Ziare.com

Sapte pacate romanesti

de Mircea Cosea, profesor universitar
Marti, 08 Decembrie 2015, ora 10:14

   

Sapte pacate romanesti
Mircea Cosea
A trecut 1 Decembrie si ne-am intors la viata noastra de zi cu zi. Ne-am intors la ale noastre, la cazul Oltean si Crinuta, la ce zice domnul Dragnea, la schimbarea la fata a PNL, la garderoba doamnei Iohannis, la gropile din asfalt si la alte si alte lucruri care nu au nimic in comun cu ceea ce am trait pe 1 Decembrie.

Citeste toate textele scrise de Mircea Cosea pentru Ziare.com

De ziua nationala am trait intr-o alta Romanie care nu exista in niciuna din restul de 364 zile ale anului.

Am trait inconjurati de drapelul national arborat oriunde intorceai capul, nu am mai vazut la televizor omniprezentii politicieni, ci figuri, pana atunci necunoscute, de militari eroi si ne-a emotionat atmosfera solemna a paradei din Capitala.

A fost o zi in care cei mai multi romani au simtit ca au o patrie de care pot fi mandri si ca apartin unei natiuni ce merita sa fie onorata.

Din pacate, a fost doar o zi, iar aceasta zi a trecut fara a le influenta pe celelalte. Constiinta nationala si sentimentul patriotic nu par a mai fi prezente in comportamentul nostru cotidian.

Din punctul meu de vedere, aceasta situatie este cauzata si de o politica, bine conceputa si implementata in ultimii ani, de diminuare pana la anihilare a personalitatii poporului roman, de negare a identitatii nationale, de sadire in mentalitatea tineretului nostru a ideii de cetatean european de categoria a II-a, a inferioritatii romanilor fata de alte natii si popoare.

Grav este faptul ca la nivelul cetateanului aceasta politica prinde cheag si, din ce in ce mai mult, se observa tendinta de a ne subestima capacitatile, de a pierde increderea in propria forta, de a ne transforma in executanti umili ai unor idei sau vointe venite din alte parti.

Nu stiu daca aceasta politica este venita din exterior, dar, in mod cert, are o complicitate interna. Nu stiu nici daca aceasta complicitate face parte din schema respectivei politici sau daca este doar expresia iresponsabilitatii cu care noi ne privim pe noi in contextul schimbarilor rapide si profunde determinate de trecerea brusca de la un regim autoritar si retrograd la un regim democratic inca nu indeajuns de bine inteles si asimilat de catre societatea romaneasca.

Daca vorbim de pierderea constiintei nationale si a patriotismului, atunci ar trebui sa recunoastem ca avem si noi romanii mai multe pacate de care ar trebui sa ne rusinam in fata viitoarelor generatii.

Primul pacat pe care l-am savarsit dupa 1990 a fost acela de rastalmacire pana la persiflare a istoriei noastre. In numele unei bine venite corectii a istoriei noastre dupa mistificarile aduse de comunism de la manualele lui Mihail Roller pana la mitul personalitatii ceausiste, s-au dezvoltat, chiar de catre istorici cunoscuti, asa numitele demitizari ale unor personalitati istorice ce erau "legende ale neamului" si modele de urmat pentru multe generatii de romani.

Astfel, Decebal nu s-ar fi sinucis, ci ar fi cerut cu umilinta iertare lui Traian, Stefan cel Mare a devenit un betiv afemeiat, Mihai Viteazul un mercenar fara nicio idee unionista, Eminescu a devenit un oarecare poet fara valoare literara, iar Caragiale un plagiator. Nici originea noastra latina nu a scapat de demitizari, fiind transformati peste noapte in urmasii cumanilor catolici.

Un al doilea pacat este acela al "europenizarii" programei scolare. Intelegerea simplista a ideii de decomunitizare si modernizare a programelor scolare impreuna cu interesul de business al unor edituri si autori de manuale a condus, pe de o parte, la reducerea considerabila a ponderii disciplinelor de istorie nationala, geografie si literatura romana, iar pe de alta parte la aparitia manualelor alternative, care au introdus subiectivismul in prezentarea unor fapte si personalitati conform nu numai simpatiilor sau antipatiilor personale ale autorilor, dar si in functie de orientarea lor politica.

Manualele alternative au fragmentat mesajul si obiectivele politicii si sistemului educatinal/cultural unitar, atentand la principiul unitatii educationale si la crearea sentimentului de apartenenta la un spatiu cultural unitar/national.

