Ziare.com

Sa ne amintim: Ce-am avut si ce-am pierdut

Sambata, 26 Iunie 2010, ora 20:59

   

Sa ne amintim: Ce-am avut si ce-am pierdut
In ziua de azi e foarte greu sa privesti in jurul tau si sa gasesti un model, o persoana cu asa prestanta morala care sa imprime alaturi de altii ca el societatii un pol de orientare catre o comunitate civilizata si prin urmare educata.

Suntem o natiune cu eroi tacuti, cu exemple de demnitate ce nu ies in atentia mass media, care este mai ocupata cu difuzarea interviurilor si minciunilor politicienilor corupti si promoveaza non-valorile pentru audienta unei populatii deja saturate.

Istoria noastra contine personalitati istorice pe care orice roman le cunoaste inca de mic de la scoala, din familie sau pur si simplu din media, dar care pana si ele pica din ce in ce mai mult in desuet de parca ar fi niste vestigii ale epocilor apuse.

Continua ignoranta reuseste incet, incet sa despice din amintirea colectiva generatiile de oamenii care cu fiecare fibra a firii lor au trait pentru tara noastra. Sunt oameni a caror dedicatie a ramas consemnata in amintirea contemporanilor, dar aceasta a fost redusa la tacere in timp, deoarece nu servea anumitor interese ideologice. Nu reprezentau un model la acea vreme din motive evidente, dar ar trebui sa ii amintim acum.

Alexandru Serbanescu, aviator

Un exemplu este cel al capitanului aviator Alexandru Serbanescu, as al aviatiei romane in cel de-al Doilea Razboi Mondial, avand de-a lungul carierei sale militare 47 de victorii aeriene, al doilea ca numar dupa Constantin Cantacuzino.

Printre ispravile sale se numara lupte pe frontul de la Stalingrad, unde alaturi de Grupul 7 Vanatoare a fost incercuit la un moment dat de trupele sovietice, iar acesta a coordonat trupele romanesti intr-o pozitie defensiva astfel incat avioanele puteau sa atace tancurile sovietice ce inaintau, fapt unic in razboi!

Au rezistat si a doua zi au evacuat aerodromul pe care se aflau si au ajuns in siguranta in Morozovskaya, la cativa kilometri departare. In urma unei batalii deasupra limanului Molotnoe in Crimeea, rusii anuntasera distrugerea Grupului 7 Vanatoare dupa ce avioanele pilotate de Alexandru Serbanescu, Liviu Muresan, Constantin Nicoara si Romeo Neacsu sunt avariate sau doborate.

Serbanescu a reusit sa isi duca totusi avionul avariat pana la baza Diviziei 4 Vanatori de Munte si se spune ca, drept raspuns, a zburat pana la un aerodrom rus si a trimis o invitatie aviatorilor rusi in a isi verifica mai bine propriile afirmatii. Cu o alta ocazie a luptat singur impotriva a 11 avioane IAK reusind sa doboare unul dintre ele.

Faptele lui de arme au dus la o apreciere foarte mare din partea comandamentului roman, dar si din partea celui german. Dar a iesit in evidenta nu numai cu acestea, ci si cu un caracter ce insufla colegilor sai incredere si demnitate, o atitudine zeflemitoare in fata mortii nu de multe ori fiind angajat in lupte fara sorti de izbanda. Facea toate acestea pentru ca stia ce e la mijloc, a facut o alegere, a ales sa ii apere pe cei de langa el, cei ce nu au putut riposta impotriva nedreptatilor, premisa de la care a plecat fiecare soldat roman care a trecut raul Prut.

El era foarte cunoscut si indragit de omul de rand tocmai datorita curajului pe care il manifesta si cei ce l-au cunoscut au avut numai cuvinte de lauda la adresa lui.

"Nu inteleg ..."

