Ziare.com

Cum urmarea securitatea comunista scrisorile romanilor. Biroul special unde se citeau toate inscrisurile "elementelor dusmanoase"

de N.G.
Luni, 17 Mai 2021, ora 03:45

   

Cum urmarea securitatea comunista scrisorile romanilor. Biroul special unde se citeau toate inscrisurile "elementelor dusmanoase"
Securitatea comunista controla strict intreaga viata a romanilor. Un segment important al activitatii era dedicat interceptarii corespondentei si identificarii perosoanelor care trimiteau scrisori dusmanoase la adresa regimului.

Exista un birou special "S" in cadrul fiecarui Inspectorat Judetean de Securitate care avea rolul de a intercepta, citi si cenzura corespondenta. CNSAS a publicat continutul unor scrisori care au fost cenzurate de catre securisti, respectiv au fost oprite sa ajunga la destinatari intrucat cuprindeau amenintari la adresa conducatorilor si a oranduirii socialiste.

Autorii erau identificati si anchetati. Cei mai multi spuneau ca scriau acele scrisori ca urmare a greutatilor pe care le aveau in ceea ce priveste obtinerea de alimente si alte bunuri necesare traiului zilnic. De asemenea, sunt prezentate rapoarte privind activitatea biroului "S" intr-un anumit interval de timp.

Un astfel de raport desecretizat se refera la activitatea securitatii din Alba in primul trimestru din anul 1980. Biroul "S" avea un plan de munca trimestrial si un plan de cautare a informatiilor. Astfel, controlul secret al corespondentei locuitorilor din judetul Alba se realiza la Alba Iulia, Aiud, Blaj si Sebes. Efectivul biroului special era format din 12 cadre, repartizate in cele patru localitati, cele mai multe (8) fiind la Alba Iulia. Zilnic, locuitorii din judet expediau circa 85.000 de scrisori.

In privinta operatiunilor de laborator, reconstituirea trimiterilor postale ce fac obiectul muncii noastre, raportez ca aceasta se face cu simt de raspundere, neexistand rebuturi sau deteriorari de materiale, In acest sens nu sint nici reclamatii sau sesizari din partea populatiei catre organele de posta", se precizeaza in raportul din 5 aprilie 1980.
Scrisorile persoanelor considerate suspecte erau desigiliate, iar daca se descoperea ceva suspect persoana respectiva era chemata la securitate. Daca nu existau referiri la lucruri considerate dusmanoase, scrisoarea era sigiliata si trimisa spre destinatie.Biroul Special "S" folosea un numar de 31 de colaboratori, care erau contactati zilnic pentru schimbul de material postal si o data pe luna pentru instruire, educare, verificare si dirijare. In scrisorile interceptate se regaseau, in principal, stari de spirit si comentarii ale oamenilor in legatura cu legi, decrete si alte masuri ale conducerii de partid si de stat, dar si referiri la probleme din cadrul cultelor religioase.

Greco-catolici urmariti de securistiUn alt document desecretizat de CNSAS este scrisoarea fotocopiata a unei persoane de confesiune greco-catolica care ii scrie unui ierarh de la Turda. Spune ca impreuna cu un coleg a vizitat de mai multe ori un episcop de la Lugoj de la care au primit "lucrari de valoare". Acesta relateaza si cum au fost urmariti de securitate: "Un cadru militar ne-a observat, nu stiu precis dar am fost chemati la ofiserul de la contra-informatii unde a trebuit sa dam niste declaratii. Rezultatul... sintem tinuti mereu sus supravegherea D.S. ului. Nu va pot spune ce atmosfera penibila ne-au creat in perioada Marelui Post, dar si de Sf. Pasti".

Cand erau interceptate scrisori care puneau probleme exista si o informare catre comitetul judetean al PCR in care se relata si modul cum a fost rezolvata problema. O astfel de informare a fost realizata in legatura cu scrisoarea trimisa de un sef de echipa care era membru PCR.

