Romanii risca sa ramana fara cartofi, in aceasta iarna

Joi, 25 Septembrie 2008, ora 14:10
1397 citiri
Romanii risca sa ramana fara cartofi, in aceasta iarna

Din cauza ploilor dese care au cazut in acest an, romanii risca sa ramana in aceasta iarna fara cartofi.

Culturile de cartofi au fost afectate de fenomenul de putregai si de boli, precipitatiile creand mari probleme si acum, in perioada recoltarii acestei culturi, informeaza Monitorul de Suceava.

Pana la aceasta data, cartofii au fost recoltati doar de pe 2500 de hectare de teren agricol, ceea ce reprezinta 10% din totalul suprafetei insamantate cu cartof de toamna.

"Cartoful a putut fi scos doar in primele zile ale lunii. De pe 11-12 septembrie, de cand au inceput ploile, recoltarea s-a sistat, si avem nevoie de macar o saptamana fara precipitatii pentru a o putea relua. Daca ploaia continua, fenomenul de putregai, deja instalat pe anumite portiuni, se va extinde", a declarat pentru Monitorul de Suceava inginerul Vasile Tofan, specialist din cadrul Directiei pentru Agricultura si Dezvoltare Rurala Suceava.

Productia din acest an s-a micsorat cu 4 tone fata de anul 2008, si se estimeaza ca va fi 14 tone la hectar. Din cauza ploilor cazute pe perioade lungi de timp cartofii au fost afectati de boli foliare, cum ar fi mana. Tot din cauza precipitatiilor nu s-a putut interveni eficient nici cu tratamente chimice, iar cartoful nu va rezista decat o scurta perioada de timp, dupa care se va strica.

Daca vremea va deveni favorabila, campania de recoltare a cartofului ar putea fi finalizata pana la finele lunii viitoare. Ploile abundente cazute in acest an atat in perioada insamantarilor, cat si in perioada recoltarilor, au compromis grav si culturile de grau din judetul Suceava, singurul care nu a fost afectat de conditiile meteorologice potrivnice fiind porumbul.

Detalii despre boala de care suferă Celine Dion: ”Să sperăm că vom găsi un miracol”
Detalii despre boala de care suferă Celine Dion: ”Să sperăm că vom găsi un miracol”
Cântăreaţa Céline Dion a vorbit despre boala sa în primul interviu pe care l-a acordat după anunţarea diagnosticului, publicat miercuri în cel mai recent număr al revistei Vogue France, pe...
Invazie de cicade în SUA. În ce se transformă insectele după ce iau o boală cu transmitere sexuală VIDEO
Invazie de cicade în SUA. În ce se transformă insectele după ce iau o boală cu transmitere sexuală VIDEO
Cicadele, insecte care proliferează la câţiva ani o dată în invazii, au devenit atât de zgomotoase într-un comitat din Carolina de Sud, încât localnicii au sunat la biroul şerifului...
#recolta, #cartofi, #afecta, #ploaie, #boala, #mana , #romani