Romanii isi pierd increderea in viitorul tarii. Sunt mai optimisti cand e vorba de UE - Sondaj INSCOP

Luni, 11 Februarie 2019, ora 18:45
5289 citiri
Romanii isi pierd increderea in viitorul tarii. Sunt mai optimisti cand e vorba de UE - Sondaj INSCOP

Romanii sunt mult mai optimisti in ceea ce priveste directia in care se indreapta Uniunea Europeana, comparativ cu directia in care se indreapta propria tara, potrivit rezultatelor unui sondaj realizat de INSCOP Research.

Aproximativ 70% dintre romani considera ca lucrurile in Romania se indreapta intr-o directie gresita, in timp ce doar 16,9% sunt de parere ca directia in care merge tara este buna, sunt datele ce reies din sondaj. 11,5% din respondenti au ales varianta nu stiu/nu raspund.

Situatia e si mai ingrijoratoare avand in vedere ca se remarca o crestere a acestei lipse de speranta in ce priveste evolutia Romaniei. Fata de luna noiembrie 2018, procentul respondentilor pesimisti a crescut cu 1,8%, tendinta ce poate fi observata de-a lungul ultimilor 2 ani, de cand a inceput guvernarea PSD-ALDE.

"Daca in iulie 2017 36,6% dintre romani erau de parere ca Romania merge intr-o directie buna, in noiembrie 2017 doar 22,8% mai impartaseau aceasta opinie. Anul trecut procentul romanilor care considera ca tara se indreapta intr-o directie buna a continuat sa scada, de la 19,9% in februarie 2018, la 19,1% in octombrie 2018 si 18,7% in noiembrie 2018", arata datele INSCOP.

In ce priveste directia Uniunii Europene, aici se inregistreaza o crestere de incredere ca este una buna.

44,2% dintre respondenti sunt de parere ca Uniunea Europeana se indreapta intr-o directie buna, in timp ce 38,6% apreciaza ca blocul comunitar merge in directia gresita. Procentul non-raspunsurilor este de 17,2%.

In noiembrie 2018, 42,5% dintre respondenti erau de parere ca Uniunea se indreapta intr-o directie gresita, in sondajul actual, procentul celor pesimisti a scazut la 38,6%.

Sondajul INSCOP Research a fost realizat in perioada 21 ianuarie - 5 februarie 2019, la comanda Fundatiei Konrad Adenauer, pe baza unui chestionar aplicat de operatorii de interviu la domiciliul respondentilor, pe un esantion de 1.080 persoane, reprezentativ pentru populatia neinstitutionalizata a Romaniei, cu varsta de 18 ani si peste. Eroarea maxima admisa a datelor este de +/- 3%, la un grad de incredere de 95%.

Vezi AICI integral sondajul INSCOP

A.S.

Citeste si:
Premierul Nicolae Ciucă, la 6 luni de guvernare: „Pas cu pas, ne apropiem de atingerea tuturor obiectivelor propuse”
Premierul Nicolae Ciucă, la 6 luni de guvernare: „Pas cu pas, ne apropiem de atingerea tuturor obiectivelor propuse”
Premierul Nicolae Ciucă a prezentat, la Liga Aleşilor Locali organizată de PNL joi 26 mai, la Braşov, bilanţul guvernării în prima jumătate a anului. Premierul a precizat că, după şase...
Marcel Ciolacu va veni în Parlament cu bilanțul „nefardat” al primelor 6 luni de guvernare
Marcel Ciolacu va veni în Parlament cu bilanțul „nefardat” al primelor 6 luni de guvernare
PSD va prezenta în fața Parlamentului, joi, de la ora 18.00, bilanţul primelor 6 luni de guvernare. Liderul partidului, Marcel Ciolacu, a afirmat că bilanţul va fi unul cinstit şi realist,...