"Salvati Copiii": Alocatiile acordate in functie de venit sunt discriminatorii!

Miercuri, 28 Octombrie 2009, ora 17:57
3564 citiri
"Salvati Copiii": Alocatiile acordate in functie de venit sunt discriminatorii!
Foto: salvaticopii.ro

Reprezentantii Organizatiei "Salvati Copiii" considera ca proiectul de lege adoptat marti in Senat prin care alocatiile copiilor vor fi acordate in functie de veniturile parintilor incalca principiul egalitatii de sanse si al nediscriminarii prevazut in Conventia cu privire la drepturile copilului, adoptata de ONU si ratificata de Romania.

Mai mult, proiectul de lege adoptat marti, care modifica Legea 61/ 1993 privind alocatiile pentru copii, incalca si Legea 272/2004 privind protectia si promovarea drepturilor copilului si chiar si chiar si unul dintre celelalte articole ale Legii 61/1993.

"Proiectul de modificare a Legii 61/ 1993 privind alocatia de stat pentru copii cuprinde un articol unic, care isi propune sa modifice alin. 1 al art. 3 din legea anterior mentionata in sensul ca alocatia de stat pentru copii sa nu mai reprezinte o suma fixa(...)

Nu suntem de acord cu modificarea legii in acest sens, intrucat incalca principiul egalitatii de sanse si al nediscriminarii prevazut de art. 6 lit. b) si art. 7 din Legea 272/2004 privind protectia si promovarea drepturilor copilului si de art. 2 din Conventia cu privire la drepturile copilului, adoptata de Adunarea Generala a Organizatiei Natiunilor Unite la 20 noiembrie 1989 si ratificata de Romania prin Legea 18/ 1990", se arata intr-un comunicat remis Ziare.com.

Mai mult, in opinia consilierului juridic al Organizatiei "Salvati Copiii", "acest nou art. 3 alin. 1 din Legea 61/ 1993 incalca chiar art. 1 din aceeasi lege, care stipuleaza faptul ca 'Se instituie alocatia de stat pentru copii ca forma de ocrotire a statului acordata tuturor copiilor, fara discriminare'".

Alocatia este un ajutor pentru copil si toti copiii sunt egali in fata legii

Acestia explica foarte clar ca "alocatia se acorda de catre stat copilului, nu familiei acestuia, este un ajutor pentru copil si toti copiii sunt egali in fata legii, deci trebuie sa se bucure de aceleasi drepturi".

De asemenea, reprezentantii "Salvati Copiii" mai considera ca "instituirea unei alocatii de stat pentru copii diferentiata in functie de veniturile familiei, chiar daca avantajeaza familiile defavorizate din punct de vedere economic nu este echitabila, deoarece va incuraja familiile foarte sarace sa nu munceasca, dar sa aiba cat mai multi copii".

In opinia celor citati, o solutie reala ar fi o lege care sa prevada un ajutor (de urgenta) acordat de stat copiilor aflati in situatii defavorizate, care sa garanteze acestora, de exemplu, dreptul la educatie sau la asistenta medicala.

"Acesti copii nu beneficiaza efectiv de alocatia de stat, de cele mai multe ori banii sunt folositi de membrii familiei in interes propriu, nu in interesul copilului", mai avertizeaza organizatia.

Salvati Copiii Romania este o organizatie neguvernamentala, de utilitate publica, non-profit, care promoveaza din 1990 drepturile copilului in Romania, in acord cu Conventia Natiunilor Unite cu privire la Drepturile Copilului. Este membra a Aliantei Internationale Salvati Copiii, cea mai mare organizatie independenta din lume de promovare a drepturilor copiilor, ce cuprinde 27 de membri si desfasoara programe in peste 120 de tari.

Comisia pentru munca din Senat a respins initiativa legislativa: se incalca Constitutia!

Senatul a aprobat, marti, o propunere legislativa a PNL care prevede ca alocatiile pentru copii sa fie diferentiate in functie de venitul lunar al familiei din care minorii fac parte, minimul fiind de 30 lei, maximul de 150 lei.

Propunerea a primit 77 de voturi pentru, 1 impotriva si o abtinere, in conditiile in care Comisia pentru munca, familie si protectie sociala daduse raport de respingere a acestei legi.

Membrii comisiei apreciasera ca acordarea alocatiei este un drept universal al copilului consfintit de Constitutie, si nu al parintilor si, ca atare, acordarea acesteia in functie de veniturile parintilor creeaza discriminari intre copii si incalca prevederile Legii fundamentale.

Senatul este prima camera sesizata, Camera Deputatilor fiind decizionala.

Propunerea a sapte parlamentari PNL Constantin Cibu, Emilian Francu, Cezar Mircea Magureanu, Vasile Mustatea, Vasile Nedelcu, Octavian-Marius Popa, Dorin Uioreanu prevede ca alocatiile de stat sa fie calculate in functie de veniturile familiilor, prin aplicarea unui procent diferit asupra salariului de baza minim brut (in valoare de 600 de lei).

In acest sens, legea prevede ca alocatia de stat va avea valorile de 30, 60, 90, 120 si 150 lei, fata de 40 lei cat este in prezent.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

PNL ar putea avea propriul candidat în cursa pentru Primăria Capitalei. Cum s-a ajuns la această concluzie
PNL ar putea avea propriul candidat în cursa pentru Primăria Capitalei. Cum s-a ajuns la această concluzie
Eventualitatea retragerii lui Cătălin Cîrstoiu din cursa pentru Primăria Bucureşti ar complica lucrurile pentru cei din Alianța PSD-PNL. Nicolae Ciucă, preşedintele PNL, a afirmat, joi...
Primar bătăuș, susținut în continuare de PNL după ce a fost filmat cum agresa un cetățean. ”A fost sub imperiul unei mari emoții” VIDEO
Primar bătăuș, susținut în continuare de PNL după ce a fost filmat cum agresa un cetățean. ”A fost sub imperiul unei mari emoții” VIDEO
Cazul primarului din comuna Spermezeu, cercetat penal după ce a agresat fizic un cetăţean, în luna februarie, va fi discutat în forurile de conducere ale PNL Bistriţa-Năsăud, a declarat...
#alocatii copii venit parinti, #alocatii copii functie venit, #marire alocatii copii , #romani