Ziare.com
1161Comentarii
2425Likes
1098Shares
MANDRU CA SUNT ROMAN

Sa ne amintim: Nicolae Paulescu - Romanul salvator a milioane

Sambata, 24 Iulie 2010, ora 16:22

   

Sa ne amintim: Nicolae Paulescu - Romanul salvator a milioane
Nicolae Paulescu, un om de stiinta si medic roman, a descoperit in 1916 un hormon numit de el pancreina ce ajuta la normalizarea nivelului glicemiei la diabetici. In lucrarile sale el explica cum poate fi obtinuta si rolul acesteia, formuland pentru prima data baza unui tratament impotriva diabetului.

Paulescu a studiat medicina in Paris incepand cu 1888 si titlul de Doctor in Medicina il obtine in 1897. Dupa aceasta perioada a studiat chimie biologica si fiziologie la Facultatea de Stiinte din Paris si in 1899 obtine si titlul de Doctor in Stiinte.

In 1900 se intoarce in Vechiul Regat si devine profesor de Fiziologie la Facultatea de Medicina si Director al Clinicii de Medicina Interna al Spitalului Sfantul Vincent in Bucuresti.

Descoperirea insulinei

Diabetul in secolul XIX ducea in multe cazuri la moartea bolnavului, de la punerea diagnosticului unii pacientii supravietuind cel mult cateva luni. Paulescu isi foloseste vastele cunostinte dobandite in anii de studii pentru a incerca dezvoltarea unui remediu impotriva bolii.

In conditii grele reuseste sa extraga pancreina, mai tarziu cunoscuta ca insulina, din pancreas si o foloseste intr-un experiment pe un animal diabetic. El observa ca dupa injectarea compusului, nivelul glicemiei redevine stabil.

Cercetarile lui sunt amanate datorita ocupatiei germane a Bucurestiului, dar descoperirea sa o publica in diverse articole si carti dupa razboi si isi breveteaza modul de obtinere a insulinei la Ministerul Comertului si Industriei in 1922. Din pacate instrumentele invechite ale lui Paulescu nu ii permit inceperea testelor clinice pe oameni.

In Toronto, o echipa formata din Frederick Banting si Charles Best, cu sprijinul lui J.J.R. MacLeod intampinau probleme serioase cu extragerea insulinei intr-o forma mai putin toxica pentru oameni. Bertram Collip a fost adus de MacLeod care nu numai ca a reusit sa produca un compus aproape pur, dar a si testat-o pe un subiect uman, tanarul Leonard Thompson devenind prima persoana ce a avut o injectie cu insulina.

Nerecunoasterea muncii lui Paulescu si Collip

Intr-o intorsatura de evenimente spectaculoasa, cei doi oameni care au avut un rol pivotal in descoperirea si transfomarea insulinei intr-un remediu viabil, adica Paulescu si Collip, au fost cu totul ignorati, in anul 1923 J.J.R. MacLeod si Banting primind premiul Nobel, dar numai pentru procedeul de extractie, nu pentru descoperirea lui.

Banting a redenumit mai incolo compusul in insulina si desi nu avut niciun rol in descoperirea lui si-a facut un renume mondial ca fiind si cel care l-a gasit. Banting a pornit mai apoi chiar in denigrarea cercetarilor lui Paulescu. Din pacate si astazi in diverse publicatii si carti de specialitate straine studiile lui Paulescu sunt inca trecute ca note de subsol sau interpretate si traduse gresit, adaugand nedreptatii istorice.

Paulescu se declara profund dezamagit de aceste evenimente si de caracterul acestui om care si-a insusit fara scrupule o munca ce nu i-a apartinut.

Paulescu moare in dimineata zilei de 17 iulie a anului 1931 la 62 de ani. Celebrul Nicolae Iorga ii scrie necrologul in revista Neamul Romanesc. Multe alte personalitati deplang trecerea lui in nefiinta. La cortegiul sau funerar au participat peste 30.000 de bucuresti, veniti pentru a onora memoria sa.

Posteritatea isi aduce aminte

Din fericire, povestea lui nu se incheie aici. Profesorul Ian Murray al Colegiului de Medicina din Glasgow a inceput o campanie de popularizare a meritelor lui Paulescu.

