Romanii se considera saraci si au o parere proasta despre cei avuti - Studiu IRES

Marti, 10 Aprilie 2012, ora 17:10
2995 citiri
Romanii se considera saraci si au o parere proasta despre cei avuti - Studiu IRES

Peste 70% dintre romani se declara nemultumiti de felul in care traiesc si cam tot atatia se asteapta ca peste un an sa traiasca la fel de prost sau chiar mai prost, arata un studiu realizat de Institutul Roman pentru Evaluare si Strategie.

Intitulat "Perceptii si atitudini ale populatiei Romaniei privind saracia si incluziunea sociala", studiul a fost realizat de IRES pe 1.073 de persoane cu varste de 18 ani si peste, in perioada 29-30 martie, si are o marja de eroare de +/- 3%.

27% dintre persoanele care au fost incluse in esantion au declarat ca sunt multumite sau foarte multumite de felul in care traiesc, in timp ce 71% sunt mai degraba nemultumite de acest aspect.

28 % este proportia acelor indivizi care se asteapta ca peste un an sa traiasca mult mai bine sau ceva mai bine, in timp ce 34% dintre ei se asteapta sa traiasca la fel, iar 32% sa traiasca ceva mai prost sau mult mai prost.

Cei mai multi romani tind sa se considere saraci, intrucat atunci cand sunt rugati sa se pozitioneze pe o scala de la 1 la 10, unde 1 inseamna "sarac", iar 10 inseamna "bogat", media obtinuta este 4,73.

Mai mult, o proportie covarsitoare a respondentilor sunt de parere ca, in Romania, cei mai multi oameni sunt saraci - 90%.

5% dintre persoanele intervievate sunt de parere ca majoritatea romanilor sunt bogati, iar 3% ca nu sunt nici bogati, nici saraci, deci au un statut intermediar.

Bogatii ar trebui sa contribuie suplimentar la buget

Doar 15% cred ca impozitul unic pe venit in Romania este corect, in timp ce 74% sustin contrariul. De asemenea, 66% dintre respondenti au declarat ca impozitul actual pe venit, de 16%, este prea mare.

Pentru 27% dintre respondenti cineva care detine o masina si o locuinta in proprietate este o persoana saraca, in timp ce 15% o considera bogata, iar 55% apreciaza ca nu este nici bogata, nici saraca.

In schimb, o proportie covarsitoare, 84% dintre respondenti, cred ca bogatii ar trebui sa contribuie suplimentar la bugetul tarii in vederea iesirii mai rapide din criza.

Doar 33% dintre respondenti au declarat ca au o parere foarte buna sau buna despre bogati, iar 60% spun ca nu cunosc personal niciun om pe care sa il considere foarte bogat.

Tiriac si Becali, cei mai apreciati bogatasi

La intrebarea deschisa "Care este omul bogat din Romania despre care aveti cea mai buna parere?", raspunsurile au fost mai mult decat edificatoare. 21% dintre respondenti l-au mentionat pe Ion Tiriac si 20% pe Gigi Becali, toti ceilalti multimilionari situandu-se sub 2 procente, incepand cu Dinu Patriciu, Silviu Prigoana, Dan Diaconescu, Dan Voiculescu, Ilie Nastase, Irinel Columbeanu, Cristian Tantareanu, Calin Popescu Tariceanu si Cristian Borcea.

Studiul mai arata ca 47% dintre romani considera ca in Romania inegalitatea dintre oameni este foarte mare, iar alti 29% o considera mare.

Cel putin la fel de ingrijorator este faptul ca 62% dintre respondenti au convingerea ca cei care au averi in Romania le-au obtinut prin incalcarea legii, iar 15% cred ca averile au fost obtinute prin relatii. Doar 10% apreciaza ca cei care s-au imbogatit s-au bazat pe munca si meritul personal.

PDL si Basescu, aparatorii bogatilor

Trecand in zona politica, PDL este perceput ca fiind aparatorul intereselor celor bogati si foarte bogati ?(30%), pe locul 2 situandu-se PNL (13%). Traian Basescu este considerat de 26% ca fiind personalitatea politica cea mai importanta care ii apara pe cei bogati, restul politicienilor, de dreapta sau de stanga, fiind cotati sub 1%, inclusiv Crin Antonescu si Dinu Patriciu.

In schimb, PSD este perceput ca aparatorul intereselor celor saraci si foarte saraci de 18% dintre respondenti, in timp ce PP-DD se afla pe locul 2 cu 9%, iar UNPR pe 3 cu 7%. In plus, mai multi politicieni sunt considerati aparatori ai celor saraci, in frunte cu Victor Ponta (11%), Dan Diaconescu (9%), Gigi Becali (8%) si Gabriel Oprea (5%).

Desi intrebarea a fost deschisa si respondentii au putut mentiona orice nume, Ion Iliescu nu apare in acest clasament.

Citeste si:
Cine este Marian Neacșu, omul trimis de PSD la secretariatul guvernului. Condamnat pentru conflict de interes și organizatorul puciului anti-Dragnea
Cine este Marian Neacșu, omul trimis de PSD la secretariatul guvernului. Condamnat pentru conflict de interes și organizatorul puciului anti-Dragnea
Vicepreședintele Autorității Naționale de Reglementare în Domeniul Energiei (ANRE) Marian Neacșu a fost numit de către PSD, partid din care a făcut parte timp de 20 de ani, în postul de...
Premierul Nicolae Ciucă a adus la Palatul Victoria doi foști consilieri de la Ministerul Apărării
Premierul Nicolae Ciucă a adus la Palatul Victoria doi foști consilieri de la Ministerul Apărării
Doi consilieri de stat au fost numiţi joi, 2 decembrie, în Cancelaria premierului Nicolae Ciucă. Este vorba despre Gheorghiţă Agafiţei și Daniel Anghel. Deciziile privind numirea celor...