Peste 180 de voluntari ai unor asociatii implicate in ecologizarea Lacului Bicaz, cel mai mare din Romania, au fost alungati de catre proprietarul unei case dintr-un cartier al orasului Bicaz, in a carui curte se cazasera temporar, pe motiv ca nu au vrut sa curete balegarul din fata locuintei.
Actiunea de ecologizare a Lacului Bicaz, desfasurata in perioada 9 - 11 septembrie, pe teritoriul a sapte comune din judetul Neamt, a fost primita cu reticenta de catre localnici, care i-au alungat pe voluntarii implicati in activitate, spun reprezentantii Asociatiei Sens Civic Piatra Neamt.
Un exemplu in acest sens, dat de catre seful asociatiei, este cel al unui locuitor din cartierul Baicu, orasul Bicaz, care i-a alungat pe cei 180 de voluntari pe motiv ca nu au vrut sa-i indeparteze balegarul din fata portii.
"Cu acordul proprietarului, ne-am cazat in curtea locuintei, unde am avut acces la apa, am instalat corturile si am facut mancare la pirostie. Din pacate,voluntarilor nu li s-a permis sa incarce telefoanele de care aveau nevoie pe teren in cazul unor situatii de urgenta. A doua zi dimineata, proprietarul ne-a conditionat sederea noastra cu plata cazarii sau cu indepartarea balegarului din fata portii. Evident ca am refuzat pentru ca actiunea noastra de ecologizare, una voluntara, a constat in strangerea deseurilor care polueaza, nu cele inestetice", a declarat, luni, presedintele Asociatiei Sens Civic, Andrei Carabelea.
Reprezentantii asociatiilor de mediu din Neamt condamna si lipsa de reactie a autoritatilor locale din cele sapte comune riverane Lacului Bicaz, care, cu exceptia Primariei Poiana Teiului, nu au sustinut actiunea de ecologizare.
"Am avut aproximativ o suta de voluntari din Poiana Teiului. In rest, nu a venit niciun voluntar", sustine Andrei Carabela.
Asociatiile de mediu din Neamt au luat legatura cu prefectul de Suceava pentru ca, in toamna acestui an, sa faca o actiune de ecologizare si a raului Bistrita, in aval de orasul Vatra Dornei.