Scandal "patriotic": Este cetatenia romana doar pasaportul pentru UE? Dezbatere Ziare.com

Sambata, 09 August 2014, ora 18:45
14254 citiri
Scandal "patriotic": Este cetatenia romana doar pasaportul pentru UE? Dezbatere Ziare.com

Scandalul urias declansat de Irina Tarasiuc, o cantareata de peste Prut care, la doar o zi dupa ce a obtinut pasaport romanesc, a dezvaluit ca pentru ea cetatenia romana reprezinta o simpla viza a facut valuri in presa din Romania si R. Moldova, dar mai ales pe retelele de socializare.

"Pasaportul romanesc este pentru mine doar o viza care-mi permite sa fiu mobila, nu inseamna cetatenie. Eu sunt moldoveanca si punctum", a transmis artista pe Facebook, intr-un mesaj scris in caractere chirilice.

In replica, s-au creat grupuri cu sute de membri care cer retragerea cetateniei pentru Irina Tarasiuc, iar mesajele curg garla. O intrebare este insa rostogolita pe Internet si in presa: cetatenia romana este doar un document cu o serie de avantaje?

Deputatul roman Eugen Tomac a cerut reanalizarea cererii de redobandire a cetateniei in cazul Irinei Tarasiuc, pe care o considera "nedemna sa fie cetatean roman".

"Afirmatie ca 'cetatenia romana este doar o viza' reprezinta o nota de dispret fata de natiunea romana. Cand obtii cetatenia prin redobandire, iti asumi toate indatoririle pe care le ai fata de statul roman, inclusiv acela de a fi cetatean onest fata de poporul din care pretinzi ca faci parte.

Scandal "patriotic": O cantareata din R.Moldova si-a luat cetatenia romana ca sa se plimbe prin UE

Doamna Tarasiuc este nedemna sa fie cetatean roman si de aceea am solicitat Ministerului Justitiei sa reanalizeze dosarul si sa-i retraga cetatenia, iar cei care nutresc sentimente similare sa stie ca in mine au un adversar total si voi actiona fara nicio retinere daca voi mai intalni asemenea atitudini", a declarat Eugen Tomac pentru Ziare.com.

Tomac subliniaza ca "oricine redevine cetatean roman trebuie sa stie ca, pe langa drepturile de care te bucuri, ai si obligatii pe care le gasesti in articolele 54 si 55 din Constitutia Romaniei".

Cazul este insa unul izolat si nu va afecta basarabenii care vor cetatenie romana, mai spune deputatul PMP.

"Nu cred ca trebuie sa afecteze procesul de redobandire a cetateniei romane acest caz izolat. Cred ca este o buna oportunitate pentru a simplifica la maximum procedura, astfel incat cetatenia romana sa poata fi obtinuta in maxim o luna de zile si nu cel putin un an, cum este in prezent", este de parere Eugen Tomac.

Declaratia cantaretei, "aproape criminala"

Si bloggerul moldovean Dragos Galbur a comentat scandalul iscat de Irina Tarasiuc. Prin 2011, artista scria, tot pe Facebook, ca cele mai frumoase cuvinte din limba romana sunt "bai, mai, uai, hai" etc.

"La prima vedere pare a fi un gest infantil, nechibzuit si prostesc, insa asta deloc nu inseamna ca nu trebuie pusa la respect. La fel si in cazul recent, cand a declarat ca 'cetatenia romana este o simpla viza'. Mi se pare aproape criminala o astfel de declaratie, in contextul in care milioane de romani au fost lipsiti de cetatenia romana intr-un mod absolut nedrept si fortat (...)

Poate pentru romanii din Romania, cetatenia inseamna doar un simplu act, pe care-l primesc din nascare, in timp ce pentru mine, de exemplu, cetatenia romana a insemnat atingerea unui ideal, in contextul in care eu si familia mea, de pe la sfarsitul anilor 90, am asteptat sa o obtinem", a declarat Galbur pentru Ziare.com.

Bloggerul subliniaza ca este "ofensatoare si obraznica" postarea Irinei Tarasiuc.

Cazul a fost intens mediatizat de presa din Moldova. Bloggerii de peste Prut au inceput o adevarata campanie indreptata impotriva Irinei Tarasiuc, ajungand intr-un final si la Autoritatea Nationala pentru Cetatenie si la Ministerul Justitiei din Romania.

"Sper ca acest scandal sa creeze un precedent pentru toti cei care pe viitor vor indrazni sa injoseasca intr-o oarecare masura cetatenia romana ori statul roman, in genere. Sunt sigur ca ii va fi retrasa cetatenia, daca nu pentru simplul fapt ca nu o merita, atunci pentru a servi un exemplu ca Ministerul Justitiei de la Bucuresti si ANC sunt doua institutii nu doar functionabile, dar si responsabile", considera Dragos Galbur.

Autoritatea Nationala pentru Cetatenie din Romania ia acum in calcul retragerea cetateniei romane acordate cantaretei. Din 1990 pana in prezent, autoritatile romane au anulat cetatenia doar in trei cazuri. Este vorba despre o frauda si doua situatii care tineau de securitatea nationala.

Ziare.com va invita la dezbatere: Cetatenia romana este doar un document cu o serie de avantaje? Ce masuri ar trebui sa ia autoritatile romane dupa cazul Irinei Tarasiuc?

Gabriela Firea iese în stradă. Candidata PSD la Primăria Capitalei vrea întâlniri directe cu electoratul
Gabriela Firea iese în stradă. Candidata PSD la Primăria Capitalei vrea întâlniri directe cu electoratul
Gabriela Firea, candidatul PSD la Primăria Capitalei, nu va sta la birou în timpul campaniei electorale. Firea a declarat miercuri, 24 aprilie, că îşi va axa campania în primul rând pe...
Lider PNL inculpat pentru corupție și-a depus candidatura la locale: ”Intru în competiţie bărbăteşte, deschis şi asumat”
Lider PNL inculpat pentru corupție și-a depus candidatura la locale: ”Intru în competiţie bărbăteşte, deschis şi asumat”
Preşedintele PNL Prahova, Iulian Dumitrescu, inculpat pentru corupţie şi cu interdicţia de a exercita funcţia de preşedinte al Consiliului Judeţean Prahova, şi-a depus miercuri, 24 aprilie,...
#cetatenie romana scandal Irina Terasiuc, #dezbatere cetatenie romana basarabeni , #romani