Sa ne amintim: Dealul Spirii

Marti, 29 Iunie 2010, ora 16:32
13676 citiri
Sa ne amintim: Dealul Spirii

Dealul Spirii este cunoscut in prezent ca fiind amplasamentul Palatului Parlamentului, piatra de temelie a acestui edificiu fiind pusa pe data de 25 iunie 1984 si a reprezentat munca constanta a peste 20.000 de oameni timp de 5 ani pentru a fi finalizata.

Totusi, acest loc are o istorie ce nu este legata doar de aceasta constructie. Este locul in care, cu 136 de ani inainte de inceperea ridicarii acestei cladiri, compania de pompieri a lui Pavel Zaganescu alaturi de Regimentul 2 condus de Radu Golescu s-au opus armatei otomane trimisa pentru a innabusi revolutia din Tara Romaneasca, intr-o lupta ce prefigura renasterea spiritului romanesc si incercarea de a scapa de sub influenta marilor puteri care de prea lunga vreme au inlantuit destinul poporului roman.

Un rol pivotal in inceperea tulburarilor din anul 1848 a fost Congresul de la Viena care dorea intoarcerea la sistemul feudal dinainte de schimbarile aduse de Revolutia Franceza si idealurile acesteia.

Congresul a avut loc intre 1 noiembrie 1814 si 9 iunie 1815 si reunea reprezentantii Austriei, Rusiei, Angliei si Prusiei, invingatorii razboaielor napoleonice. S-au reimpartit sferele de influenta in detrimentul popoarelor stapanite continuand procesul de subminare al dezvoltarii normale al acestora, dar si mai mult, a fost creata Sfanta Alianta tocmai pentru a contracara revolutiile democratice si a pastra intact sistemul feudal.

Insa invatamintele aduse de Revolutia Franceza nu au fost uitate si au culminat in anul 1848 cu "Primavara popoarelor", un moment in care Europa a fost tulburata de revolutiile contestatarilor Congresului de la Viena.

Regimurile absolutiste ce impiedicau impunerea drepturilor democratice, divizarea unor popoare intregi intre puterile continentului si suflul nationalist inspirat de revolutionari francezi au determinat un val de revolutii fara precedent, revolutii la care au aderat inclusiv romanii aflati in regiunile istorice ale tarii.

Revolutia in Tara Romaneasca

In Tara Romaneasca, revolutia a inceput prin Proclamatia de la Islaz din 9 iunie 1848 si a primit sprijinul populatiei, dar si a armatei. Domnitorul Gheorghe Bibescu, sub presiunea acestora a semnat Proclamatia si pus la zid si de consulul rus la Bucuresti care ameninta ca armata rusa va invada tara el abdica, iar in locul lui s-a infiintat un guvern provizoriu.

Imperiul Tarist avertizeaza in continuare Imperiul Otoman ca nu va tolera un regim revolutionar asa de aproape de granita lor si conform unei intelegeri, Imperiul Tarist ocupa Moldova si Imperiul Otoman intra Tara Romaneasca.

Trimisul Portii, Soliman Pasa, este asigurat de guvernul provizoriu de intentiile neostile ale acestuia fata de Imperiul Otoman. Dupa o serie de tratative regimul revolutionar al Tarii Romanesti este recunoscut de catre Soliman Pasa ,dar guvenul provizoriu este inlocuit cu locotenenta domneasca formata din aripa moderata a revolutionarilor Christian Tell, Heliade Radulescu si Nicolae Golescu.

Odata cu recunoasterea de catre Soliman Pasa intreaga miscare revolutionara din Tara Romaneasca a intrat in legalitate fiind acceptata si de celelalte puteri europene. Rusii infuriati de aceasta situatie au pretins ca Soliman a fost mituit si a cerut inlocuirea lui. Fuad Effendi a preluat comanda si pe data de 12 septembrie intra in Bucuresti cu armata sa de 20.000 de oameni si se opreste pe campia Cotroceni.

