Sclavi in mijlocul Romaniei: Cum a fost posibil ca zeci de oameni sa fie batjocoriti timp de 8 ani si autoritatile sa nu faca nimic?

Joi, 14 Iulie 2016, ora 20:52
20296 citiri
Sclavi in mijlocul Romaniei: Cum a fost posibil ca zeci de oameni sa fie batjocoriti timp de 8 ani si autoritatile sa nu faca nimic?
Foto: captura video DIICOT

Zeci de oameni, printre care si copii, au fost folositi ca sclavi, batuti, infometati, torturati, tinuti in lanturi sau pusi sa cerseasca si sa faca diverse munci timp de 8 ani, dar nici seful de post, nici preotul din Gamacesti, nici primarul n-au vazut si n-au auzit nimic. Cum a fost posibil asa ceva?

Imaginile de la perchezitiile care au avut loc miercuri, in zori, in comuna Berevoesti, inregistrate cu drona si date publicitatii de DIICOT, au aratat limpede ca atrocitatile au fost comise in mijlocul unei comunitati, nu la marginea padurii sau intr-o alta zona izolata.

Si totusi, niciun vecin n-a vazut si n-a auzit nimic, dupa cum reiese din declaratiile inregistrate de mai multi jurnalisti veniti in localitatea argesana.

Simtul civic vs legea tacerii

Intrebat de Ziare.com cum a fost posibil sa se intample asa ceva in mijlocul Romaniei europene, sociologul Dan Jurcan, director de cercetare la Institutul Roman pentru Evaluare si Strategie (IRES), a vorbit despre "complicitate si nepasarea oamenilor si a autoritatilor".

"Lucrurile sunt destul de complexe. Vorbim despre o comunitate traditionala, unde normele comunitare sunt mai puternice decat normele societale. Simtul civic, care ar fi trebuit sa duca la avertizarea autoritatilor cu privire la ce se intampla, nu a functionat. Mult mai importanta a fost 'legea tacerii'.

Pe de alta parte, daca e sa discutam despre autoritati, mi-e greu sa cred ca nu stiu sa isi faca treaba. Probabil ca a fost multa nepasare, probabil au existat si mici complicitati", a declarat Dan Jurcan.

Totodata, sociologul a subliniat faptul ca dezbaterile publice sunt de obicei marcate de ceea ce se numeste "corectitudine politica" atunci cand este vorba despre comunitati de rromi, insa Romania reala este alta.

"Noi judecam Romania prin prisma corectitudinii raportate la un set de criterii care ar trebui sa defineasca o societate normala. Or, Romania reala functioneaza altfel. Si probabil ca am vazut numai varful aisbergului.

Sefii de post in foarte multe comunitati probabil ca stiu care este situatia dar nu intervin pentru ca de multe ori costurile unor astfel de interventii s-ar putea sa fie mult prea mari. In plus, presupun ca o astfel de retea (nu neaparat numai de sclavie, pentru ca putem sa discutam in sens mai larg, de retele de cersetorie, de trafic de persoane) nu s-ar fi putut dezvolta la amplitudinea asta daca nu ar fi avut nu neaparat acceptul autoritatilor, ci si complicitati de multe ori.

De exemplu, ce cauta clanul Bercea Mondial in familia presedintelui Romaniei? Ce altceva ar fi cautat decat un soi de protectie politica? Tipul asta de protectie politica a functionat in ultimii 26 de ani pentru foarte multe retele infractionale de acest gen", a mai comentat sociologul.

Programe de integrare ratate, copii vanduti pe cativa "arginti"

In context, directorul de cercetare al IRES a subliniat faptul ca lucrurile sunt "mult mai complexe" decat par la prima vedere si ca astfel de probleme nu se inregistreaza doar in comunitatile de rromi, ci si in cele de romani saraci.

"Nu as vrea sa ne legam neaparat de etnia celor in cauza, dar nu pot sa nu remarc faptul ca toate strategiile guvernamentale din ultimii 20 de ani privind integrarea comunitatii traditionale de rromi au fost facute de sus in jos, dintr-un birou al guvernului, si nimeni nu i-a intrebat pe oamenii astia cum ar dori sa se integreze, care sunt optiunile lor, daca vor sa se integreze sau nu. Nimeni nu le-a propus o alternativa. Si atunci astfel de comunitati si-au dezvoltat strategii de supravietuire, iar ceea ce vedem astazi este una dintre aceste solutii.

Subliniez insa ca exista si cazuri de succes de integrare a rromilor, personal cunosc foarte multi absolventi, de exemplu, de sociologie, iar unii si-au terminat si doctoratul si s-au integrat perfect in societate.

Sa stiti insa ca acelasi lucru s-a intamplat si in comunitati sarace de romani. N-as vrea sa etnicizam, pentru ca daca mergeti in Moldova veti vedea foarte multe cazuri in care familii de 4-5 persoane, foarte sarace, si-au vandut copiii pentru 30 de arginti pe ideea ca asa vor iesi din saracie", a mai comentat Dan Jurcan.

