Romanii, fata in fata cu intelectualii si inteligenta: Ce credem despre noi insine, parinti, soti, sotii sau sefi

Luni, 28 Martie 2016, ora 16:45
5115 citiri
Romanii, fata in fata cu intelectualii si inteligenta: Ce credem despre noi insine, parinti, soti, sotii sau sefi

Studiul IRES in care Victor Ponta apare ca fiind cel mai admirat intelectual roman contine si alte concluzii extrem de interesante. Astfel, femeile sunt percepute ca fiind mai inteligente decat barbatii, la fel si sotiile, de catre soti. 1% dintre respondenti au sustinut ca sunt cei mai inteligenti oameni pe care ii cunosc.

Studiul "Viata ideilor - Perceptiile si reprezentarile romanilor cu privire la inteligenta si raportarea la idei" a fost realizat de Institutul Roman pentru Evaluare si Strategie - IRES in 2 februarie 2016, pe un esantion total de 941 de subiecti cu varsta de peste 18 ani, reprezentativ doar pentru populatia adulta din mediul urban din Romania, marja de eroare fiind de +/-3,3%.

Cercetarea a fost realizata la comanda Revistei Sinteza, care a publicat online o parte dintre concluzii.

Astfel, doua treimi dintre romanii din mediul urban se auto-evalueaza ca fiind intr-o mare si foarte mare masura inteligenti, trei sferturi cred ca romanii in general sunt in mare si foarte mare masura inteligenti, iar doua treimi sunt convinsi intr-o mare si foarte mare masura ca poporul roman este mai inteligent decat alte popoare, arata sursa citata.

In ceea ce priveste raportarea inteligentei la sexe, 44% dintre respondenti au spus ca femeile sunt mai inteligente decat barbatii, 30% ca barbatii si femeile sunt la fel de inteligenti si doar 21% ca barbatii sunt mai inteligenti decat femeile, in timp ce restul nu au vrut sau nu au stiut sa raspunda.

La intrebarea deschisa "Daca ar fi sa va ganditi la cea mai inteligenta persoana pe care o cunoasteti, cine ar fi aceasta?", cei mai multi (11%) dintre respondenti au spus "mama/tata/parintii" sau "un prieten/o cunostinta". Pe locul trei, in mod surprinzator, s-a clasat Albert Einstein (10%).

9% dintre respondenti au declarat ca cea mai inteligenta persoana pe care o cunosc este sotia sau iubita, in timp ce doar 5% dintre femei si-au nominalizat sotii sau iubitii.

Tot 5% dintre respondenti au declarat ca seful/sefa este cea mai inteligenta persoana pe care o stiu, in timp ce profesorii au obtinut doar 2%.

1% dintre respondenti au declarat ca nu cunosc persoane mai inteligente decat ele.

Intrebati cine poate fi considerat cel mai inteligent roman, 45% dintre respondenti nu au stiut sau nu au vrut sa raspunda, 1% au spus ca nu exista, iar ceilalti au facut diverse nominalizari, de la Mihai Eminescu (7%) si pana la Alexandru Ioan Cuza, George Becali, Vlad Tepes, Nicolae Titulescu, Florin Piersic sau Adrian Nastase.

Intrebati de ce anume depinde cel mai mult inteligenta unei persoane, 53% dintre respondenti au spus ca "de educatia de acasa, primita in copilarie".

Mai mult de jumatate dintre respondenti au sustinut ca pun in practica peste 50% dintre ideile pe care le-au avut, cele mai multe avand legatura cu viata personala sau cea profesionala.

Capitolul "Romanii si Intelectualii" a scos la iveala si alte concluzii care ar merita o dezbatere publica. Astfel, 79% dintre romanii de la oras nu se considera a fi sau nu stiu daca sunt intelectuali, doar 41% avand aceasta convingere despre ei insisi.

De asemenea, conform studiului IRES, doar 89% dintre respondenti au o parere buna sau foarte buna despre intelectuali, iar 50% dintre ei nu cunosc un intelectual roman pe care sa il admire.

Dintre ceilalti, cei mai multi (6%) l-au mentionat pe Victor Ponta, pe locul doi clasandu-se Corneliu Vadim Tudor, Klaus Iohannis si Andrei Plesu (4%). Topul este completat de Traian Basescu si Mihai Eminescu (3%).

Neagu Djuvara, Mircea Eliade, Henri Coanda, Petru Tutea, Constantin Noica, Horia Roman Patapievici sau Mircea Cartarescu impart acelasi procent (1%) cu Ion Tiriac sau Mircea Badea.

88% dintre respondenti cred ca este nevoie de o dezbatere nationala despre viitorul tarii, care sa fie organizata in acest an, sa fie gazduita de Guvern, Parlament, Academia Romana sau Presedintia Romaniei si la care sa fie implicati cetateni, profesori, studenti/elevi, sindicate, institute de cercetare sau ONG-uri.

Intrebarile care lipsesc din studiu sunt "Ce credeti ca este inteligenta?" si "Cine poate fi considerat intelectual?".

Citeste si:
A murit răscoala lui Dacian Cioloș. Parlamentarii PLUS n-au vrut să-l urmeze - SURSE
A murit răscoala lui Dacian Cioloș. Parlamentarii PLUS n-au vrut să-l urmeze - SURSE
Europarlamentarul USR Dacian Cioloș s-a răzgândit: nu mai rupe partidul. Fostul premier nu a reușit să-i convingă pe parlamentarii proveniți din vechiul PLUS să-l urmeze într-un nou...
Avocat, despre cererea de azil politic a lui Oprescu în Grecia: ”Cum e posibil să spună că România îl persecută politic?”
Avocat, despre cererea de azil politic a lui Oprescu în Grecia: ”Cum e posibil să spună că România îl persecută politic?”
Avocatul Adrian Cuculis a dat detalii referitoare la cererea controversată a lui Sorin Oprescu, fost primar al Capitalei, prin care a solicitat azil politic în Grecia. "Cum credeți că este...