Batalia de la Dealul spirii

Pe 13 septembrie, Colonelul Radu Golescu primeste ordin din partea locotenentei domnesti de a deplasa Regimentul 2 catre Dealul Spirii pentru a intampina armata otomana la care li se vor alatura ostasii companiei lui Pavel Zaganescu.

Ordinul lor este sa nu angajeze in lupta formatiile inamice, in speranta unei rezolvari pasnice a conflictului. La ora 16.00 compania de pompieri se intalneste cu trupele comandate de generalul Kerim Pasa in dreptul varfului Dealului Spirii. In timp ce acestia incearca sa intre in cazarma sublocotenentul Dinca Balsan este lovit de un ofiter turc, iar in urma atacului sublocotenentul il impusca pe ofiterul turc.

In acel moment, unitatile otomane dechid focul asupra soldatilor romani si acestia riposteaza. Dupa cum spune Dimitrie Papazoglu, comandantul Companiei 5 a Regimentului 2 care a participat la lupte "Fumul cel groaznic, focul cel bengalic al multimii trupei otomane, ricosetele si vajitul gloantelor facura ca sa nu ne mai vedem unul cu altul".

Regimentul 2 ataca si el pozitiile otomane vazand compania de pompieri ce a angajat in lupta inamicul. Amenintati de tunurile otomane pompierii ataca pozitiile artileriei si reusesc sa captureze doua tunuri care apoi sunt folosite impotriva armatei turce pana la epuizarea munitiei acestora.

Luptele continua pana tarziu dupa cum mentioneaza din nou Dimitrie Papazoglu: "Acest conflict a unui numar de 500 romani cu numeroasa trupa de 9.000 oameni tinu de pana la 7 ore seara".

Luptand vitejeste pompierii pana la urma au trebuit sa se retraga si unii chiar reusind sa treaca prin randurile otomane au ajuns la cazarma. Rezistenta fiind acerba si vazand ca soldatii romani lupta in disperare de cauza fiind inconjurati de numeroasa armata otomana Kerim Pasa a cerut oprirea ostilitatilor sub pretextul clementei ostasilor, dar odata cu depunerea armelor multi dintre acestia au fost secerati sub focul inamic. A doua zi, pe 14 septembrie, Capitala era din nou sub ocupatie otomana.

Chiar daca lupta a insemnat innabusirea revolutiei, sacrificiul acelor soldati nu a fost uitat. In 1860, prima medalie romaneasca "Pro Virtute Militari"a fost oferita participantilor la batalie si la 16 septembrie 1901 in compania veteranilor bataliei de la Dealul Spirii a fost dezvelita Statuia Eroilor Pompieri .

Sacrificiul soldatilor romani la Dealul Spirii reflecta spiritul si dedicatia acestor oameni, dar si a altor generatii ce au luptat pentru suveranitatea si independenta acestui pamant, dar mai trebuie amintit ca aceasta lupta a fost ultima impotriva otomanilor pe pamant romanesc urmatoarea fiind la portile cetatilor Plevna, Rahova si Grivita, acolo unde ne-a fost castigata in final independenta.

Candidații PSD din București strâng din nou semnături. Firea: Este o situație nouă. Avem alte protocoale
Candidații PSD din București strâng din nou semnături. Firea: Este o situație nouă. Avem alte protocoale
Candidatul PSD pentru Primăria Capitalei, Gabriela Firea, a afirmat, joi, 25 aprilie, că protocoalele semnate de PSD cu PNL pentru candidaturi comune la primăriile de sector şi la Primăria...
Lovitură pentru Clotilde Armand. Primărița Sectorului 1, trimisă în judecată în ziua în care și-a depus candidatura pentru un nou mandat
Lovitură pentru Clotilde Armand. Primărița Sectorului 1, trimisă în judecată în ziua în care și-a depus candidatura pentru un nou mandat
Procurorii au anunțat joi, 25 aprilie, trimiterea în judecată a primăriței Sectorului 1, Clotilde Armand, pe care o acuză de ”folosirea funcţiei pentru favorizarea unor persoane”. Ea...
#istorie Dealul Spirii , #romani