Din pacate, toate aceste ispravi au luat sfarsit in 1944 cand era la comanda Grupului 9 Vanatoare si primise ordin de evitare a luptelor din cauza recentelor raiduri aliate masive. Serbanescu se opune deciziei superiorilor sai si declara " ...nu inteleg ca un inamic, oricat de mare si puternic ar fi, sa intre in tara mea ca-n sat fara caini si s-o pustieasca. Nu se va putea spune ca in Romania nu a iesit niciun roman in fata americanilor, chiar daca pierdem batalia".

Pe data de 18 august se angajeaza in ultima lui lupta. Depasit numeric si atacat de patru avioane P-51 Mustang este doborat si este in final gasit langa Rusavat de colegul lui Ion Dobran.

A fost inmormantat la data de 22 august 1944, iar contemporanii sai au perceput-o ca o pierdere grea, iar dupa razboi, toate faptele sale au fost omise desigur de noua conducere comunista. De-a lungul carierei a fost decorat cu Ordinul Mihai Viteazu, Steaua Romaniei si chiar si cu celebra Cruce de Fier.

Se spune din ce in ce mai mult ca noi nu avem istorie, ca a fost subjugata diverselor interese politice, iar diferiti pseudoistorici comunisti continua otravirea istoriei noastre sub acest paravan, iar noua generatie nu simte o apropiere pentru adevarata istorie a romanilor.

In mod oficial, inca nu s-au descoperit cine au fost teroristii care au tras in populatie la Revolutie si nu s-au pedepsit toti vinovatii pentru mineriade, fostii tortionari ai regimului scapa nepedepsiti, in timp ce oamenii pierd sensul trecutului saturati de minciuni. A-ti cunoaste trecutul cel adevarat contribuie la dezvoltarea sanatoasa a mentalitatii unui popor si asta duce in mod natural la comemorarea eroilor care au luptat pentru tara lor si la un respect inalienabil pentru ei.

Americanii au Memorialul Veteranilor din Vietnam pe care sunt inscrise numele tuturor celor 50.000 de soldati cazuti la datorie in acel razboi, Memorialul Veteranilor Razboiului din Coreea sau Memorialul National al Celui de-al Doilea Razboi Mondial, cat si alte sute de fundatii dedicate pentru a onora amintirea soldatilor ce s-au distins de-a lungul timpului.

Iar noi ce avem pentru acesti eroi? Cateva monumente nefrecventate a caror semnificatie scapa omului care trece pe langa ele si mentiuni rare in media, dar sa nu uitam palma peste fata data adevaratilor revolutionari din 1989 in fata fostului Comitet Central.

Asa cum oameni exceptionali precum Alexandru Serbanescu sunt dati uitarii, ne distantam de ceea ce inseamna demnitatea si onoarea poporului nostru. De aceea, trebuie sa ne readucem aminte de eroii tarii nostre si de istoria adevarata si sa cultivam memoria lor asa cum se cuvine.

Sursa: Ziare.com

Articol citit de 4472 ori

Urmareste Ziare.com pe

Urmareste stirile Ziare.com pe Facebook
28 comentarii
Ordoneaza comentariile:Standard |Calitate |Numar Voturi |Recente

frumos articol...

frumos si plin de inspiratie,romanul stie sa lupte atunci cind vrea ,el are nevoie doar de o scinteie .cu astfel de romani curajosi si priceputi, Romania poate Renaste rapid de tot ,iar in sufletul meu stiu ca in Romania exista multi de Alexandru Serbanescu ...cuarj fratilor ,luptati pentru dreptatea voastra ,pentru viitorul copiilor vostrii.

 

Multumiri

Domnule Laurentiu Dologa, multumesc pentru acest articol, poate necesar in aceste zile, mai ales in aceste vremuri grele pentru natia romana.