Un al treilea pacat este acela al dorintei legitime, dar periculos exacerbate a mass media de a reflecta corect realitatea romaneasca. Ideea eliminarii minciunii, a propagandei si a cosmetizarii realitatii specifice perioadei comuniste a condus la o situatie extrema in care mass media prezinta predominant doar neajunsurile si neindeplinirile societatii si economiei romanesti prin laturile lor negative, intunecate si inapoiate, fara a puncta si progresele sau imbunatatirile aparute.

Pentru consumatorul de mass media roman si strain, Romania apare ca o tara in care nu numai ca nu merita sa traiesti, dar este chiar periculos. Este un fenomen de autoflagelare care a contribuit mult la imaginea negativa pe care Romania o are acum in exterior.

Un al patrulea pacat este acela al denigrarii calitatii scolii romanesti. Este inadmisibila si unica in spatiul european pozitia denigratoare pe care au promovat-o timp de zece ani cele mai inalte structuri decizionale romanesti fata de sistemul preuniversiar si universitar romanesc.

A declara de la inaltimea statutului prezidential ca "scola romaneasca scoate doar idioti" sau de la inaltimea statutului de ministru al Invatamantului ca "universitatile sunt cuiburi de coruptie si incompetenta" sunt acte de iresponsabilitate politica si de subminare a increderii in educatia romaneasca ale caror consecinte pe termen lung vor fi extrem de grave.

Al cincilea pacat este acela al neimplicarii, al dezinteresului pe care marea majoritate a populatiei le manifesta fata de procesul electoral. Acceptand, probabil din comoditate si lipsa de educatie civica, manipularea electorala, populatia isi manifesta dreptul la vot mai mult dintr-un automatism emotional decat prin analiza si evaluare a calitatii candidatilor.

Urmarea fireasca este calitatea sub mediocra a marii majoritati a alesilor. Este extrem de dificil, daca nu imposibil, pentru procentul de populatie cu un grad rezonabil de educatie sa aiba incredere in viitorul propriei tari si sa creada in responsabilitatea sa de cetatean roman cand realizeaza ca cei care o conduc au un grad inferior de educatie, sunt agramati, inculti, incapabili sa se exprime, ca sunt doar exponenti ai unui parvenitism coruptional.

Al saselea pacat este cel al promovarii unor personalitati devenite simboluri nationale si modele propuse de a fi urmate. In 99% din cazuri, acestea sunt sportivi, glorii ai secolului trecut sau campioni mai recenti. Nu este nimic de condamnat in acest fapt, dar Romania este doar sport?

Nu sunt promovate personalitati care se bucura de un imens prestigiu international, dar care nu fac parte din lumea arhimediatizata a sportului. Avem multipli campioni olimpici la concursurile si olimpiadele de matematica, informatica, chimie, biologie.

Avem zeci de inventatori care obtin cu regularitate medalii de aur la Concursul de inventica de la Geneva, avem artisti lirici care performeaza pe cele mai inalte scene ale lumii, avem produse care obtin medalii de aur la Targurile internationale.

Imaginea Romaniei si sentimentul de apartanenta la natia romana ar fi mult mai bine reprezentate daca s-ar vedea ca stim sa lucram si cu mintea si talentul, nu numai cu mingea.

Al saptelea pacat este acela al mitizarii potentialului international fata de cel national. Ca urmare a unei campanii politico-electorale de prezentare a proceselor de aderare la institutii si organisme internationale ca panaceu universal pentru rezolvarea problemelor tarii, acest mod de prezentare al aderarii la NATO si la UE a subminat increderea in fortele proprii.

S-a acreditat politic ideea conform careia partidele politice au salvat o Romanie sortita infometarii si dezintegrarii prin reusita actiunii lor de aderare sau integrare. Conform acestei politici, romanii nu ar fi capabili sa isi rezolve propriile probleme fara asistenta si sprijin extern careia trebuie sa-i fim supusi si sa-i respectam toate indicatiile, fara a analiza daca sunt sau nu in interesul nostru.

Mircea Cosea este doctor in stiinte economice, profesor universitar la ASE Bucuresti.