In urma ei, Comitetul Nobel a stabilit in 1969 ca cercetarile medicului roman au precedat eforturile lui Frederick Banting atat in importanta cat si in inovatie. In 1976 autorul Ion Pavel aduna intr-o carte documente si interviuri cu personalitati care sustin fara tagada ca descoperirea insulinei a fost facuta intr-adevar de Nicolae Paulescu.

In 1990 pentru cercetarile sale si progresele medicale ce au decurs din ele este numit membru post-mortem al Academiei Romane.
Harta alegerilor locale 2020. Lista cu toti candidatii la consiliile judetene si la primariile marilor orase din Romania

Sursa: Ziare.com

Articol citit de 41279 ori

PROPUNE UN ROMAN SA NE MANDRIM CU EL
redactia@ziare.com
Mandru ca sunt roman, pe Facebook
Mandru ca sunt roman: Tulcea, orasul celor 14 etnii
Mandru ca sunt roman: Tulcea, orasul celor 14 etnii
Daca ajungi in Tulcea, oras situat pe 7 coline, la fel ca si Iasiul, dar ca si Roma, nu ai cum...
Mandru ca sunt roman: Mircea Eliade, adolescentul miop care a devenit guru universal
Mandru ca sunt roman: Mircea Eliade, adolescentul miop care a devenit guru universal
Mircea Eliade, unul dintre cei mai cunoscuti romani din lume si probabil cel mai mare istoric...
Mandru ca sunt roman: Sam cel Roman, americanul mai roman decat tine
Mandru ca sunt roman: Sam cel Roman, americanul mai roman decat tine
A dat America, tara tuturor posibilitatilor, pentru Romania si a venit la noi, sa traiasca...
17 comentarii
Ordoneaza comentariile:Standard |Calitate |Numar Voturi |Recente

"In 1990"...

care va sa zica, degeaba dati cu muci in comitetu' nobel, daca pana si ca cademia romana...

desteapta-te, romane!
nihil sine deo!

 

Respect!

.

 

Pentru Nicolae Paulescu

nu pentru badea cartan. ;

Impresionanta activitatea academica!

Elogiu muncii!
Daca se vrea asezarea pe soclul cuvenit a lui Paulescu, se poate initia un proiect la nivel european.

 

Nu se vrea

si nu se va intampla deoarece gandirea si viziunea sale privind Romania au foast si sunt foarte transante.

Premiul nobel stim ca este acordat ovreilor in preponderenta prin acest tip de furt.

Nicolae Paulescu in afara de medicina s-a mai ocupat si de deschiderea ochilor romanilor alaturi de profesorul A.C.Cuza ceea ce i-a atras un val de antipatie in cadrul nobelistilor. Insa oameni ca el nu traiesc din premii insa cu siguranta detesta sa fie furati.

Pentru aprofundare cititi:

"Spitalul-Coranul-Talmudul-Cahalul-Francmasoneria"

Nicolae Paulescu si noi (material preluat de la info.ro.)

Istoria o facsi invingătoriisi invinsii. Deopotrivă. Insă, de scris o scriu numai invingătorii. Bineinteles potrivit vointeilor. De cate ori voiesc eiAdevărul?... De cate ori le
convine ca acesta să fie aflat?... Ori măcar căutat… Al doilea Război Mondial a schimbat fata lumii. Si s- a sfarsit acum mai bine de o jumătate de veac. Stiti asta, dragii mei.
Darstiti si cine l-a castigat? Cine l-a castigatin fapt? Cine-i realul lui castigător?... Incă in 1921 Profesorul Doctor Nicolae Constantin Paulescu (1869-1931) descoperă insulina. Substanta care, an după an, salvează vietile a milioane si milioane de suferinzi de diabet. Care ii este brevetată de Ministerul Industriei si Comertului la 10 aprilie 1922, sub denumirea de «pancreină». Dar pentru care Banting si McLeod primesc, in 1924, Premiul Nobel.
"La 7-8 luni de la aparitia rezultatelor definitive ale lui N.C. Paulescu in presa stiintifică internatională(;) F.C. Banting si C.H. Best, lucrand in laboratorul de fiziologie al profesorului McLeod de la Universitatea din Toronto, fac publice rezultatele obtinute in aceeasi directie si revendicate ca fiind ale lor. Adevăratul descoperitor protestează si produce dovezile necesare, sprijinit de o parte a lumii stiintifice a vremii, dar nu mai poate impiedica marea nedreptate abil regizată de forurile occidentale (probabil si sub anumite presiuni evreiesti, avand in vedere proasta reputatie de antisemit pe care si-o crease savantul roman). Banting si McLeod primesc Premiul Nobel(;). Se comitea astfel, cu o abjectie senină, probabil cea mai mare escrocherie din istoria stiintifică a secolului

