Cu fata la alegatori: Cine câștigă din separarea candidaților PSD-PNL la Capitală. Sociolog: Se vor faulta unul pe celălalt

Romanii nu sunt superstitiosi, dar cred in blesteme, demoni si deochi

Sambata, 01 Noiembrie 2014, ora 18:24
3400 citiri
Romanii nu sunt superstitiosi, dar cred in blesteme, demoni si deochi
Foto: casino.org

Peste trei sferturi dintre romani (76%) cred ca exista minuni, iar 65% cred ca exista deochi, potrivit unui sondaj de opinie pentru identificarea superstitiilor romanilor, realizat de Institutul Roman pentru Evaluare si Strategie (IRES).

Cercetarea arata ca mai putin de 20% dintre romani se considera superstitiosi, dar 61% recunosc ca urmaresc horoscopul, 46% cred in sfarsitul lumii si 44% spun ca au avut vise premonitorii.

Potrivit studiului, 55% dintre persoanele chestionate cred in existenta blestemelor, 52% in cea a demonilor, iar 46% in ce a duhurilor rele. Doar 19% cred in existenta fantomelor. 95% cred ca exista Dumnezeu, iar 78% cred in existenta ingerilor.

De asemenea, potrivit sondajului IRES, 19% dintre cei chestionati cred in existenta vrajitoarelor care pot prevedea viitorul, iar 4% recunosc ca au apelat la acestea.

De asemenea, aproape jumatate dintre romani (49%) cred in vise premonitorii, iar 44% sustin ca au avut acest tip de vise. In cazul a 81% dintre persoanele care au declarat ca au avut vise premonitorii, acestea s-au si indeplinit. 33% dintre participantii la studiu cred ca visele ii pot ajuta pe oameni in viata de zi cu zi.

Aproape o treime (29%) dintre cei chestionati recunosc ca au un numar norocos, iar 7 si 13 sunt numerele norocoase preferate de cei mai multi dintre romani.

Potrivit sondajului IRES, 61% dintre romani urmaresc horoscopul, insa 69% dintre respondenti nu cred in capacitatea horoscopului de a anticipa evenimentele. De asemenea, 46% dintre romani cred in sfarsitul lumii, iar 64% cred in Judecata de Apoi.

De asemenea, potrivit studiului, 64% dintre romani se considera norocosi, insa doar 17% spun despre ei insisi ca sunt superstitiosi. Potrivit datelor IRES, 22% dintre romani recunosc ca joaca la Loto 6 din 49 si 18% la "Loz in Plic", 7% spun ca practica pariurile sportive, 5% jocuri de noroc si alte forme de loterie iar 4% joaca la pariuri in general.

In total, 61% dintre participantii la studiu stiu ce semnifica Halloween-ul, dar 50% dintre ei nu sunt de acord cu sarbatorirea de catre romani si 12% recunosc ca sarbatoresc acest moment. Potrivit studiului IRES, 32% dintre respondenti sunt de acord cu recentele declaratii ale preotilor conform carora aceasta sarbatoare este similara cu practicile sataniste.

Sondajul a fost realizat pe un grup de 1.214 persoane de 18 ani si peste, pe un esantion multi-stratificat, probabilist, reprezentativ la nivel national, cu o eroare maxima tolerata de a 2,8%. Interviurile s-au desfasurat, vineri, 31 octombrie, prin metoda CATI (interviuri telefonice).

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Dragoș Pîslaru, co-președinte REPER, despre schimbarea lui Cîrstoiu cu Firea și Burduja: "Mafia patronată de comasaţi şi-a arătat faţa"
Dragoș Pîslaru, co-președinte REPER, despre schimbarea lui Cîrstoiu cu Firea și Burduja: "Mafia patronată de comasaţi şi-a arătat faţa"
Copreşedintele partidului REPER, Dragoş Pîslaru, a declarat că, prin retragerea candidaturii medicului Cătălin Cîrstoiu la Primăria Capitalei de către coaliţie, „mafia patronată de...
Ciucă: Sebastian Burduja va convinge "un segment de electoral nehotărât" în cursa pentru Primăria Capitalei
Ciucă: Sebastian Burduja va convinge "un segment de electoral nehotărât" în cursa pentru Primăria Capitalei
Preşedintele PNL, Nicolae Ciucă, a declarat, marţi, 23 aprilie, că Sebastian Burduja, candidatul liberal pentru Primăria Capitalei, este opţiunea care dă speranţe celor care nu s-au...
#studiu superstitii romani, #studiu IRES credinte romani, #studiu IRES superstitie , #romani
Comentarii