Despre ce vrei sa scriem?
Urmareste Ziare.com pe Facebook  si pe Instagram  Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Ziare.com.
Sursa: Ziare.com

Articol citit de 5155 ori

Urmareste Ziare.com pe

Urmareste stirile Ziare.com pe Facebook
8 comentarii
Ordoneaza comentariile:Standard |Calitate |Numar Voturi |Recente

Chestia cu sportivii ca idol chiar ca da de gandit:

"Al saselea pacat este cel al promovarii unor personalitati devenite simboluri nationale si modele propuse de a fi urmate. In 99% din cazuri, acestea sunt sportivi, glorii ai secolului trecut sau campioni mai recenti. Nu este nimic de condamnat in acest fapt, dar Romania este doar sport?

Nu sunt promovate personalitati care se bucura de un imens prestigiu international, dar care nu fac parte din lumea arhimediatizata a sportului. Avem multipli campioni olimpici la concursurile si olimpiadele de matematica, informatica, chimie, biologie."

 

Pacatele romanesti amintite de dom'prof.sunt pacate omenesti,

lumesti,manifeste si in alte zone,poate nu asa exacerbat!
Totul pleaca de la egocentrismul radical al fiecarui individ,care nu mai este interesat de vecin,coleg,prieten,ruda,eventual doar de propria-i familie,pentru ca viata este scurta,nu-i asa si sa profitam cat mai mult ,sa ne avantajam ocaziile!
La televizor,in carti,la seminarii,prelegeri,se aud lucruri frumoase despre altruism,prietenie,buna vecinatate,buna intentie,dar toate acestea nu se pot manifesta practic in relatiile interumane din ratiuni dialectice,...sau doar o perioada!
Chiar daca pentru unii pare o ipocrizie,pentru altii utopie,singurul izvor al fericirii terestre raman invataturile crestine!
...in rest totul este nisip,pleava,fals,efemer!
Solutia ar fi intoarcerea obiectivului spre Sursa care da sens existentei,perspectivei ei!
Toate discursurile,teoriile,festivitatile,despre pace si prosperitete,sunt amagiri ...reincalzite !
Cum insa umanitatea este tentata spre pizma si dezinteres,iar Biblia aminteste ca inspre final,dragostea se va raci...viitorul este sumbru,previzibil,chiar fara a fi pesimisti!
Din tot acest amalgam al evenimentelor precipitate,vor reusi cei consecventi,care realizeaza ca viate este extrem de scurta si plina de asperitati,iar luptele pentru suprematie si un petec de pamant devin caricaturi tragice!

 

Unicul pacat este al lipsei unui ,,proiect national", postaderare

care ar desfiinta subpacatele celelalte!
Pacatul istoriei este lipsa unei istorii contemporane viguroase, meritorii, a unei tari plasata pe ultimul loc in UE la toate cele.
Pacatul scolii este ca nu are proiectul national la care sa raspunda si sa se racordeze national pentru a soncura la progresul general...
Pacatul saraciei face ca MEDIA nu are ce arata bun, decit de pe pozitie propagandist-populista.
Pacatul scolii este ca nu poate deveni performanta, cita vreme scoate absolventi inregistrati imediat ca someri la AJOFM, fie absolventi universitari, care se angajeaza la baruri si hamburgherii.Doctoratele chiar veritabile, nu servesc nimanui, intr-o tara incremenita in stagnare economica si sociala.
Pacatul neimplicarii nu poate fi luat in considerare, deoarece unicul loc rentabil este implicarea in politica capusarii si furtului banului public. Legile si regulamentele partidelor sint de asa natura, incit "parintii intemeietori" ai acestora, ies la pensie fie la puscarie - dar nu creaza sanse de acces ori schimbare celor merituosi.
Pacatul mitizarii bogatului strain de catre milioanele de persoane sarace cu salariul minim pe economie si ajutoare sociale de 400 de lei este fireasca. Nici nu ar putea fi altfel, intr-o tara in care lipsesc 5 milioane de locuri de munca, economia si industria nationala nu mai exista, populatia ocupata este de 4 persoane din 10, iar (statistic-oficial),somajul este la uimitoarea cifra de 7 la suta?!?
In consecinta, cred ca majoritatea covirsitoare a romanilor, nici nu s-a gindit la ziua de 1 Decembrie si simbolistica sa...
Aceasta situatie - sinteza a anului 2015, ce exprima realitatea nationala dicolo de paradele aniversare, probabil ca nici nu va fi agreata, pe paginile ziare.com.

 

Doar o chestie ...

... anume odata intrati in UE orice "proiect national" intra doar la o singura categorie, care se cheama convergenta si atat, in rest ai perfecta dreptate.

Sapte pacate romanesti...

Cică-ar fi șapte păcate...
Ce să fac?...Să-i spun…sau tac ?
O să creadă că-i atac,
Că am ganduri necurate !

