Savantul român de la Universitatea Stanford din SUA, distins cu un nou premiu internațional. Sergiu Pașca dezleagă tainele autismului

Autor: N.G.
Duminica, 28 Noiembrie 2021, ora 03:25
7533 citiri
Savantul român de la Universitatea Stanford din SUA, distins cu un nou premiu internațional. Sergiu Pașca dezleagă tainele autismului
Sergiu Pașca vrea să descopere un tratament pentru autism. Foto: pascalab.com

Savantul român Sergiu Paşca a fost distins cu un nou premiu internațional important.

Cercetătorul originar din Aiud, care coordonează un laborator la prestigioasa universitate Stanford din SUA, a fost distins de Fundaţia IBRO – Dargut şi Milena Kemali pentru cercetările în domeniul ştiinţelor fundamentale şi clinice.

Sergiu Paşca este profesor asociat în psihiatrie şi ştiinţe comportamentale la Stanford Center for Sleep Sciences and Medicine ”Bonnie Uytengsu”, director al Stanogen Brain Organogenesis Program şi director al Stanford Neuroscience Stem Cell Core, Wu Tsai Neurosciences Institute, Universitatea Stanford.

Premiul în valoare de 25.000 de euro este acordat românului în vârstă de 39 de ani „în semn de recunoaştere a muncii sale de cercetare inovatoare, folosind tehnologia celulelor stem pentru a crea organoide şi ansambluri ale creierului uman şi aplicarea acestora la studii realiste ale mecanismelor celulare ale dezvoltării creierului uman şi ale mecanismelor bolii”.

Cercetarea vizionară şi descoperirile lui Sergiu Paşca în neuroştiinţa de bază au ajutat la îmbunătăţirea modelelor celulare umane ale creierului şi la dezvoltarea unei noi înţelegeri a mecanismelor moleculare care stau la baza bolii. Premiul IBRO-Kemali îi onorează realizările şi evidenţiază marea importanţă a muncii sale pentru viitorul cercetării asupra creierului”, a transmis dr. Pierre Magistretti, preşedintele Fundaţiei ”IBRO Dargut şi Milena Kemali”.

Premiul îi va fi acordat lui Sergiu Paşca în cadrul următorului Forum FENS de Neuroscience de la Paris, Franţa (9-13 iulie 2022), unde va susţine şi o conferinţă. Distincția este acordată la fiecare doi ani (în ani pari) unui cercetător remarcabil, cu vârsta sub 45 de ani, care a adus contribuţii importante în domeniul Neuroştiinţei clinice.

Câştigătorul este invitat să susţină o prelegere specială la Forumul FENS de Neuroştiinţă, cea mai mare întâlnire internaţională de acest fel din Europa. Fundaţia ”IBRO Dargut şi Milena Kemali” a fost înfiinţată pentru a promova cercetarea în domeniul neuroştiinţelor de bază şi clinice.

Sergiu Paşca este originar din oraşul Aiud şi a plecat din România în 2009. La doar 31 de ani a reuşit să deţină propriul laborator (Pasca Lab) la una dintre cele mai mari şi mai importante universităţi din SUA. Începând din ianuarie 2014, dr. Sergiu Paşca conduce propriul său grup de cercetare în domeniul bolilor neuropsihiatrice în calitate de membru al corpului profesoral al Universităţii Stanford în California. A primit în total aproape 20 de premii şi distincţii din partea unor organizaţii şi societăţi din domeniul medical.

Scopul laboratorului ”Paşca” este de a descifra mecanismele moleculare şi celulare ale tulburărilor neuropsihiatrice, inclusiv ale autismului. Grupul de cercetători utilizează o abordare multidisciplinară care include elemente de genetică umană şi neurobiologia dezvoltării, modele animale şi neuroni diferenţiati din celule pluripotente reprogramate obţinute de la pacienţi.

Obiectivul pe termen lung al grupului condus de Dr. Sergiu Paşca la Stanford este de a identifica noi ţinte terapeutice pentru bolile neuropsihiatrice. În 2019, laboratorul Pasca Lab a obţinut o finanțare în valoare de de 2,5 milioane de dolari de la proprietarul Facebook, Mark Zuckerberg, prin fundaţia ”Chan Zuckerberg Initiative”.

Israelul se teme că nu poate să distrugă Hamas fără sprijinul SUA. ”Cărțile în acest moment nu sunt bune”
Israelul se teme că nu poate să distrugă Hamas fără sprijinul SUA. ”Cărțile în acest moment nu sunt bune”
Israelul ar putea să nu poată să distrugă Hamas, în ciuda a cinci luni de lupte intense în Gaza, au recunoscut oficialii serviciilor de informații. Principalul obiectiv al invaziei din...
De ce nu au oferit americanii Rusiei toate informațiile despre atacul terorist de la Moscova: ”Kremlinul știa încă din februarie”
De ce nu au oferit americanii Rusiei toate informațiile despre atacul terorist de la Moscova: ”Kremlinul știa încă din februarie”
Agențiile de informații americane au transmis Rusiei doar o parte din informațiile pe care le aveau despre amenințarea unui atac terorist la Moscova, scrie The New York Times. Motivul a fost...
#cercetator, #savant, #roman, #SUA, #Stanford, #sergiu pasca , #romani