Ziare.com

Secretar de stat la Agricultura: Fiecare roman arunca anual 97,5 kg de mancare

Vineri, 07 Decembrie 2012, ora 15:05

   

Secretar de stat la Agricultura: Fiecare roman arunca anual 97,5 kg de mancare
Fiecare roman arunca anual 97,5 kg de mancare, potrivit unei statistici europene, a declarat vineri Daniel Botanoiu, secretar de stat in Ministerul Agriculturii si Dezvoltarii Rurale.

El a spus ca atunci cand merg la restaurant si se vad in fata meniului, romanii comanda mai mult decat pot manca si astfel ajung la gunoi 1,85 milioane de tone de mancare anual.

De asemenea, la cumparaturi, romanii pun in cosuri mai mult decat au nevoie, iar statisticile arata ca 15% dintre alimentele aruncate nici macar nu au fost scoase din ambalaj.

Asociatia Nationala pentru Protectia Consumatorilor si Promovarea Programelor si Strategiilor din Romania (ANPCPPS) Romania-o9atitudine! lanseaza, in parteneriat cu Ministerul Agriculturii, campania nationala de educare si informare a consumatorilor "o9atitudine! Stop risipei de alimente!", ce are ca scop constientizarea consumatorilor cu privire la problematica risipei de alimente.

Campania lansata vineri se va desfasura la nivel national, pe parcursul intregului an 2013.

Potrivit lui Botanoiu, risipa de alimente reprezinta pierderea de alimente naturale sau gatite, in timpul sau dupa pregatirea mesei. In Uniunea Europeana, fiecare persoana arunca aproximativ 179 de kilograme de alimente pe an. Aceasta inseamna in total 89 de milioane de tone pe an, si se prognozeaza ca pana in 2020 se va ajunge la 126 de milioane de tone.

Studiile Uniunii Europene estimeaza ca gospodariile sunt responsabile pentru 42% din cantitatea totala de deseuri din produse alimentare, producatorii de produse alimentare pentru 39%, retailerii pentru 5%, iar sectorul de catering pentru 14% din total.

Parlamentul European a adoptat la inceputul anului 2012 o rezolutie prin care cere luarea unor masuri urgente pentru a injumatati risipa de alimente pana in anul 2025.

Potrivit unui studiu efectuat de Comisia Europeana, europenii irosesc anual (in restaurante, gospodarii, supermaketuri si de-a lungul retelelor alimentare de la producator la consumator) pana la 50% din alimentele consumabile si sanatoase, in vreme ce 79 milioane de cetateni europeni traiesc sub limita saraciei, iar 16 milioane isi primesc mancarea de la asociatii caritabile.

Daca nu se actioneaza acum, risipa de alimente va creste cu 40% pana in anul 2020, avertizeaza Comisia Europeana, in studiul mentionat.

Obligatiile MADR in acest parteneriat sunt acelea de a participa cu specialisti care elaboreaza proiecte si campanii, precum si materiale cu caracter informativ; participarea la actiunile stabilite in comun de parti, mediatizarea proiectelor si activitatilor derulate in parteneriat; precum si participarea la evaluarea activitatilor.

Parteneriatul urmareste alinierea Romaniei la standardele UE, accesul consumatorilor la o informare corecta in vederea reducerii risipei in domeniul alimentelor, informarea si educarea consumatorului roman asupra drepturilor si obligatiilor din domeniul campaniei, astfel incat alegerea alimentelor sa fie facuta in cunostinta de cauza.

Rezultatul campaniei se va finaliza prin punerea in dezbatere publica a concluziilor si feedback-urilor primite de-a lungul campaniei alaturi de practicile europene in domeniu, preum si implementarea unui proiect de informare, educare si intarire a capacitatii institutionale pe tema campaniei la nivel national, dar si crearea unei stari de spirit necesare pe diversele paliere ale societatii de la nivelul cel mai de jos si pana la varf.
Sursa: rNews

Articol citit de 4160 ori

Urmareste Ziare.com pe

Urmareste stirile Ziare.com pe Facebook
3 comentarii
Ordoneaza comentariile:Standard |Calitate |Numar Voturi |Recente

AJUTATII SOCIAL

arunca mancarea la gunoi? Dragilor, o jumatate de Romaniei nu are ce pune, lunar, pe masa unei familii cu copii si "reprezentantii" agriculturii inexistente si capusate care este, sustin asemenea aberatii? Iesiti din Bucuresti si birourile de sticla, c.r.e.t.i.n.i. ce conduceti Romania in groapa! Sa le spuna cineva socialistilor caviar ce plang de "dragul" romanilor, cu oligofrenul PLAGIATOR in frunte, ca trebuie sa iasa din dilema: ori apara saracii ori saracii aparati arunca mancarea la gunoi? I.D.I.O.T.I.L.O.R!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

 

Părerea MEA ... :)):)):))

ESTE că, deocamdată,

Trenduu' ARUNCĂRII Mancării SI a Crretein_NESS mentionate de Matale in Stil Passionaria,

Alde Dolores Ibbaruri ... :)):)):))
(UNDE ai deprins Stiluu' Revo ? )

este MAI_Vechi decat cele SAPTE Luni Pontace ...

Părerea MEA !

Fermă, ca de Obicei ... :)):)):))

Normal !

Pe Fonduu' FOAMEI Permanente,
Urmare a Sub_Nutritiei prin Păcălirea Stomacului cu Hrană Săracă in Nutrienti ...

Romanuu' ESTE practic In_Fometat,

da' NU stie sau NU VREA să stie CE si CUM stă Treaba cu Hrănirea Corectă ...

Ii este Foame permanent ...
Cumpără mai mult si mai prost, Sclipitch_Amabalat, decat să se ducă in Piată ...

Are Scărbă DUPĂ CE consuma Porcăriile De_Generante cu care ESTE_EXPRES Inavtat perfid ...
_

Intre două reprize de Diaree sau Costipatie,
Porcăria de hrană se strică PROGRAMAT chimic drăcesc in Frigider ...

Ca să MAI cumperi ... ... :)):)):))

 

Platforma pentru solutionarea online a litigiilor