Ziare.com

Saracia tinerilor ne face campionii inegalitatii sociale

Vineri, 18 Octombrie 2019, ora 08:57

   

Saracia tinerilor ne face campionii inegalitatii sociale
Romania s-a remarcat din nou din perspectiva ratei foarte ridicate de risc la saracie si excludere sociala, cu 32,5% din populatie (aproape sase milioane si jumatate de persoane), imediat dupa Bulgaria, care in statistica intocmita de Eurostat figureaza cu o proportie de 32,8%.

Ce ar trebui subliniat, insa, pentru politicile sociale, este reperul fata de care s-a facut raportarea.

La noi, venitul median national echivalent disponibil dupa transferurile sociale a fost dat de institutia europeana ca fiind 15.004 lei/an, de unde reperul de saracie si excludere sociala pentru un adult a ajuns la 9.002 de lei pe an sau 750 lei/luna (peste venitul minim garantat de 704 lei!), iar pentru o familie compusa din doi adulti si doi copii mai mici de 14 ani la 18.905 lei/an sau 1.575 lei/luna.

La bulgari, acelasi indicator cu denumire si modalitate complicate de determinare apare in documentul oficial Eurostat la nivelul de 7.022 leva/an, respectiv 4.213 leva/an pentru un adult sau 8.848 leva/familie de tipul amintit.

Daca facem traducerea in lei la cursul zilei, avem o surpriza uriasa. Recalculand reperele bulgaresti in lei, rezulta: 17.067 lei/an venit median, 10.240 de lei/an/adult si 21.505 lei/an/familie.

Simplificat, la noi, ponderea de 32,3% saraci apare pentru un reper de 15 mii de lei/an, iar la ei 32,8% din populatie apare sub o linie de saracie trasata pornind de la reperul de circa 17 mii de lei/an. Nivel cu 14% mai ridicat decat la noi.

Cu alte cuvinte, daca s-ar face trimitere la un nivel "bulgaresc" de saracie, am fi "campioni europeni" incontestabili in materie, chiar si dupa o mica ajustare cu nivelul ceva mai scazut al preturilor de la vecinii din sud.

Pentru referinta, mentionam ca tarile din Europa Centrala la care ar trebui sa ne raportam stau cu mult mai bine decat noi la acest indicator care cuantifica riscul de saracie sau excludere sociala si, dat fiind provenienta din fostul bloc socialist, chiar mai bine decat media europeana de 21,7%: Ungaria 19,6%, Polonia 18,9% si Cehia doar 12,2%.

Reamintim ca pragul pentru incadrarea in acest indicator este de 60% din venitul median (cel mai frecvent intalnit) pe o economie nationala, ceea ce face ca el sa fie unul relativ la situatia dintr-o anumita tara.

Desi cu atat mai putin semnificativ cu cat diferentele dintre tari ca venituri ale populatiei sunt mai mari, el masoara destul de bine inegalitatea sociala.

Daca se face trimitere la statistica detaliata pe categorii de persoane, Romania urca in 2018 pe un nedorit loc 1 la riscul de saracie dupa transferurile sociale, cu 23,5% din populatie sau mai bine de patru milioane si jumatate de persoane. Dupa noi, apar Letonia cu 23,3%, Lituania cu 22,9% si Bulgaria pe patru, cu 22,0%.

Citeste mai multe despre Saracia tinerilor ne face campionii inegalitatii sociale pe site-ul Curs de Guvernare.
Urmareste Ziare.com pe Facebook  si pe Instagram  Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Ziare.com.
Sursa: Ziare.com

Articol citit de 3043 ori

Urmareste Ziare.com pe

Urmareste stirile Ziare.com pe Facebook
10 comentarii
Ordoneaza comentariile:Standard |Calitate |Numar Voturi |Recente

ro ...tineri inalta calificare / ultimii in UE / statistici oficiale

Profesori diletanti IT-Vianu & Co ...tot inainte
...spalati creiere cu succes
exclus programare sec.xxi ...retea(php, asp, jsp), dispMobile(android, winPhone), grafica 3D

parinti dusi cu pluta
...cariera tehnica top-ue-vest
... ...un ing.IT portofoliu sec xxi ...mai bun decat 100 profesori Vianu & co

meditatii clasice ...cultura generala ...sec.xix ...apa de ploaie ...spalat creiere
exclus programare ....cunostinte relevante ...sec.xxi ...oportunitati vest ...cariera tehnica Top

votati ca fraierii
...succes
...

 

Da mai,

ce sa mai piarda timpul tinerii cu scoala cand pot avea o gramada de bani fara scoala: vezi beizadelele imbogatitilor din Romania care umbla numai cu Porche si Ferrari si dau mii de euro in cluburi fara sa aiba studii. Ca de, daca esti fiul lui dracnea sau al altora ca el, poti avea ce doresti, ce-ti trebuie carte?

