Senator roman: Unirea cu R. Moldova ar costa Romania 20 de miliarde de euro

Vineri, 07 Februarie 2014, ora 15:03
2750 citiri
Senator roman: Unirea cu R. Moldova ar costa Romania 20 de miliarde de euro

Viorel Badea, senatorul pentru romanii din Europa si Asia, a declarat, vineri, ca unirea Romaniei cu Republica Moldova ar costa tara noastra aproximativ 20 de miliarde de euro.

Senatorul roman a vorbit, intr-un interviu acordat Unimedia despre reunificarea Romaniei cu R.Moldova, precizand ca unii nu inteleg foarte bine ce inseamna unirea celor doua state, ba mai mult, chiar se tem de acest termen.

"Sunt multi dintre conducatorii si din Romania si din R. Moldova care nu prea inteleg bine ce inseamna R. Moldova pentru Romania si viceversa, sau mai mult reunificarea. Ne speriem de acest termen. Eu nu m-as speria.

Pe mine ca cetatean m-ar interesa in primul rand sa traiesc mai bine. Daca mie imi garanteaza cineva si imi demonstreaza ca reunificarea R. Moldova cu Romania imi va aduce un trai mai bun, nu vad de ce sa nu aleg un trai mai bun", a explicat Badea.

Poporul e de acord cu Basescu in ce priveste unirea cu R. Moldova - sondaj IRES

PIB-ul va creste spectaculos

Senatorul pentru diaspora a comparat aceasta situatie cu reunificarea celor doua Germanii si a spus ca, potrivit unor calcule, cheltuielile pentru Romania s-ar ridica la 20 de miliarde de euro. Cu toate acestea, PIB-ul celor doua state unificate va creste spectaculos dupa 7-10 ani.

"Este un economist la Bucuresti care a facut un calcul cat ar costa reunificarea. Intr-o prima faza, cheltuielile pe care Romania le-ar avea intr-o asemenea situatie vor fi foarte mari si vor afecta PIB, insa dupa o perioada cuprinsa intre 7-10 ani, PIB al celor doua state reunificate va creste spectaculos. Ar fi vorba de 20 de miliarde de euro. Dar nu este un efort care ar putea sa dezechilibreze Romania", a lumurit acesta.

Viorel Badea a mentionat ca oferta politica a Romaniei pentru Republica Moldova, prezentata recent de presedintele Traian Basescu, se refera la unificare si trebuie sa fie facuta la momentul potrivit.

Basescu vrea unirea cu Republica Moldova: Sangele apa nu se face! (Video)

"Pentru a putea sa faci o oferta politica trebuie sa gasesti momentul potrivit pentru a face acest lucru. Oferta politica a Romaniei pentru Republica Moldova despre care vorbea recent presedintele Romaniei Traian Basescu se refera la reunificarea celor doua state.

Cetatenii trebuie informati. Trebuie crescut volumul investitiilor romane in R. Moldova. Multi oameni se sperie, altii zic ca vin jandarmii. Lipseste informarea", a incheiat senatorul.

Euractiv - CE, deranjata de declaratiile lui Basescu despre unire: Ultimul lucru de care era nevoie

Presedintele Traian Basescu a declarat de repetate ori in ultimul timp ca unirea Romaniei cu Republica Moldova reprezinta o prioritate pentru oficialii de la Bucuresti, ceea ce a starnit vii controverse atat pe scena politica din tara noastra, cat si pe plan european.

Citeste si:
Orban, despre posibilitatea ca USR PLUS să se întoarcă la guvernare cu Cîțu premier: „Cea mai mare minciună. Sunt pe trend ascendent de când au trecut în opoziție”
Orban, despre posibilitatea ca USR PLUS să se întoarcă la guvernare cu Cîțu premier: „Cea mai mare minciună. Sunt pe trend ascendent de când au trecut în opoziție”
Președintele PNL Ludovic Orban a declarat joi, 16 septembrie, că nu crede în varianta ca USR PLUS să se întoarcă la guvernare cu Florin Cîțu ca premier și subliniază că formațiunea...
Ciolacu, despre intenția lui Dragnea de a-și face un nou partid: „Și Geoană şi-a făcut partid, și Ponta. Acum, dacă doi n-au reuşit, să încerce şi al treilea, nu?”
Ciolacu, despre intenția lui Dragnea de a-și face un nou partid: „Și Geoană şi-a făcut partid, și Ponta. Acum, dacă doi n-au reuşit, să încerce şi al treilea, nu?”
Președintele PSD Marcel Ciolacu a declarat joi, 16 septembrie, că i se pare „prea mult” ca fostul șef social-democrat Liviu Dragnea să-și facă un nou partid și a dat exemplul lui Mircea...
Sursa: Ziare.com