Ziare.com

Statul, cel mai prost administrator: Romanii spun ca mai mult incurca decat ajuta - studiu

Miercuri, 07 Mai 2014, ora 16:37

   

Statul, cel mai prost administrator: Romanii spun ca mai mult incurca decat ajuta - studiu
Aproape 85% dintre romani cred ca statul creeaza mai multe probleme decat rezolva, iar 77,4% cred ca statul este cel mai prost administrator, majoritatea considerand ca autoritatile cheltuiesc prea putin cu sanatatea, sistemul de pensii, invatamantul si asigurarile pentru somaj, potrivit unui studiu.

Institutul pentru Cercetarea Calitatii Vietii al Academiei Romane a realizat o ancheta sociologica avand drept tema perspectiva opiniei publice asupra politicilor sociale din Romania. Cercetarea s-a focalizat pe atitudinile si evaluarile populatiei privind rolul social al statului, suportul pentru cheltuielile publice sociale si optiunile privind organizarea sistemelor de asigurari sociale in sistem public sau privat.

Principala concluzie a cercetarii este aceea ca exista un consens larg in privinta unui rol mai activ al statului in redistribuirea resurselor catre cei care au nevoi mai mari, in managementul riscurilor sociale si in sporirea incluziunii sociale.

Potrivit rezultatelor studiului, in opinia publica romaneasca exista o sustinere puternica (78-90% acord total sau acord) pentru politici sociale care sa asigure locuri de munca, un nivel de trai decent pentru someri si un venit minim garantat pentru cei nevoiasi, precum si reducerea inegalitatilor economice.

Mai putin ajutor de la stat

Daca in privinta rolului social al statului se observa consens social, opinia publica este divizata cu privire la cheltuielile cu ajutoarele sociale.

Putin mai mult de jumatate dintre romani (52,8% acord total si acord) cred ca statul ar trebui sa cheltuiasca mai putin cu ajutoarele sociale. Cetatenii au o viziune critica asupra capacitatii administrative a statului roman.

Cei mai multi respondenti cred ca statul "este cel mai prost administrator" (77,4% acord total si acord) si "creeaza mai multe probleme decat rezolva" (84,2% acord total si acord).

In contextul dezbaterilor privind reforma sistemelor de asigurari sociale, exista un curent majoritar in opinia publica favorabil mentinerii sistemelor de asigurari sociale in intregime in sistemul public: 62% in cazul asigurarilor pentru somaj, 57% pentru sistemul de pensii si 55% pentru sistemul de sanatate, au mai aratat autorii studiului.

Segmente minoritare semnificative ale populatiei sustin un sistem mixt de asigurari sociale, in principal public, secundar privat (intre 18-23%) sau in principal privat, secundar public (11-12%). Exista si un curent minoritar de opinie (8-9%) favorabil privatizarii integrale a sistemelor de asigurari sociale, se mai arata in studiu.

Totodata, conform concluziilor studiului, exista un consens social in evaluarea critica a cheltuielilor publice sociale (70-90%) in mai multe domenii.

Segmente largi ale opiniei publice considera ca statul cheltuieste prea putin cu sanatatea (89%), sistemul de pensii (83%), sistemul de invatamant (83%), constructia de locuinte (82,5%), asistenta sociala (75%) si asigurarile pentru somaj (69,5%).

Aproape 89% dintre romani cred ca statul cheltuieste prea putin pentru spitale, categorie urmata de programele de preventie a bolilor (87%), medicamentele compensate (87%) si de programele de vaccinare a populatiei (76%).

Pentru salariile medicilor si personalului medical, 72% dintre cetateni cred ca statul cheltuieste prea putin, 18% cam cat trebuie si 9,5% prea mult. In privinta medicilor de familie, 61% dintre romani cred ca statul cheltuieste prea putin, 25% cam cat trebuie si 13% prea mult.

Dintre componentele sistemului de invatamant, cei mai multi dintre romani cred ca statul cheltuieste prea putin cu cresele si gradinitele (77-78%), iar circa 20% considera ca se cheltuieste cat trebuie. In privinta scolilor generale si liceelor, 76,5% dintre cetateni cred ca statul cheltuieste prea putin, iar 21% cam cat trebuie.

Cei mai multi romani chestionati cred ca se dau prea putini bani pentru salariile profesorilor

Pentru salariile profesorilor, aproape 76% dintre romani cred ca se cheltuieste prea putin, aproximativ 18% cam cat trebuie si circa 7% prea mult.

