Sa ne amintim: Nicolae Paulescu - Romanul salvator a milioane

Sambata, 24 Iulie 2010, ora 16:22
47823 citiri
Sa ne amintim: Nicolae Paulescu - Romanul salvator a milioane

Nicolae Paulescu, un om de stiinta si medic roman, a descoperit in 1916 un hormon numit de el pancreina ce ajuta la normalizarea nivelului glicemiei la diabetici. In lucrarile sale el explica cum poate fi obtinuta si rolul acesteia, formuland pentru prima data baza unui tratament impotriva diabetului.

Paulescu a studiat medicina in Paris incepand cu 1888 si titlul de Doctor in Medicina il obtine in 1897. Dupa aceasta perioada a studiat chimie biologica si fiziologie la Facultatea de Stiinte din Paris si in 1899 obtine si titlul de Doctor in Stiinte.

In 1900 se intoarce in Vechiul Regat si devine profesor de Fiziologie la Facultatea de Medicina si Director al Clinicii de Medicina Interna al Spitalului Sfantul Vincent in Bucuresti.

Descoperirea insulinei

Diabetul in secolul XIX ducea in multe cazuri la moartea bolnavului, de la punerea diagnosticului unii pacientii supravietuind cel mult cateva luni. Paulescu isi foloseste vastele cunostinte dobandite in anii de studii pentru a incerca dezvoltarea unui remediu impotriva bolii.

In conditii grele reuseste sa extraga pancreina, mai tarziu cunoscuta ca insulina, din pancreas si o foloseste intr-un experiment pe un animal diabetic. El observa ca dupa injectarea compusului, nivelul glicemiei redevine stabil.

Cercetarile lui sunt amanate datorita ocupatiei germane a Bucurestiului, dar descoperirea sa o publica in diverse articole si carti dupa razboi si isi breveteaza modul de obtinere a insulinei la Ministerul Comertului si Industriei in 1922. Din pacate instrumentele invechite ale lui Paulescu nu ii permit inceperea testelor clinice pe oameni.

In Toronto, o echipa formata din Frederick Banting si Charles Best, cu sprijinul lui J.J.R. MacLeod intampinau probleme serioase cu extragerea insulinei intr-o forma mai putin toxica pentru oameni. Bertram Collip a fost adus de MacLeod care nu numai ca a reusit sa produca un compus aproape pur, dar a si testat-o pe un subiect uman, tanarul Leonard Thompson devenind prima persoana ce a avut o injectie cu insulina.

Nerecunoasterea muncii lui Paulescu si Collip

Intr-o intorsatura de evenimente spectaculoasa, cei doi oameni care au avut un rol pivotal in descoperirea si transfomarea insulinei intr-un remediu viabil, adica Paulescu si Collip, au fost cu totul ignorati, in anul 1923 J.J.R. MacLeod si Banting primind premiul Nobel, dar numai pentru procedeul de extractie, nu pentru descoperirea lui.

Banting a redenumit mai incolo compusul in insulina si desi nu avut niciun rol in descoperirea lui si-a facut un renume mondial ca fiind si cel care l-a gasit. Banting a pornit mai apoi chiar in denigrarea cercetarilor lui Paulescu. Din pacate si astazi in diverse publicatii si carti de specialitate straine studiile lui Paulescu sunt inca trecute ca note de subsol sau interpretate si traduse gresit, adaugand nedreptatii istorice.

Paulescu se declara profund dezamagit de aceste evenimente si de caracterul acestui om care si-a insusit fara scrupule o munca ce nu i-a apartinut.

Paulescu moare in dimineata zilei de 17 iulie a anului 1931 la 62 de ani. Celebrul Nicolae Iorga ii scrie necrologul in revista Neamul Romanesc. Multe alte personalitati deplang trecerea lui in nefiinta. La cortegiul sau funerar au participat peste 30.000 de bucuresti, veniti pentru a onora memoria sa.

Posteritatea isi aduce aminte

Din fericire, povestea lui nu se incheie aici. Profesorul Ian Murray al Colegiului de Medicina din Glasgow a inceput o campanie de popularizare a meritelor lui Paulescu.

In urma ei, Comitetul Nobel a stabilit in 1969 ca cercetarile medicului roman au precedat eforturile lui Frederick Banting atat in importanta cat si in inovatie. In 1976 autorul Ion Pavel aduna intr-o carte documente si interviuri cu personalitati care sustin fara tagada ca descoperirea insulinei a fost facuta intr-adevar de Nicolae Paulescu.

In 1990 pentru cercetarile sale si progresele medicale ce au decurs din ele este numit membru post-mortem al Academiei Romane.

Citeste si:
Florin Cîțu susține că se va opune oricărei tentative a PSD de renegociere a PNRR: „Aruncăm la coș 30 de miliarde de euro”
Florin Cîțu susține că se va opune oricărei tentative a PSD de renegociere a PNRR: „Aruncăm la coș 30 de miliarde de euro”
Preşedintele PNL Florin Cîţu a declarat, joi 27 ianuarie, că o renegociere a Planului Naţional de Redresare şi Rezilienţă (PNRR) este imposibilă, deoarece asta ar însemna pierderi de 30...
AUR, pe locul 2 în intenția de vot a românilor în ianuarie 2022. Cum se explică ascensiunea partidului lui George Simion
AUR, pe locul 2 în intenția de vot a românilor în ianuarie 2022. Cum se explică ascensiunea partidului lui George Simion
Partidul extremist AUR se află pe locul 2 în intenția de vot a românilor în luna ianuarie 2022, cu 20,6%, imediat sub PSD, care a ajuns la 34,3%, se arată într-un sondaj de opinie al Inscop...