescu presedinte, #comisia de cultura , #romani
Comentarii