Ziare.com

Romania, locul 3 in Europa la numarul de detinuti inchisi pentru omor. Cati bani se cheltuie in fiecare zi pentru o persoana condamnata

de N.G.
Luni, 12 Aprilie 2021, ora 19:37

   

Romania, locul 3 in Europa la numarul de detinuti inchisi pentru omor. Cati bani se cheltuie in fiecare zi pentru o persoana condamnata
Consiliul Europei a publicat statistica anuala in materie penala privind populatia penitenciara, elaborata in cadrul programului SPACE I.

Raportul a fost intocmit pe baza datelor furnizate de toate cele 47 state membre ale Consiliului Europei, valabile la 31 ianuarie 2020.

Potrivit vedemjust.ro, Romania are scor negativ la durata pedepsei si la densitatea detinutilor in penitenciare; scor mediu la procentul de detinuti raportat la populatie si la numarul de gardieni pentru detinuti; scor scazut la numarul de femei detinute si detinuti cu varsta peste 50 de ani; scor foarte scazut la numarul de detinuti straini, de arestati preventiv, de internati anual, de eliberati anual, de sinucideri, de evadari.

Tara noastra este pe locul 3 in Europa la rata de detinuti inchisi pentru omoruri, locul 6 pentru violuri, locul 7 pentru infractiuni rutiere.

Numarul de detinuti:


Populatia penitenciara in Europa este, in medie, de 103 persoane la 100.000 locuitori; Rata cea mai mare de detinuti este in Rusia si Turcia, iar cea mai mica in tarile scandinave;
Romania are aproximativ 20.000 de detinuti. Este printre tarile aflate la mijlocul clasamentului, cu 106,5 detinuti la mia de locuitori;

Varsta detinutilor:


Media varstei este de 36 de ani; 15% din detinuti au varsta peste 50 ani; In Romania, 13,6% din detinuti au varsta peste 50 ani si 1,8% au peste 60 ani;

Minorii:


In cele mai multe state minorii raspund de la 14 sau 16 ani; in Monaco, Polonia si Franta de la 13 ani, in Turcia si Scotia de la 12 ani; in Elvetia, Anglia si Irlanda de Nord de la 10 ani; In Romania, minorii raspund penal de la varsta de 14 ani.

Genul detinutilor:


In medie, 65% dintre detinuti sunt barbati si 5% sunt femei; In Romania, 4,5% dintre detinuti sunt femei.Nationalitate:


In medie, 15% dintre detinuti sunt straini; 1/3 dintre acestia sunt din tarile membre ale U.E; In Romania, detinuti straini sunt doar 1,1%, tara cu cel mai scazut procentaj la aceasta categorie.

Stadiul procesului:


In medie, 22% din cei inchisi sunt arestati preventiv; In Romania, 10% dintre cei privati de libertate sunt inca in cursul procesului penal.

Durata condamnarii:


In medie, 22% ispasesc o pedeasa de 1-3 ani inchisoare, 20% una de 5-10 ani si 19% de 3-5 ani. Doar 1.3% sunt condamnati la pedepse peste 20 de ani si 1.8% sunt inchisi pe viata.
In Romania, 638 detinuti erau inchisi la pedepse de la o luna la un an, 4033 intre 1-3 ani, 4640 intre 3-5 ani, 5000 intre 5-10 ani, 3181 intre 10-20 ani, 864 inchisi peste 20 de ani si 173 inchisi pe viata.

Infractiunea comisa:


In medie, 18% dintre detinuti sunt condamnati pentru infractiuni legate de droguri, 13% pentru furt, 12% pentru omor, 10% pentru talharie, 6% pentru vatamari corporale, 5% pentru viol, 4% pentru infractiuni economice, 3% pentru infractiuni rutiere;

In Romania, 24% pentru omor (ne depasesc doar Albania si Lituania), 18% pentru furt, 14% pentru talharie, 8,5% pentru viol (ne depasesc doar Andorra, Monaco, Norvegia, Suedia si UK), 7,6% pentru infractiuni rutiere (ne depasesc Portugalia, Polonia, Bulgaria, Azerbaijan, Lituania, Monaco), 4,5% pentru infractiuni de droguri, 2,8% pentru vatamari, 2,6% pentru infractiuni economice.