Spune el, că "Cetăteanul
Are un nivel scăzut"…
Căci asa cum am văzut,
L-a cam "dus" Europeanul !

Oare e complicitate
Si pe plan interior ?…
Nu cumva se chiamă BOR
Si atunci…sunt opt păcate ?!

 

Despre pacate si stari de fapt

Primo: unele chestii de la categoria "Pacate", de exemplu Pacatul trei, patru, cinci, nu-si au locul acolo, ci la categoria "Constatari ale starii de fapt". Secundo: americanii sunt nationalisti. De ce ? Fiindca la ei sistemul, cel putin pana nu demult s-a identificat cu interesul individual al cetateanului; cel mai bun si potrivit mod de a-si prezerva interesele individuale este de a-si apara sistemul. La ei nu exista un partid sau o miscare, o orientare ideologica nationalismul (acolo unde a existat asa ceva a dus la national-socialism cu urmarile stiute de toti - noua ne-a adus, indirect vreo 50 de ani de comunism). Acolo nationalismul e o stare de spirit. La noi, cel putin in ultimele decenii, interesul cetateanului nu a fost convergent cu al sistemului, alcatuit din alesii neamului, ba dimpotriva, fapt pentru care orice individ care a avut succes in aceasta perioada e privit cu suspiciune, fiindca e clar ca a fost omul sistemului, inainte de a fi un bun profesionist, etc. In concluzie, daca sistemul nu va gasi o cale de a ajunge la inima oamenilor, de a demonstra ca e si in slujba cetateanului, va fi terminat, cu stat si posibil cu natiune cu tot.

 

Adevarul 'adevarat' este ca romanii au un singur pacat:

au intors spatele lui Dumnezeu...
Daca nu este "temere de Dumnezeu", nu este nici "rusine fata de oameni"...

 

Excelent dle Cosea!

Exista o subversiune externa sustinuta de miticismul intern,in mare parte a mass media romanesti,pentru ridiculizarea valorilor istorice nationale,dar si a celor culturale!
Amintesc de campania isterica, anti-eminesciana declasata evident de alogeni,in urma cu cativa ani,atat de bine combatuta de regretatul om de cultura roman Pruteanu!
Grava este participarea la aceste actiuni,a jurnalistilor si jurnalistelor sfertodocte care cred ca isi suplinesc vidul cultural prin negarea valorilor nationale!
Ziaristi care vorbesc despre Brancusi ca fiind "sculptor de origine romana"in timp ce Larousse il prezinta drept "sculpteur roumain"dovedesc prostia ce domneste in mass media romanesti!
Ungurii isi divinizeaza modelele istorice mergand pana la a considera ca Vuia este ungur deoarece s-a nascut in...Ungaria!
In treacat,Vuia a fost unionist alaturi de romanii de la Alba Iulia!
Unde este bustul lui Goga din Rotonda din Cismigiu?
Bustul acestui mare poet roman(ca forta imagistica,poate al doilea dupa Eminescu)a fost doborat si a disparut complet!
La fel bustul eroului maresal Antonescu,de pe propria lui ctitorie!!!
Ne fac alogenii istoria si cultura?
Nici sub Ceausescu nu s-a intamplat asa ceva!
Mai apare si "pseudo-istoricul"Djuvara(pentru a carui senectute am toata admiratia)care fara a inventa nimic a preluat unele teze mai vechi(inclusiv ale lui Iorga)ce sustineau ca basarabii ar fi cumani!
Nu este nimic grav in originea straina a unor dinastii!
Toate tarile europene au avut dinastii de origine straina!
Ceeace este grav la dl.Djuvara consta in lipsa claritatii referitoare la faptul ca nu populatia valaha(doar despre ea este vorba)este cumana ci unii domnitori,care de altfel,singur recunoaste ,se declarau romani!
Ce sa vorbim de unguri ai caror mare rege a fost romanul Matei Corvin?
Deromanizarea spiritului national,alaturi catastrofa
demografica sunt cei mai gravi factori ai viitorului national!
In mod straniu dar explicabil,patriotismul roman,reinvie cu ocazia manifestarilor sportive!
Simona Halep este un simbol al coagularii semntimentelor nationale peste hotare!
Este surprinzator cum sute de romani cu drapele apar oriunde in lume apara Simona!
Sigur,nu este cea mai profunda forma de patriotism,dar este singura ce ne ramane ,in mod evident! Teo

 

Platforma pentru solutionarea online a litigiilor