Profesori diletanti ...si directori PSD-Vianu :)

vatati cu incredere :)

orasele sub 50.000 locuitori si comunele sarace

Romania are diferente mari la dezvoltare si veniturile locuitorilor. Bucuresti + Ilfov, Constanta, Timisoara, Cluj Napoca, Brasov, Ploiesti, Sibiu si alte orase au un produs intern brut pe locuitor aproximativ dublu fata de media din tara. Sunt si judete cu produs intern brut pe locuitor si venituri ale romanilor peste medie : Timis, Constanta, Prahova, Cluj, Arges, Brasov, Sibiu, Arad, Bihor etc. Dar mediul rural este slab dezvoltat in majoritatea judetelor. Bulgaria are toate judetele mai slab dezvoltate decat judetele romanesti. Capitala Sofia are 40% din P.I.B. total, majoritatea oraselor bulgaresti : Varna, Plovdiv, Ruse, Burgas, Plevna, etc au P.I.B. pe locuitor cu 30-50% mai redus decat orasele romanesti cu mi mult de 100.000 locuitori. Orasele mari din Ungaria si Polonia au doar cu 10-30% mai mare P.I.B./locuitor fata de cele din Romania. Bucuresti este foarte aproape de Budapesta si Varsovia economic si la salarii, pensii.

,,Oficial ne merge bine"

Numai ai nostri spun ca nu exista somaj, ca numai cine nu vrea nu munceste, bla, bla, bla! Mai oameni buni, in tara nu gasesti un loc de munca, daca nu ai pile politice. In orasele mari, gasesti de munca la salariul minim, 1263 lei/ luna. Punctul de pensie, este incepand de la 01.09.2019, 1265 lei, iar incepand cu 01.09.20-20(cum spune o clasica in viata), va fi de 1775 lei?!Pai va intreb, cum sa mai muncesti in Romania, pe salariul minim, cand pensia este mai mare decat salariul?! Tot tineretul o sa munceasca ,,AFARA" unde castigi de la 1000 euro, in sus.

 

ro ...tineri inalta calificare / ultimii in UE / statistici oficiale

Ce baieti NU va plac statisticile :) ...vorbim de inalta calificare ...nu liceul din Gaiesti
Ultimii din UE ...profesori diletanti it-vianu & co ...statistici oficiale :)

 

Saracia tinerilor este normala intr-un stat in care perseveram

prin acordarea unor venituri ce nu au legatura cu contributivitatea unor clase sociale privilegiate și care papa de la bugetul statului peste 9 miliarde de lei anual, cu titlu de pensii si indemnizatii speciale.
Este stiut de tot omul, ca la privat, in genere, se plateste salariul minim și acela la un part time iar restul se da din mana, lucru care nu-L observa acum ai tineri, dara il vor simti foarte dureros cand vor ajunge la varsta pensiei !
Tara cu pensionari speciali ce au pensie mai mare decat au avut salariul net și tineri saraci ce vor sfarsii in saracie crunta !
PS Sunt deja mii de cetateni ce au fost pensionati cu reducerea corespunzatoare a varstei de pensie pt activitatea prestata in grupa i si ii de munca, cetateni ce au fost obligati sa contribuie la pilonul II de pensie, dar acum nu primesc nimic, pt ca legea le da dreptul la pensia aia din al pilon doar la implinirea varstei de 65 ani-barbati, 63 ani-femei. Pana atunic tre sa traiasca din ce li se cuvine din restul de contributie la stat, adica 6-7 sute de lei. Acesta este statul nostru de dreptzi !

 

Poate ca munca e secretul...

Foarte multi tineri , indemnati de parinti sau sub influenta anturajului refuza sa invete o meserie (multi isi iau diplome universitare de la binecunoscutele fabrici) si supravietuiesc pe spinarea rudelor . Daca se angajeaza, multe ori au pretentii financiare exagerate si parasesc locul de munca foarte repede. Multi, fara sa se gandeasca la ziua de maine, lucreaza ,,la negru" si astfel nu apar in statistici.

 

Apropo de Munca ...si de creiere spalate ...IT-Vianu & co

...daca esti gresit indrumat ...muncesti ca prostul
Asa meritati parinti dusi cu pluta ...lumea 3 ...clisee mioritice

cat mai multe meditatii kk-treapta
...spalat creiere ...de mici
...exclus microb IT ...la gimnaziu

...

Pt Admin ...Media Secu ...,Spalat creiere

ro ...tineri inalta calificare / ultimii in UE / statistici oficiale
votati cu pofta ...succes :)

 

Platforma pentru solutionarea online a litigiilor