Romanii, printre cei mai mari consumatori de alcool din Europa

Joi, 23 Iunie 2011, ora 20:19
3105 citiri
Romanii, printre cei mai mari consumatori de alcool din Europa
Foto: Arhiva

Romanii se afla printre cei mai mari consumatori de alcool din Europa, cu peste 18,5 litri pe an, fata de aproape 15 litri in UE, anunta Alianta pentru Lupta Impotriva Alcoolismului si Toxicomanilor.

Iar in Romania, aproximativ doua milioane de persoane consuma alcool in exces, se arata intr-un comunicat remis Ziare.com.

"La noi, adultii beau mai mult de 18,5 litri de alcool pe an, in timp ce media in Uniunea Europeana se afla in jurul a 15 litri. In Romania, sunt aproximativ doua milioane de persoane care consuma alcool in exces", se arata in datele prezentate de ALIAT.

20 la suta dintre persoanele care se adreseaza unui medic de familie si pana la 40 la suta dintre pacientii sectiilor de medicina generala si chirurgie, fara diferente semnificative intre specialitati, "au consumul de alcool la originea cererii de asistenta medicala".

"Romania ocupa locul al doilea in ceea ce priveste binge drinking-ul (cele mai mari procente de binge drinking sunt in Irlanda, 44 la suta, urmand Romania cu 39 la suta, Germania si Austria cu 36 la suta). Binge drinking-ul este o forma episodica de consum excesiv de alcool si reprezinta un factor de risc pentru suicid, se asociaza cu deteriorarea relatiilor sociale, accidente, incalcarea legii (in special, vandalism si violenta).

De asemenea, se asociaza cu sexul neplanificat, neprotejat si cu risc ridicat de sarcini nedorite si infectii cu HIV", mai anunta Alianta pentru Lupta Impotriva Alcoolismului si Toxicomaniilor.

In urma abuzului de alcool s-au inregistrat 40% din crime si 1 din 6 cazuri de suicid, 40% din cazurile de inec si pana la 70% din cazurile de violenta in familie.

25% dintre decesele inregistrate la barbatii tineri (15 - 29 de ani) sunt din cauza consumului abuziv de alcool, pana la 60% din cazurile de viol, 30% din accidentele fatale prin cadere, 46% din arsurile accidentale, cu consecinte fatale, 25% din accidentele petrecute la locul de munca.

ALIAT mai anunta ca dintre persoanele care ocupa functii manageriale, 28% consuma alcool peste limita admisa.

De asemenea, limita legala a concentratiei de alcool in sange, permisa de codul rutier, nu este stiuta de 76% dintre romani.

Alianta pentru Lupta Impotriva Alcoolismului si Toxicomaniilor (ALIAT) va deschide marti, 28 iunie, primul centru de tratament gratuit pentru persoanele dependente de alocool din Bucuresti, informeaza organizatia.

Eveniment Quarterly Report

Nicușor Dan susține că a găsit datorii de miliarde de lei la Primăria Capitalei. Gabrielei Firea: ”Marota transformată 100% în minciună”
Nicușor Dan susține că a găsit datorii de miliarde de lei la Primăria Capitalei. Gabrielei Firea: ”Marota transformată 100% în minciună”
Primarul Capitalei, Nicușor Dan, o acuză pe Gabriela Firea că i-a lăsat conturile pe minus cu miliarde de lei. Pe de altă parte, În schimb, Gabriela Firea susține că edilul prezintă doar...
Vâlceanu (PNL): Măsurile fiscale asumate de Guvern vor sărăci românii și vor distruge economia
Vâlceanu (PNL): Măsurile fiscale asumate de Guvern vor sărăci românii și vor distruge economia
Deputatul liberal Dan Vîlceanu, fost ministru al Finanţelor, a criticat vineri, 29 septembrie, măsurile fiscale pe care Guvernul și-a angajat răspunderea în fața Parlamentului. Acesta...
#romani mari consumatori alcool, #romani consuma alcool Europa , #romani