Sa ne amintim: Ion Ramaru, vampirul din Bucuresti

Sambata, 14 August 2010, ora 13:14
57882 citiri
Sa ne amintim: Ion Ramaru, vampirul din Bucuresti

Incepand cu luna aprilie a anului 1970 si pana in luna mai a anului urmator, Ion Ramaru a atacat grav 14 femei si a omorat patru dintre ele. Autoritatile au mobilizat 6.000 de oameni ce patrulau strazile Capitalei in fiecare noapte, operand 2.565 de arestari si circa 8.000 de legitimari, in speranta de a il captura pe cel supranumit "vampirul din Bucuresti".

Ion Ramaru s-a nascut in Corabia, judetul Olt. Provenea dintr-o familie in care violenta domestica era la ordinea zilei. Tatal, Florea Ramaru obisnuia sa isi bata sotia, iar cei doi divorteaza. Florea s-a mutat in cele din urma in Bucuresti.

Ion si-a facut o reputatie proasta in localitatea natala deoarece a avut relatii cu o minora, fiica unui profesor din sat si a faptului ca a fost condamnat cand avea 18 ani pentru furt.

Dupa ce a terminat liceul, s-a inscris la Facultatea de Medicina Veterinara in 1966. El a repetat anul doi si in momentul arestului repeta anul trei. Mama lui a declarat la ancheta ca il vizita des pe Ion, deoarece stia ca l-a mostenit pe tatal lui in privinta caracterului violent. Ceilalti studenti care il cunosteau nu puteau spune prea multe despre el decat ca avea un comportament straniu si era introvertit.

Inceputul terorii

Prima lui crima a fost uciderea Elenei Oprea, pe 8 aprilie 1970. Pe 1 iunie a atacat-o pe Florica Marcu, care a supravietuit fiind salvata de soferul unui camion care auzise tipetele femeii. A jefuit un magazin pe 20 si pe 24 iulie o talharea pe Margareta Hanganu.

Timp de aproape patru luni a fost liniste, dar atacul pe 22 noiembrie asupra Olgai Baraitaru, unul deosebit de grav, a pus din nou politia in stare de alerta. O ancheta se pornise deja in momentul uciderii primei femei, dar inca nu exista nici un indiciu.

Incepand cu 16 februarie 1971, atacurile s-au succedat la interval de cateva zile sau saptamani. In doar patru luni, au fost nu mai putin de 10 astfel de agresiuni.

Faptul ca populatiei nu ii erau date amanunte despre ceea ce se intampla a dus la crearea unor adevarate legende in jurul acestui om. Aceasta lipsa de informatii a dus deseori la conturarea unei imagini deformate asupra lui Ramaru.

Operatiunea "Vultur"

De abia dupa moartea Gheorghitei Popa, autoritatile au luat masuri exceptionale. Mii de politisti vegheau strazile interogand persoanele suspecte, in cadrul celei mai mari mobilizari ale organelor de politie din istoria capitalei. Femeile au inceput sa umble numai in grupuri si erau des acompaniate de politisti acasa. Peste 100 de vehicule patrulau noaptea.

In ciuda acestor preventii, frecventa atacurilor nu a scazut. In noaptea de 4 mai a atacat consecutiv doua femei, pe Mihaela Ursu si Maria Iordache.

Arestarea lui Ramaru

Rezolvarea cazului a fost posibila deoarece sub corpul Mihaelei Ursu a fost gasita o scutire medicala emisa de Spitalul Studentesc din Bucuresti. Investigatorii au observat faptul ca 15 persoane nu si le-au depus la universitatile lor si a urmat un filaj al suspectilor. Dupa o serie de perchezitii, in camera lui Ramaru din camin sunt gasite arme albe ca acelea folosite in atacuri. Este arestat pe 27 mai 1971.

Ramaru a fost descris ca un criminal deosebit de violent si sadic, obisnuia sa suga sangele victimelor, sa le muste, le viola, cateodata chiar si dupa moartea acestora sau le injunghia in mod repetat. In afara de scutirea medicala gasita, femeile care au supravietuit l-au recunoscut pe acesta ca fiind autorul si urmele de muscaturi de pe victime erau aceleasi ca cele ale lui Ramaru.

La proces, Ramaru a incercat sa demonstreze ca era instabil psihic si din aceasta cauza nu se facea responsabil de crime, dar judecatorii nu s-a lasat convinsi. In cele din urma acesta este condamnat la moarte pentru patru omoruri, sase tentative de omor deosebit de grav, cinci violuri, o tentativa de viol, o talharie in dauna avutului obstesc, doua talharii in dauna avutului personal, trei furturi calificate in dauna avutului personal si un furt calificat in dauna avutului obstesc.

Executia

Pe 23 octombrie 1971, a fost dus la Jilava unde urma sa fie executat. A fost legat de un stalp si a inceput sa se zbata. A strigat ca vinovatul pentru ceea ce a facut este numai tatal sau. In momentul in care s-a tras, Ramaru s-a rasucit in jurul stalpului in urma incercarilor inutile de a scapa si a fost impuscat in spate.

Pacatele tatalui

Tatal lui Ramaru, Florea, a murit la un an dupa executia fiului sau. Corpul lui a fost dus la Institutul Medico-Legal din Bucuresti pentru autopsie. In urma analizelor lui Constantin Turai acesta descoperea cu stupoare ca Florea Ramaru era autorul a patru crime cu autor necunoscut ce datau inca din 1944.

Citește și:
Ce clădiri istorice rămân fără apărare dacă PUZ Zone Protejate dispare. Nicușor Dan: ”Este complet fals ce susțin șeful ISC, Paul Racoviță și prefectul Toni Greblă”
Ce clădiri istorice rămân fără apărare dacă PUZ Zone Protejate dispare. Nicușor Dan: ”Este complet fals ce susțin șeful ISC, Paul Racoviță și prefectul Toni Greblă”
Primarul general Nicuşor Dan a afirmat luni, 6 februarie, referitor la intenţia prefectului Capitalei Toni Greblă de a suspenda în instanţă PUZ Zone Protejate, că este singurul regulament...
Portret de prezidențiabil: ce își doresc românii?
Portret de prezidențiabil: ce își doresc românii?
Potrivit unui sondaj recent, românii ar vrea un prezidențiabil care să aibă notorietate, imagine bună, să creadă în anticorupție, să aibă un proiect economic coerent și să țină țara...
Comentarii
Poza marin_neagu
marin_neagu
rank 5
La revolutie au fost ucisi peste 1000 de oameni si asta repede de tot!
Poza bigone
bigone
rank 2