Violenta in familie este un fenomen ingrijorator, releva un sondaj INSCOP Research, 43,5% dintre romani declarand ca au cunostinta de cazuri de violenta domestica in acest an, majoritatea fiind de acord cu ideea ca "o femeie batuta poate in orice moment sa se desparta de sotul ei". Un procent de 30,9 dintre respondenti sunt de acord cu ideea ca "femeile mai sunt batute si din vina lor".
Astfel, 43,5% dintre romani sustin ca "de la inceputul acestui an (2013), au auzit printre cunostinte sau in zona in care locuiesc de situatii de violenta in familie", 44,5% nu au auzit de astfel de cazuri in proximitatea lor anul acesta, in timp ce 12% au ales sa nu raspunda.
Din totalul celor 43,5% dintre respondentii care au afirmat ca au cunostinta de cazuri de violenta domestica, 65,9% au spus ca in cazul despre care au auzit victima era o sotie, 37,9% ca victima era un copil, 19,7% un batran, 4,4% un sot. 2,8% au ales raspunsul "altcineva", iar 7,7% nu au ales nicio varianta de raspuns.
Rugati sa isi exprime acordul/dezacordul fata de o serie de afirmatii care redau stereotipuri si expresii curente privind fenomenul violentei domestice, 30,9% dintre subiecti sunt de acord ca "femeile mai sunt batute si din vina lor". 8,1% cred ca "bataia este rupta din rai", 6,4% ca "un barbat care nu-si bate femeia nu o iubeste cu adevarat", 7,3% sunt de acord cu afirmatia "femeia este proprietatea barbatului".
Jumatate dintre romani considera ca violenta fizica in familie este ceva normal
Peste 75% dintre romani (75,7%) sunt de acord cu ideea ca "o femeie batuta poate in orice moment sa se desparta de sotul ei". De asemenea, 51,3% cred ca violenta in interiorul familiei este o problema de interes public.
Potrivit cercetarii, 15,8% dintre respondenti considera ca "daca are copii, o femeie batuta de sotul ei nu poate sa se desparta de acesta", 8,5% dintre romani cred ca violenta domestica este intalnita doar in familiile sarace, iar 15,3% ca este intalnita doar la oamenii needucati.
Sondajul a fost realizat de INSCOP Research la comanda cotidianului Adevarul in perioada 12 - 21 iulie 2013. Volumul esantionului a fost de 1.050 persoane si este reprezentativ pentru populatia Romaniei de 18 ani si peste 18 ani. Eroarea maxima admisa a datelor este de plus/minus 3%, la un grad de incredere de 95%, esantionul fiind de tip multi-stratificat, probabilistic.
Metoda folosita a fost cea a sondajului de opinie pe baza unui chestionar aplicat de operatorii de interviu la domiciliul respondentilor.
Chestionarele au fost aplicate in 37 de judete si municipiul Bucuresti, intr-un total de 74 de localitati (orase mari, orase medii, orase mici, comune, sate).