Sa ne amintim: Prutul inca e acolo

Duminica, 27 Iunie 2010, ora 22:43
6940 citiri
Sa ne amintim: Prutul inca e acolo

Pe data de 22 iunie 1941, Ion Antonescu ordona trupelor romanesti atacul asupra URSS si porneste razboiul de intregire a Romaniei prin celebrul sau discurs "Ostasi, va ordon: treceti Prutul! Sdrobiti vrajmasii din rasarit si miazanoapte. Desrobiti din jugul rosu al bolsevismului pe fratii nostri cotropiti. Reimpliniti in trupul tarii glia strabuna a Basarabilor si codrii voevodali ai Bucovinei, ogoarele si plaiurile voastre."

Din pacate, circul mediatic din ultima vreme, cu scaderea salariilor, motiunea de cenzura si mai nou arestarea lui Dan Diaconescu a pus intr-un con de umbra acest moment esential al istoriei noastre si s-a pierdut din vedere importanta lui in modelarea cursului tarii noastre.

A insemnat o lupta pentru reintregirea natiunii dupa ce in iunie 1940 s-au pierdut Basarabia, nordul Bucovinei si tinutul Herta in urma ultimatumului sovietic, in august jumatate din Transilvania a fost cedata Ungariei si in septembrie Cadrilaterul Bulgariei. Visul Romaniei Mari a rezistat doar 20 de ani.

In acel moment, aliatii Romaniei nu erau in niciun moment capabili sa isi onoreze promisiunile. Franta fusese invinsa fara echivoc, iar trupele englezesti fusesera retrase inapoi in Anglia pentru a nu fi capturate de armata germana, statele din Intelegerea Balcanica respectiv Iugoslavia, Turcia si Grecia nu au raspuns prompt apelului de ajutor dat de Romania. Un caz special, totusi ar fi Turcia care s-a declarat capabila sa intervina militar impotriva URSS, dar nu mai conta datorita precipitarii alarmante a evenimentelor.

Dupa abdicarea regelui Carol al II-lea in favoarea fiului sau Mihai I, puterea de facto ii revine generalului Ion Antonescu care se aliaza cu Germania nazista. Atunci aceasta era cea mai sanatoasa decizie si cea mai buna sansa a Romaniei pentru reintregirea nationala.

O alianta cu URSS impotriva Germaniei pentru recuperarea Transilvaniei si Cadrilaterului era imposibila in contextul in care amenintarile la granita din partea sovieticilor erau in continuare din ce in ce mai accentuate si mai ales ca Romania atat si Polonia au actionat ca un tampon in raspandirea comunismului sovietic.

Inca o speranta o reprezenta Razboiul de Iarna dus de finlandezi impotriva Armatei Rosii invadatoare din noiembrie 1939 pana in martie 1940 in care sovieticii s-au dovedit incapabili de a infrange rezistenta finlandeza pierderile acestora fiind insumate la aproape un milion in timp ce Finlanda a pierdut aproape 25.000 de soldati. Se spune ca un general rus dupa razboi a comentat asupra situatiei "Am castigat pamant suficient pentru a ne ingropa mortii ..."

Toate aceste conditii erau favorabile intrarii razboiului de partea Germaniei si pe data de 22 iunie armatele germane, romanesti, unguresti, slovace, italiene si finlandeze au deschis un front de 2800 de kilometri impotriva URSS intr-una din cele mai mari conflagratii din intreaga istorie.

Pe data de 5 iulie, armata romana elibereaza orasul Cernauti in aplauzele oamenilor si pe 16 iulie orasul Chisinau. Dupa victoriile impotriva sovieticilor si recuperarea teritoriilor anexate a aparut intrebarea daca trebuie continuat razboiul.

Ion Antonescu dupa insistentele lui Adolf Hitler decide sa mearga mai departe cu aceasta alianta, chiar daca o parte majoritara a populatiei era impotriva si printr-o scrisoare adresata Fuhrer-ului pe 31 iulie il asigura de sprijinul Romaniei numai daca aceasta va insemna regandirea atitudinii germane fata de Dictatul de la Viena si a Tratatului de la Craiova, in urma caruia s-a pierdut Ardealul si Cadrilaterul.

Din pacate, cursul razboiului a intrat pe un alt fagas si odata cu infrangerea la Stalingrad armata germana si romana au fost intr-o retragere tactica continua pana in anul 1944 cand linia frontului a ajuns din nou pe Nistru. In mai, a fost Batalia de la Targu-Frumos si in august si septembrie Operatiunea Iasi-Chisinau care a grabit iesirea Romaniei din Axa prin lovitura de stat din 23 august 1944.

Practic, prin ordinul lui Antonescu din 1941 s-a pus in miscare un lant de evenimente ce invariabil ne afecteaza si astazi, degeaba exista discutii despre ce s-ar fi intamplat pentru ca orice am fi facut tot rau am fi iesit. Exemplul Poloniei este cel mai bun, tara care a luptat impotriva invadatorilor sai de la bun inceput si totusi asta nu a impiedicat sa fie sectionata de URSS si Germania nazista sau sa fie instaurat un regim comunist dupa sfarsitul razboiului. Acolo unde cizma ruseasca a pasit nici nu a mai plecat.

Din pacate, aceasta continua apatie si indiferenta a poporului transmisa de la conducerea tarii care face tot posibilul sa subjuge legile si democratia pentru interesele proprii reuseste doar in a sterge demnitatea si respectul nostru de sine ca natiune!

Trecutul trebuie amintit si comemorat mai ales un astfel de moment marcant ce a insemnat implicarea Romaniei intr-un conflict ce a luat viata a peste 60 de milioane, la care din nefericire ne-am dat si noi aportul si a redus Europa la o ruina. Trecutul acesta contureaza personalitatea poporului si oricat de dureros ar fi trebuie sa il privim in fata.

In ciuda a ceea ce s-a intamplat dupa instaurarea regimului comunist sau ce a fost impregnat in memoria romanilor de istoria subminata intereselor sovietice ne-am aratat nou insine in iunie 1941 acolo pe Prut ca avem determinarea in a ne face dreptate, am aratat ca putem sa ne impotrivim impotriva unui inamic oricat de mare pentru a ne proteja poporul care suferea dincolo de granite. Asa ca noi acum de ce sa uitam de sacrificiul lor?

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Cine câștigă din separarea candidaților PSD-PNL la Capitală: ”Se vor faulta unul pe altul”. Scenarii noi pentru prezidențiale
Cine câștigă din separarea candidaților PSD-PNL la Capitală: ”Se vor faulta unul pe altul”. Scenarii noi pentru prezidențiale
Sociologul Alfred Bulai, șeful departamentului de Sociologie din cadrul SNSPA, a fost invitatul rubricii „Cu fața la alegători”. Acesta a vorbit despre cele mai importante subiecte de pe...
Ungaria dă asigurări că susține aderarea deplină a României la Schengen. Măsurile decise în urma vizitei lui Cătălin Predoiu la Budapesta VIDEO
Ungaria dă asigurări că susține aderarea deplină a României la Schengen. Măsurile decise în urma vizitei lui Cătălin Predoiu la Budapesta VIDEO
Ungaria va continua să susţină accederea României în spaţiul Schengen cu frontierele terestre în acest an, a transmis ministrul Afacerilor Interne, Cătălin Predoiu, în urma unei...
#razboi reintregire Romania, #Ion Antonescu razboi, #22 iunie 1941 , #romani