Speranta de viata a romanilor a crescut - cu cat traiesc mai mult femeile decat barbatii

Luni, 26 Ianuarie 2015, ora 08:57
4214 citiri
Speranta de viata a romanilor a crescut - cu cat traiesc mai mult femeile decat barbatii

Speranta de viata la nastere a romanilor a crescut putin in 2013 fata de 2008 si 2012, potrivit unor date furnizate de Institutul National de Statistica.

Astfel, speranta de viata la nastere a ajuns, in 2013, la 74,7 ani, in crestere cu 1,71 ani fata de anul 2008, arata Adevarul, citand raportul "Femeile si barbatii: parteneriat de munca si viata".

Ne imbolnavim mai repede - speranta de viata sanatoasa a romanilor a scazut cu 3,5 ani

Totusi, exista in continuare diferenta pe sexe, femeile traind cu sapte ani mai mult ca barbatii.

"Chiar daca speranta de viata la nastere pare sa fi crescut, Romania continua sa fie in urma tarilor europene din acest punct de vedere. Nu ne apropiem inca de media europeana. Vorbim de un cumul de factori: lipsa de acces la tratament, lipsa screeningului pe anumite patologii cum este cancerul de col uterin si, nu in ultimul rand, lipsa de informare.

Suntem cel mai putin informat popor din Uniunea Europeana din punct de vedere al sanatatii, asta e foarte grav", a explicat Cezar Irimia, presedintele Asociatiei Pacientilor cu Boli Cronice din Romania (APCR).

Aceleasi date arata ca starea de sanatate a romanilor a fost influentata si de lipsa personalului medical, dar si ca bolile de inima si tumorile raman principalele patologii care provoaca decesul oamenilor.

"Romanii nu au acces la investigatii cum sunt RMN-ul sau computerul tomograf. Intre timp, boala avanseaza, tratamentul nu vine la timp, iar pacientul moare cu zile. Realitatea este una dura. Oamenii nu merg la medic, iar daca ajung la doctor, stau la cozi care ii determina sa renunta la tratament.

Este dificil sa vorbim de o imbunatatire a sistemului de sanatate. Prigoana care s-a indreptat asupra medicilor nu face decat sa inrautateasca starea actuala din sistem, pentru ca specialistii pleaca pe capete, iar pacientii nu au acces la ei", a completat reprezentantul pacientilor.

Raportul "Femeile si barbatii: parteneriat de munca si viata" mai arata ca in 2012 si 2013 a scazut numarul deceselor atat in mediu urban, cat si in cel rural.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Mai mulți miniștri, în frunte cu Marcel Ciolacu, ajung în Qatar, pentru "investiții de 15 miliarde de euro"
Mai mulți miniștri, în frunte cu Marcel Ciolacu, ajung în Qatar, pentru "investiții de 15 miliarde de euro"
Premierul Marcel Ciolacu şi şase miniştri se află, începând de marţi, în vizită de lucru în Qatar, dezvoltarea în România a unor proiecte de investiţii în valoare de 15 miliarde de...
Alegeri 2024. Începe depunerea candidaturilor pentru alegerile locale din 9 iunie
Alegeri 2024. Începe depunerea candidaturilor pentru alegerile locale din 9 iunie
Partidele politice, alianţele, organizaţiile cetăţenilor aparţinând minorităţilor naţionale şi candidaţii independenţi vor putea, începând de marţi până pe 30 aprilie, ora 23.59,...
#speranta viata romani, #romani cauze moarte, #romani speranta viata boli , #romani