Citeste despre cei doi copii de la Berevoesti care au fost dusi intr-un centru de protectie - erau traumatizati fizic si psihic.

Cum au fost posibile scurgerile de informatii?

Concluzia cu privire la situatia de la Berevoesti ar fi ca "discutam despre o responsabilitate individuala si colectiva care nu functioneaza la nivel comunitar, iar ceea ce noi interpretam ca simt civic acolo ar fi interpretat clar ca turnatorie", a mai spus acesta.

"Iar la nivel macro nu vreau sa spun ca e vorba de incompetenta, dar macar de o lipsa de implicare a statului, chiar si o complicitate a anumitor autoritati, prin faptul ca au tolerat retelele infractionale.

Ganditi-va ca situatia dureaza de 8 ani. Este bine ca DIICOT a filmat cu drona si ne arata o actiune de forta, dar intrebarea mea tine de o declaratie a unuia dintre jandarmi, inregistrat intr-un filmulet: 'Nu i-am gasit aici, i-o fi anuntat cineva'.

Si eu intreb: De unde apar astfel de scurgeri de informatii? De ce apar astfel de situatii? E clar ca exista o complicitate si, de dragul banilor, ceea ce ar fi trebuit sa fie secret in legatura cu o astfel de interventie nu a fost.

Totusi, cred ca e un semnal foarte clar catre cei care se ocupa cu traficul de fiinte umane ca situatia nu va mai fi tolerata de catre stat si probabil ca in viitorul apropiat ne vom astepta la mai multa fermitate din partea autoritatilor", si-a exprimat speranta directorul de cercetare al IRES.

Exista solutii?

Ce este cu adevarat grav este faptul ca reteaua destructurata la Berevoesti nu este nici pe departe un caz singular. In Romania sunt peste 80.000 de victime ale sclaviei moderne, arata ultimul raport Global Slavery.

Intrebat care ar fi solutiile, sociologul Dan Jurcan subliniaza ca "este ciudat faptul ca acest tip de comportament este deja sanctionat in Romania de legea penala".

"Ceea ce trebuie este mai multa fermitate din partea autoritatilor. Unii spun ca statul nu este puternic. Ba da, statul este puternic, dar daca statul este corupt, astfel de retele infractionale vor prolifera pentru ca functionarii care raspund de ordinea publica si de justitie nu-si vor face niciodata treaba.

Cred ca in primul rand autoritatile, si e vorba in special de politie, judecatori si procurori, trebuie sa isi faca datoria.

Apoi, cred ca trebuie deschis un dialog serios cu liderii acestor comunitati privind felul in care ei isi doresc sa se integreze in societate, care sunt optiunile pentru comunitatile traditionale, iar toate proiectele din fonduri europene care vin sa fie bine gandite.

S-au cheltuit foarte multi bani pe formare in comunitatile de rromi, dar eu am asistat la cateva situatii in care someri rromi cu 7-8 certificate de calificare n-au fost angajati de nimeni. E o problema care tine si de discriminare, e o problema si de strategie anti-saracie, e o problema care tine si de toleranta pe care noi o avem, dar in acelasi timp si de responsabilitatea pe care liderii unor astfel de comunitati trebuie sa si-o asume.

Nu poti trai in afara civilizatiei europene, la un moment dat trebuie sa te conectezi la ea, chiar daca iti respecti obiceiurile, valorile, traditiile. Insa, atunci cand ele vin in conflict cu legea si cu civilizatia de tip european, autoritatile trebuie sa intervina foarte ferm", a conchis sociologul Dan Jurcan.

Cine câștigă din separarea candidaților PSD-PNL la Capitală: ”Se vor faulta unul pe altul”. Scenarii noi pentru prezidențiale
Cine câștigă din separarea candidaților PSD-PNL la Capitală: ”Se vor faulta unul pe altul”. Scenarii noi pentru prezidențiale
Sociologul Alfred Bulai, șeful departamentului de Sociologie din cadrul SNSPA, a fost invitatul rubricii „Cu fața la alegători”. Acesta a vorbit despre cele mai importante subiecte de pe...
Ungaria dă asigurări că susține aderarea deplină a României la Schengen. Măsurile decise în urma vizitei lui Cătălin Predoiu la Budapesta VIDEO
Ungaria dă asigurări că susține aderarea deplină a României la Schengen. Măsurile decise în urma vizitei lui Cătălin Predoiu la Budapesta VIDEO
Ungaria va continua să susţină accederea României în spaţiul Schengen cu frontierele terestre în acest an, a transmis ministrul Afacerilor Interne, Cătălin Predoiu, în urma unei...
#sclavi Berevoesti Dan Jurcan, #sociolog sclavie Romania, #retea sclavi Berevoesti , #romani
Comentarii