Densitatea detinutilor:


Media este de 1,6 detinuti pe celula. Doar in 14 tari, 100 de detinuti ocupa 100 de locuri.
Romania a raportat 113 detinuti la suta de locuri. Situatia este mai rea in Ungaria, Franta, Cipru, Belgia, Italia, Turcia.

Gardieni:


Media este de 1 gardian la 1,6 detinuti; In Romania, avem 1 gardian la 1,7 detinuti.

Internari si eliberari


La 100.000 locuitori, media anuala este de 150 de internari pentru o medie a duratei inchisorii de 8 luni si 120 de eliberari; In Romania sunt 58 de internari pentru o medie a duratei inchisorii de 22 de luni si 59 de eliberari anual la suta de mii de locuitori;

Decese si sinucideri:


In medie, la 10.000 de detinuti in penitenciarele europene sunt 27 decese si 5 sinucideri in fiecare an; In Romania, au fost 0,4% de decese la 10.000 de detinuti (suntem depasiti de Albania, Armenia, Azerbaijan, Estonia, Islanda, Lituania, Malta, Moldova, Mnaco, Macedonia, Portugalia, Anglia, Spania).

Evadari:


In medie, la 10.000 de detinuti in penitenciarele europene sunt 8 evadari anuale; In Romania, au fost 2 evadari.

Recidiva:


In medie, rata recidivei in Europa este de 47%. Cele mai scazute valori sunt in Cipru si Belgia, iar cele mai mari in UK, Olanda, Slovenia; In Romania, rata recidivei ar fi de 36%.

Cost per detinut:


In medie, statele europene cheltuie in fiecare zi 64 euro per detinut; In Romania, se cheltuie in fiecare zi 43 euro per detinut;

Trenduri in 2010-2020:


In Europa, a fost o crestere a numarului de detinuti intre 2010-2013 si apoi o continua descrestere; In Romania s-a inregistrat o crestere in primii patru ani, apoi o descrestere, diferenta fiind acum cu 23% mai mica fata de anul 2010.
Urmareste Ziare.com pe Facebook  si pe Instagram  Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Ziare.com.
Citeste mai multe despre detinuti inchisori Romania statistica Europa
Sursa: Ziare.com

Articol citit de 4219 ori

Urmareste Ziare.com pe

Urmareste stirile Ziare.com pe Facebook
6 comentarii
Ordoneaza comentariile:Standard |Calitate |Numar Voturi |Recente

Se poate imbunatati situatia

Reintrodus pedeapsa cu moartea.
Costa enorm s a tii pe cineva decenii in timp se victima e oale si ulcele .
Pedeapsa cu moartea e rupta din Rai . Taiati felii, sau pe scaun electric, chimic. Multi pot fi batuti pina mor, pt crime odioase. Daca nu este curent electric, ii puteti arde cu luminarea .
Prea multa mila pt puscariasi . In malaezia detinutii sint tinuti in custi, afara , in ploaie ,pina la execuitie. Niciodata nu pot sa stea cu corpul intins.
De asta nu sint droguri acolo . Pedeapsa e la custi si in centrul " gradinii " este spinzuratoarea . Executiile se fac cu numere extrase din sapca militianului .

 

Vad ca au calorifer !

Sa se incalzeasca de la suflat in pumni .

 

Si cit s-a luptat PSD-ul sa le dea drumul !

Tudorel, Dragnea,Rosca Stenescu,Codrin, S.Nicolae,plus televiziunile afiliate vorbeau zilnic despre reforma justitiei si a penitenciarelor.

 

....pai.....poti sa ceri virusului comunist sa se duca la....

...inchisoare de buna voie ???.....problema e ce-i faci tu viruslui comunist!....si raspunsul e tragic!.....v.c. este peste tot acu si nu prea a mai ramas niik altceva!.....va mai amintiti de gaboretzii aia de vroia iei sa bage ciorroiu in duba si ala a fugit pe geam ???.....sau de pozitia standard a gaboretelui cu fata in masa la chermeza la interlop ???.....

Da si tot Romania detine locul 1 in Europa pentru cei care nu

sant inchisi pentru omor desi l-au comis.

 

da alex

si tot Romania detine ultimul loc in Europa la detinutii inchisi pentru coruptie si frauda economica desi detinem cel mai mare numar de corupti la mia de locuitori, mai ales printre politicieni.


Platforma pentru solutionarea online a litigiilor