Semnificatiile lunii decembrie pentru romani - De la cititori

Sambata, 01 Decembrie 2012, ora 15:09
2532 citiri
Semnificatiile lunii decembrie pentru romani - De la cititori

In afara de faptul ca este ultima luna a anului, pentru romani, decembrie are si alte semnificatii, mult mai profunde, decat pentru alte populatii pentru care inseamna doar luna sarbatorilor de iarna si fuga dupa cadouri.

Astfel, decembrie debuteaza cu sarbatoarea Zilei Republicii, asa cum au stabilit autoritatile de atunci, in august 1990. Despre semnificatia acestei zile nu prea se stiu multe, dar nu exista nici interes pentru informare.

Oricum, pentru bugetari e inca o zi libera, dar umbrita de regretul ca e frig si nu pot merge, ca altadata, cu familia si prietenii, la iarba verde, cu mici si bere si muzica data la maxim.

Iar pentru politicieni, 1 decembrie e inca un prilej de a se huidui, prin intermediul asa-zisilor sustinatori, de a-si arunca unii altore acuze si cuvinte grele care nu fac decat sa arate lipsa de respect a celor care ne conduc, fata de o sarbatoare care este a noastra, a romanilor, indiferent de culoarea politica ori de simpatiile pe care le nutrim.

Iar pentru cei care am trait destul si atunci, inainte de decembrie '89, revin amintirile - triste, cenusii, cand credeam ca niciodata nu se va schimba nimic, iar mamaliga romaneasca, resemnata in durerea ei, nu va exploda.

I-a venit insa, momentul in decembrie '89, cand romanii au iesit in strada pentru paine si pentru libertate si, desi pretul a fost platit cu mii de vieti omenesti, am castigat si paine si libertate.

Doar ca de atunci traim crunte deziluzii, pentru ca cei care s-au tot asezat in fruntea tarii n-au iubit nici tara nici poporul, n-au fost conducatorii de care am avut nevoie, pentru ca astazi sa nu mai existe nostalgii dupa traiul de odinioara.

Am castigat multe de la acel decembrie '89, am fost primiti in organizatiile de elita ale lumii, ma refer la NATO si UE, asa cum au dorit, la un moment dat, toti politicienii care astazi, insa, refuza sa respecte obligatiile pe care le avem ca tara doar pentru ca ei, cei vremelnic la conducere, nu pot face ce doresc.

Cu pretul sangelui varsat am castigat si libertati la care altadata nici nu indrazneam sa gandim. Am capatat astfel, libertatea de a ne striga nemultumirile, de a avea paine pe masa si libertatea de a ne informa, de a sti ce se intampla dincolo de granitile tarii si de a calatori nu numai cu gandul ci si faptic.

Avem acum libertatea de a trai si noi precum europenii din tarile dezvoltate doar ca si la noi ar trebui sa se munceasca la fel ca la ei, cu seriozitate si raspundere pentru lucrul bine facut, pentru ca europenii nu au ajuns la prosperitate asteptand cu mana intinsa sa le dea statul, asa cum inca se intampla la noi.

Avem de toate ca sa traim bine in tara noastra si sa ne putem bucura de zile senine. Romanii insa ar trebui sa redescopere ca numai munca este izvorul bunastarii si pentru asta, in primul rand, politicienii ar trebui sa le fie exemplu de urmat.

Nu avem insa conducatorii potriviti iar smecherii, profitorii si acaparatorii, inca se bucura de privilegii foarte mari si legi care-i avantajeaza, in timp ce marea majoritate a romanilor traieste la limita fara sa inteleaga adevarata cauza a saraciei in care se zbate.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

AUR și partidul lui Șoșoacă, în scădere, în intenția de vot la alegerile europarlamentare. Cum arată topul, cu mai puțin de două luni înainte de alegeri SONDAJ
AUR și partidul lui Șoșoacă, în scădere, în intenția de vot la alegerile europarlamentare. Cum arată topul, cu mai puțin de două luni înainte de alegeri SONDAJ
Alianţa PSD-PNL este creditată că 46,6% din intenţiile de vot la alegerile europarlamentare, AUR cu 16,7%, iar Alianţa Dreapta Unită cu 13,8%, conform unui sondaj realizat de INSCOP în luna...
Efectul renunțării coaliției la medicului Cârstoiu: Gabriela Firea va candida la București din partea PSD. PNL va merge separat cu Sebastian Burduja la alegeri
Efectul renunțării coaliției la medicului Cârstoiu: Gabriela Firea va candida la București din partea PSD. PNL va merge separat cu Sebastian Burduja la alegeri
PSD şi PNL au decis să candideze separat la Primăria Capitalei. Coaliția de guvernare a renunțat luni seara, 22 aprilie, la candidatura lui Cătălin Cîrstoiu. Gabriela Firea şi Sebastian...
#1 decembrie ziua republicii, #decembrie 89 revolutie, #semnificatii decembrie Romania , #romani
Comentarii