"In procesul anchetarii, sus-numitul a recunoscut ca este autorul scrisorii respective manifestindu-si regretul ca a intreprins asemenea actiune care ar putea sa se soldeze cu excluderea sa din rindurile PCR. A motivat ca a trimis aceasta scrisoare, datorita unor greutati pe care le-a intimpinat cu privire la aprovizonarea cu alimente a muncitorilor din echipa pe care o conducea la construirea drumului forestier din Dealul Crisului", se afirma in informarea din 16 iunie 1982, semnata de seful securitatii Alba, col. Florian Brihac.
Urmareste Ziare.com pe Facebook  si pe Instagram  Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Ziare.com.
Sursa: Ziare.com

Articol citit de 3694 ori

Urmareste Ziare.com pe

Urmareste stirile Ziare.com pe Facebook
9 comentarii
Ordoneaza comentariile:Standard |Calitate |Numar Voturi |Recente

Asta-i de fapt tipul de regim

pe care ni-l sugerează ca posibil model de viitor multi dintre cei ce fac pe-aici propaganda anti UE, anti NATO, anti romanească și pro Putin.
Cel mai adesea nu spun asta in mod direct, dar foarte multe articole sunt folosite de ei pentru a sugera ca in Romania din ziua de azi ar fi foarte rău. Cand insă le ceri sa spună totuși și cand a fost mai bine ca acum, ori nu au niciun răspuns, ori fac referire la acest tip de regim dictatorial, represiv, ce ne fusese impus ca și regim de ocupație de Moscova dupa război.
O fi poate rău in Romania de azi, dar pe de alta parte n-a fost niciodată mai bine ca acum.

 

Nu a fost niciodata mai bine !

Eu zic ca o ducem rau la citi bani am imprumutat .
Ceausila a imprumutat 7 miliarde . Ia vezi cit au imprumutat tovarasii ed azi .
Cind iei bani cu imprumut, iti fata *** . Cind ii dai inapoi, moare vitzelul !

Da, dar diferenta esentiala e ca acum

ii putem inlocui la nevoie pe cei de la putere cu alții, prin alegeri, daca nu ne convine ce fac.
Nimic nu interzice de exemplu unui partid sa propună zero imprumuturi și eventual masuri de austeritate și imnic n-ar interzice oamenilor sa-l voteze.
De fapt nimic nu interzice unui partid sa propună chiar toate politicile lui Ceaușescu și nimic n-ar interzice oamenilor sa-l voteze.
Cu alte cuvinte ceea ce aveam inainte nu s-a pierdut, exista oricand ca una dintre opțiuni. Singurul lucru care s-a pierdut e posibilitatea ca o minoritate sa impună cu forța majorității acele politici sau oricare altele, e singurul lucru care s-a pierdut cu adevărat.

Banda AUR A SUSPENDAT conturile Facebook ale domnilor

Hodor, Malin Bot si ziaristii.ro
Duhneste a Kremlin.

 

Ce gugumanii spui !

Cum aduca au "suspendat" conturile ?

serios bah injinere?

Hodor, Malin Bot si ziaristii.ro astia subt escroci media bah..... au primit multe placute suedeze !!! ha ,ha ,ha

 

Escroc esti tu . Astia subt nai destepti ca tine.

.

Complicat de simplu

Acestea sunt pagini de AUR din istoria mafiei PSD!
Atunci, mafiotii PSD erau permanent la putere si romanii erau sclavii lor credinciosi!

 

Inedit despre Ciolacu

Dan Andronic: "Nu vorbești de Ciolacu?"

Mădălin Voicu: "Nu. Exclus. Ăsta-i de-al nostru!"

(…)

Dan Andronic: "Ai spus că Marcel Ciolacu «e de-al nostru». Adică e rrom?"

Mădălin Voicu: "Alte-ntrebări mai aveți? (rade) Hai, mă, c-asta nu-i o problemă, recunoaște și el."

 

Platforma pentru solutionarea online a litigiilor