Specialistii romani si unguri lupta impreuna pentru Rosia Montana

Marti, 30 Septembrie 2008, ora 18:05
1699 citiri
Specialistii romani si unguri lupta impreuna pentru Rosia Montana

Toate actiunile intreprinse in legatura cu Proiectul Rosia Montana vor fi comunicate si analizate, incepand de marti, impreuna cu specialisti unguri, au anuntat Ministrul Mediului si Dezvoltarii Durabile Attila Korodi si omologul sau ungur, Szabo Imre.

In contextul celei de-a cincea intalniri anuale ale Comisiei mixte romano-ungare privind cooperarea in domeniul protectiei mediului, cele doua parti au decis crearea Grupului Rosia Montana care se va intalni de cate ori se va intreprinde o actiune in cadrul proiectului minier. Grupul are ca scop informarea corecta a partii maghiare si realizarea dezbaterilor publice cu privire la Proiectul Rosia Montana, potrivit unui comunicat al Ministerului Mediului remis, marti, Ziare.com.

"Exista si un al patrulea grup, denumit grupul ad-hoc de experti, care gestioneaza subiecte cum este proiectul minier de la Rosia Montana, sau iazurile de decantare.

S-a decis ca denumirea acestuia sa fie schimbata in grupul Rosia Montana, sa se ocupe exclusiv de proiectul minier si sa se reuneasca numai atunci cand exista noutati cu privire la evaluarea impactului asupra mediului a proiectului. Celelalte subiecte pe care le gestiona fostul grup ad-hoc vor trece la grupul permanent de experti pentru protectia mediului", a declarat marti Korodi.

In cadrul intalnirilor, care au avut loc in perioada 28-30 septembrie, cele doua delegatii au mai decis declarerea parcului natural Cefa, rezervatie naturala, iar ministrul roman al Mediului a aratat ca in acest caz documentatia necesara se afla deja la Ministerul Mediului si Dezvoltarii Durabile (MMDD).

Alte prevederi ale protocolului semnat de catre cei doi ministri ai Mediului includ schimbul de experienta Budapesta - Bucuresti in vederea imbunatatirii calitatii apei , crearea unui parteneriat strategic pentru protectia bazinului Marii Negre si realizarea unei brosuri romano-ungare referitoare la situatia mediului in zona de granita.

In ceea ce priveste stabilirea secretariatului permanent al Conventiei Carpatice la Brasov, ministrul Szabo a declarat ca sprijina acest demers si ca va transmite mai departe ministrului de Interne ungar aceasta solicitare a Romaniei.

"Avem valori si interese comune si trebuie sa avem grija de ele. Sunt incantat ca am semnat un document care s-a redactat in toatala concordanta ale celor doua delegatii. Sprijinim crearea sediului Conventiei Carpatice in Romania", a declarat ministrul Mediului din Ungaria, Szabo Imre.

In cadrul discutiilor, atat demnitarii, cat si specialistii celor doua tari au abordat teme legate de protectia naturii, a mediului si probleme si proiecte internationale pe teme de mediu.

Quarterly Report - evenimentul #1 pentru companii la BVB

Ministrul Finanțelor, despre dosarul Roșia Montană: ”Valoarea anunțată a despăgubirilor îți provoacă fiori”
Ministrul Finanțelor, despre dosarul Roșia Montană: ”Valoarea anunțată a despăgubirilor îți provoacă fiori”
Ministrul Finanţelor, Marcel Boloş, consideră că valoarea totală a despăgubirilor anunţate în dosarul Roşia Montana reprezintă o sumă care ”provoacă fiori” şi a subliniat că ar...
Suedia, neutră în timpul celor două războaie mondiale, pe punctul de a intra în NATO. Ungaria, ultimul obstacol pentru suedezi, aprobă aderarea
Suedia, neutră în timpul celor două războaie mondiale, pe punctul de a intra în NATO. Ungaria, ultimul obstacol pentru suedezi, aprobă aderarea
Ungaria ar urma să ratifice luni aderarea Suediei la NATO, ceea ce ar însemna înlăturarea ultimului obstacol înainte de acest pas istoric al ţării nordice a cărei neutralitate a traversat...
#Attila Korodi, #Ministerul Mediului, #rosia montana, #Ungaria, #acord , #romani