Rumanian Aces of World War 2 By Dénes Bérnad

http://books.google.com/books?id=-TE1O8rtR7MC&pg=PA16&lpg=PA16&dq=agarici+bolsevici&source=bl&ots=YswU8R7kk_&sig=YnZ8CwVDqu-JSAC39AJcvgIyE24&hl=en&ei=J6UmTOeiLYGClAe_p_w-&sa=X&oi=book_result&ct=result&resnum=4&ved=0CCUQ6AEwAw#v=onepage&q=agarici%20bolsevici&f=false

Horia Agarici

http://www.youtube.com/watch?v=I_wSeE9lixE

Alexandru Serbanescu

http://www.youtube.com/watch?v=sd2TG04H3VI&NR=1

http://www.youtube.com/watch?v=7El86UNwj_o&feature=related

Horia Agarici (Salvatorul Constantei) -capitan,escadrila 53 - vanatoare

Născut la 6 aprilie 1911 la Lausanne in Elvetia, Horia Agarici si-a petrecut copilăria la Iasi. După inceperea cursurilor liceale in acest oras, familia s-a mutat la Brasov, unde Horia termină a terminat studiile liceale la Liceul Doctor Ioan Mesotă. După un an de studii la Politehnica din Timisoara, a decis să devină ofiter de aviatie, urmand cursurile Scolii de aviatie militară de la Cotroceni. După obtinerea brevetului de pilot de război, la 16 aprilie 1934, proaspătul aviator militar va activa in cadrul mai multor escadrile, zburand pe diferite tipuri de avioane. A participat, cu gradul de locotenent aviator, la manevrele regale din anul 1938.

[modifică] Cel de-al Doilea Război Mondial
La 22 iunie 1941, la ordinul (rămas in istorie) lui Ion Antonescu, trupele romane au trecut Prutul. Incepea o lungă campanie, al cărei obiectiv era eliberarea unor teritorii apartinand Romaniei, ocupate samavolnic de Uniunea Sovietică.

Primii care au intrat in luptă au fost, in ambele tabere, aviatorii. Formatiunile de bombardament au survolat linia frontului, in căutarea unor tinte care să afecteze decisiv puterea de luptă si economică a inamicului. Astfel, in primele ore de dimineată, o formatie de sase bombardiere sovietice s-au apropiat, peste Marea Neagră, de instalatiile portuare ale Constantei. Escadrila 53, afectată apărării litoralului, era plecată in misiune. Numai locotenentul Horia Agarici, cu rezervoarele de carburant perforate, a rămas pe aerodromul Mamaia. Totusi, conjunctura a făcut din Agarici un adevărat simbol al aviatiei de vanătoare.

Horia Agarici - Salvatorul Constantei -

mai multor escadrile, zburand pe diferite tipuri de avioane. A participat, cu gradul de locotenent aviator, la manevrele regale din anul 1938.

Cel de-al Doilea Război Mondial
La 22 iunie 1941, la ordinul (rămas in istorie) lui Ion Antonescu, trupele romane au trecut Prutul. Incepea o lungă campanie, al cărei obiectiv era eliberarea unor teritorii apartinand Romaniei, ocupate samavolnic de Uniunea Sovietică.

Primii care au intrat in luptă au fost, in ambele tabere, aviatorii. Formatiunile de bombardament au survolat linia frontului, in căutarea unor tinte care să afecteze decisiv puterea de luptă si economică a inamicului. Astfel, in primele ore de dimineată, o formatie de sase bombardiere sovietice s-au apropiat, peste Marea Neagră, de instalatiile portuare ale Constantei. Escadrila 53, afectată apărării litoralului, era plecată in misiune. Numai locotenentul Horia Agarici, cu rezervoarele de carburant perforate, a rămas pe aerodromul Mamaia. Totusi, conjunctura a făcut din Agarici un adevărat simbol al aviatiei de vanătoare.


In 1941, el primeste comanda escadrilei 53, dislocată pe aerodromul Mamaia, afectată apărării litoralului. Unitatea era dotată cu avioane Hurricane.“In dimineata de 23 iunie 1941, pilotii escadrilei au primit ordinul de a insoti o formatiune de bombardiere. Horia Agarici a decolat in fruntea escadrilei, dar, din cauza unor scurgeri de combustibil a fost nevoit să revină la bază Si, imediat, tehnicienii au incercat să remedieze defectiunea.

