Sinuciderile reprezinta 25% din totalul mortilor violente inregistrate in Romania

Luni, 07 Martie 2011, ora 19:48
2070 citiri
Sinuciderile reprezinta 25% din totalul mortilor violente inregistrate in Romania

Sinuciderile reprezinta circa 25 la suta din totalul mortilor violente inregistrate in Romania, pondere aproape egala, potrivit datelor IML, cu a celor survenite in urma accidentelor rutiere, a precizat, luni, presedintele Colegiului Psihologilor din Romania (CPR), prof. univ. dr. Mihai Anitei.

Potrivit lui Anitei, cu toate ca statisticile nationale arata o crestere alarmanta a cazurilor de depresie, anxietate si a altor tulburari psihice grave, Casa Nationala de Asigurari de Sanatate (CNAS) nu deconteaza tratamentele de psihoterapie realizate de psihologi, ci numai pe cele ale medicilor psihiatri.

In opinia presedintelui CPR, medicii psihiatri nu au competenta profesionala necesara pentru a oferi sedinte de psihoterapie. "Vrem ca populatia si mai ales reprezentantii CNAS sa constientizeze importanta sedintelor de psihoterapie si faptul ca un pacient care sufera de depresie nu poate fi tratat numai cu medicamente. Pacientii au devenit cobai ai medicilor si ai industriei farmaceutice", a subliniat Anitei.

Un pacient care sufera de tulburari psihice de nivel mediu are nevoie de aproximativ 10 sedinte de psihoterapie, pretul uneia incadrandu-se intre 40 si 100 de lei, a mai spus Anitei.

In Romania exista, in prezent, 1.800 de psihologi atestati, a mai precizat presedintele CPR.

Sinuciderea ramane o cauza majora a mortii premature in Europa, numarul deceselor in UE, ridicandu-se la peste 59.000 pe an, conform Rezolutiei Parlamentului European din februarie 2009.

#sinucideri romani, #psihiatrie romani, #sinucideri , #romani