toti oamenii de siinta romani au fost ignorati

doar aceia care au lucrat sub alt steag au fost bagai in seama.meritul lui paulescu in descoperirea penicilinei este incontestabil;trebuie sa multumim acelui galez care a facut dreptate.oare cati "paulesti"muncesc si se afirma sub alt steag?e strigator la cer.dar EMINESCU,omorat de evrei?

Aaaaaaaa

dar dtale esti cam analfabet ! Pina sa dai cu respectu' mai invata ceva romaneste. Cum iti iubesti patria daca scrii cu posteriorul ?
Si cum il iubesti pe dr Paulescu daca ne dai sa citim ce'a scris dinsul mai prost ? Pentru insulina il iubim, moshule, nu pentru baliverne demult fumate !

bai nusual,

nu penicilina a fost inventata de Paulescu, sarmane, INSULINA. Si Eminescu n'a fost omorit de evrei, ci de alt alogen pe care'l chema SIFILIS. Fii mai selectiv in lecturi tataie mica

daca esti profesor de romana,continua

invata ce inseamna analfabet.daca lipseste o litera dintr-un cuvant,nu inseamna analfabet.accept discutii pe subiect ,only.

'miorgu,scuze

ai dreptate,.

Nusual, le accept

NU pe tine te faceam analfabet, pe mosh rios care bate cimpii ca intotdeauuna, pina o sa fie iar in incapacitate de exprimare

multumesc.

penicilina afost descoperita de Alexander Flaming,care astudiat in franta si afost profesor la Oxford.numele vine din latina.se pare ca si aici altii au primit strangeri de mana.

@nusual

cum altii ? Fleming si inca doi au luat Nobelul !!!!

Paulescu, aici ? - Nu-mi vine acrede ! Ma intreb cat va rezista acest articol

Ziare.com ne uimeste ! Inca n-a aflat ca este interzis sa scrii despre Paulescu ? Inca n-a aflat ca-i considerat..."antisemit" ? Inca n-a aflat de cartea sa "Spitalul, Coranul, Talmudul, Kahalul si Francmasoneria" ? (O puteti citi aici : http://bisericasecreta.wordpress.com/2008/10/18/spitalul-coranul-talmudul-kahalul-si-francmasoneria/)
Deja nu vedeam cu ochi buni Ziare.com, dar acum chiar ca nu-l vad bine ! Astept avalansa denigratoare a "alesilor" !
Paulescu a fost un SAVANT ! Este trecut in anonimat tocmai pentru cartea recomandata mai sus, este condamnat si PERSECUTAT stiintific de catre cei mai urati dintre pamanteni.
Nobel ? Cine credeti ca s-a opus acordarii distinsului premiu marelui savant roman ? Ati ghicit : cei care ne conduc, vesnicii "persecutati" !
Video : http://www.youtube.com/watch?v=GjORtUX5pko&feature=related

@kanata

Cum adica considerat "antisemit" ? A fost ultra antisemit, a fost un antisemit cu cutitul in dinti si a contribuit la nasterea LANC.
In rest, mare savant.

De unde scoti c'ar fi interzis sa se scrie despre Paulescu ??? Minciuni !!!

@Kanata

Faptul ca a descoperit insulina nu il absolva de antisemitism, iar antisemitismul nu ii diminueaza meritele stiintifice. Problema e ca multi ca tine il admira pentru antisemitism si n-au nici o treaba cu meritele stiintifice.


Platforma pentru solutionarea online a litigiilor