La ora 12:00 s-a dat alarma: au fost semnalate bombardiere sovietice, care, după toate aparentele, se indreptau spre Constanta, cu misiunea probabilă de a ataca portul. In ciuda tuturor regulamentelor, Agarici decolează fără ordin, fără coechipier, cu un singur rezervor plin, pornind “la vanătoare". Norocul si simtul său de orientare il ajută si, in ***and apare in fata sa, zburand la altitudinea de 600 de metri, un grup de cinci avioane de bombardament, neinsotite (lipsă de orientare strategică? Dispret pentru capacitatea de reactie a romanilor?) de vanătoare. Profitand de pozitia favorabilă (deasupra si in spatele tintei), Agarici atacă. Intai trage in bombardierul din capul formatiei. Il loveste decisiv. Avionul sovietic cade in mare si explodează odată cu bombele pe care le transporta. Printr-o ranversare si un semitonou, Agarici revine la atac, trăgand in avionul din dreapta, care cade. Apoi atacă si al treilea inamic, care se indreaptă spre sol, desi nu are incendiu la bord. Probabil că echipajul a ales prizonieratul… In acel moment, al doilea avion lovit de Agarici este luat in primire si de artileria antiaeriană romană.

Horia Agarici - capitan, escadrila 53 - vanatoare

A murit in 1982, la Eforie, fiind inmormantat cu onoruri militare.
Horia Agarici este amintit si de istoria literaturii romane. A publicat mai multe cărti, printre care volumul de versuri “Acorduri si armonie", cel de nuvele “Soimanu Furtună", precum si tratatele de specialitate "Aviatia de vanătoare" si “Lupta in cer". Poate că versurile lui nu il ridică la valoarea unui mare poet, dar pasiunea care le-a inspirat este ramarcabilă, pentru că este aceeasi care l-a călăuzit in luptă: “Pe zarea mării, case sclipesc in alb de viată ? Si moartea se apropie pe aripi de păgan…/ Dar iată-un fulger rece, avant fără stăpan, / Un soim de fier si flăcări, pierind in dimineată." (Incăierare in văduh).

Splendid articol ! Uimitor personaj !

Are un ras sincer , barbatesc . Inspira forta si incredere .
Nu ca al lui Johannis .


Imi doresc sa am un prieten ca acest om .
Din pacate oamenii adevarati au pierit si noi nu ne mai putem adapa de la caractere curate , cinstite .....

te inseli...

... ti-l recomand pe basescu

un barbat adevarat , o privire hotarata si sfredelitoare , un zambet si un ras dezarmant in situatiile de criza ... dovedind caracter , stapanire de sine , siguranta , competenta , onoare , demnitate ... ce sa o mai lungim atata - un om adevarat !

si ca orice om adevarat , atrage alaturi oameni adevarati : boc , videanu , blaga , udrea ...

Domnule Laurentiu, matale scrie in continuare, ca scrii bine si din surse bine documentate

Intre timp, atunci cand demoazela de companie Georgia Gabriela VOICU, de la Agentia Nationala pt Cultul Eroilor, o sa isi termine machiajul, poate o sa citeasca ce ai scris matale !
Daca nu, sa nu disperi, cine a trebuit sa citeasca a citit! Si si-a amintit cu piosenie de eroii nostri!

 

O rugaminte

Nu mai baga postari de doi bani cind este vorba de astfel de eroi ai neamului. Dumneata nu ai fi in stare sa zbori doua secunde fara sa iti rupi gitul. El avea in fata sute de indicatoare, veghea si punctele de pe cer ale avioanelor amice sau inamice.
Uita-te mai bine la meciuri la televizor.
Si cere-ti scuze!

@Bill Gates: Intre Zenit si Nadir

Asa mi-am petrecut toata viata mea. Din adolescenta si pana la pensia mea nesimtita. Intr-adevar nu am zburat prea mult dar am navigat mult prea mult pe navele militare intre Alexandria, Sevastopol si Sulina, prin stramtori ca sa mi se spuna ce sa gandesc. Gandesc ce vreau eu! Si am pierdut si eu colegi pe mare, chiar si-n timp de pace: scafandri de lupta la platformele petroliere, tunari care-au explodat impreuna cu tunul, rachetisti care s-au topit odata cu racheta la bordul vaporului , iar ultimul meu coleg mort a fost in 1993 de pe vedeta torpiloare de insotire. Nici acuma nu l-au gasit. Iar acuma "feciorii" mei, rachetistii de la Mangalia, 7 la numar, stau in spital fiindca un inconstient, un amiral profesor de matematica, sef al SMG, ii forteaza sa lanseze rachete iesite din uz inca din 1974!
Astia sunt eroii, domnule Bill Gates, astia care pleaca pe mare nestiind daca o sa se mai intoarca. Vii !

nu sant natzionalist cretin!!!

dar daca omul asta a salvat prin actziunile lui onoarea paci trebuie pomenit in presa mai mult ca orice politician.

 

FRUMOS ARTICOL,CAM NEINSPIRAT TITLU,

"ce-am avut si ce-am pierdut" suna cam pejorativ si nu "merge" cu substanta articolului,de altfel frumos...
Oricine sta-n calea invadatorilor,co-r fi ei rednecks din America ori mujici din URSS,este un erou al neamului!
Sa le cinstim cum se cuvine memoria,vorbind mai mult despre ei,pomenindu-i din ce in ce mai putin pe limbricii actuali.

 

hahahahaha

nu pot eu reteza omului un ou cand sa nascut cu doua!!teai deconspirat cu cerintzele tale sado-maso!!fii mai atent data viitoare si nu te mai pripii ca toanta la maritis!!!!hahahaha

CRATIMA...

...este liniuta aia,scurta si orizontala,pe care unii oameni o folosesc,la noroc,cand scriu...
Altii,in schimb,prefera autogratulare de genul:HA,HA,samd.

iar te grabesti,te inpinge clanul de la spate!!!hahaha

Errare humanum est sed perseverare diabolicum (Seneca)

batranul Seneca - cat de bine te cunoaste !

Un erou nu se pierde niciodata...deoarece trece intr-o alta dimensiune, cea a eternitatii...

Paradoxal sunt si eroi care se pierd... care nu-si valorifica potentialul si prefera expectativa...uneori toata viata...

 

c'est ton cas ma petite sophie!!!!

hahahahaha

... ce-am avem si ce-am gresit...

Errare humanum est sed perseverare diabolicum (Seneca)

batranul Seneca - cat de bine ne cunoaste !

Acceptă greseala ca fiind omenească si stai departe de oamenii diabolici !

 

treaba nui chiar asa de simpla!!!!mariuse

one ring too rule them all or too be them!!!

MERRIAM WEBSTER

mai inhata un dictionar coane,mai reteaza din "o"-uri...

pentru efort!!!

hahahaha

POZE...

http://www.worldwar2.ro/arr/g9vt.htm
deasemeni mai multe informatii,ca anume ce fel de avioane aveau in dotare.

 

CITITI...

http://ro1918.nice-subjects.com/eroi-au-fost-eroi-sunt-inca-f30/alex-serbanescu-razboinicul-din-august-t269.htm

Poporul mai trebuie si...educat

Se spune in articol''noua generatie nu simte o apropiere pentru adevarata istorie a romanilor''.Este adevarat,ca scoala trebuie sa aibe aici o contributie majora,la formarea unui tanar.Dar dumneavoastra,mass-media,nu aveti chiar nici o obligatie fatza de acest lucru?Toate mizeriile pe care le promovati la fiecare minut,toate nulitatile care peste noapte au devenit vedete,toate scursurile societatii pe care le promovati ca model social pentru noile generatii..aceste lucruri,nu credeti domnilor ziaristi ca au un impact dezastator pentru tineri si societatea civila?Si atunci de ce mai puneti intrebari la care cu siguranta aveti si raspuns?

 

sal

Multa stima, abia astept si alte articole de la tine.

 

Platforma pentru solutionarea online a litigiilor