In ce priveste suportul pentru cheltuielile aferente universitatilor si facultatilor de stat, 66% dintre cetateni cred ca se cheltuieste prea putin, 28% cam cat trebuie si 5,5% prea mult.

Dintre diferitele prestatii si servicii de asistenta sociala, romanii cred ca statul cheltuieste prea putin cu alocatiile pentru copii (90%), centrele pentru bolnavii neuropsihici (88%) si centrele de plasament pentru copii abandonati (87%).

La polul opus, doar 66% dintre cetateni cred ca statul cheltuieste prea putin cu ajutoarele sociale (venitul minim garantat).

Aprecierile practice asupra volumul de resurse alocate de stat politicilor sociale nu sunt percepute la fel de coerent. Astfel, 44% dintre cei care afirma ca statul cheltuieste prea putin cu ajutoarele sociale sunt de acord si cu ideea ca statul ar trebui sa cheltuiasca mai putin cu aceleasi ajutoare sociale.

Datele provin dintr-o ancheta sociologica pe baza de chestionar realizata de Institutul de Cercetare a Calitatii Vietii al Academiei Romane, pe un esantion probabilist, multi-stadial, stratificat, cu un volum de 1.227 de subiecti, reprezentativ pentru populatia adulta a Romaniei. Ca baza de esantionare au fost utilizate listele electorale permanente.
Harta alegerilor locale 2020. Lista cu toti candidatii la consiliile judetene si la primariile marilor orase din Romania

Sursa: MEDIAFAX

Articol citit de 1399 ori

Urmareste Ziare.com pe

Urmareste stirile Ziare.com pe Facebook
5 comentarii
Ordoneaza comentariile:Standard |Calitate |Numar Voturi |Recente

Pă', si numa' lui v-ati găsit să-i datz' pe mană impozitele?

Sau e vreun a-propos de "prevatizare" si-a ăstora, c-atat a mai rămas?

 

partidul te vrea tuns roacare

Aparatul de stat a fost gandit in asa fel incat sa sparga fiecare leu intrat pe salarii si consumabile. S-au inventat de multe ori tot felul de institutii si comisii de care nu stie nici d.r.a.c.u. dar care inghit sume exorbitante.
Iar din experienta personala am observat ca sunt institutii care habar nu au de capul lor. Iei o amenda, o platesti si rebuie sa le trimiti dovada politistilor pentu ca ei sunt prea r.e.t.a.r.d.a.t.i sa tina o evidenta a incasarilor, de parca nu tot aparatul de stat incaseaza acei bani, timp pierdut pe la cozi nervi inutili pentru un amarat de timbru, etc.
La noi bugetarii merg pe pincipiul de ce sa ne batem noi capul cu gestioanarea unui cont din care sa redistribuim catre fiecare serviiu in parte cand putem obliga prostimea sa stea pe la cozi pentru fiecare taxa in parte.

 

"STAT_ul" asa este facut si imPUS noua, ... :)

Romanilor, de catre Licuriicii MARI, pentru Aia MICI si "Prosti", care

NU vor, NU stiu

sa isi selecteze dintre EI pe Cei Isteti din Nastere.
NU prin Alegeri "Libere".

Niciodata NU sunt libere ...
PAR libere,
da' Alegerea Im_Prostitilor NU este libera ...
Este incatusata si prezumata si aplicata din start ... :)
Sau, mai exac, de dinainte de alegeri ... :)

Japonia este CE este fiin'ca STATUL, NU STAT_ul conduce Economia in chip programat si stalinist, adica dur ...

"Sclavii" fiind Patronii ... :)

Iar "ROMANII" care, chipurile se napustesc 80 la suta in Tiparele Pre_Fabricate in colectarea "impartiala" a

Vocii Boborului, sunt :

- maxim zece la suta Narrod_s Autetntici, adica nativi ... :)
- cam 30 la suta In_Narrozitii scoliti anume RAU si im_prostit de Media Vanduta Liphtacks ... :)

Restuu'Pocenteleor sunt PUSE.
"Cu_Mana", exact, ca numai ASA se duce Ce_Trebuie, Unde_Trebuie, si pe intuneric ... :)

NU de mult, NUMAI de 25 de ani ... :)

CAT de narrod trebuie sa fii, ca sa
NU vezi ca pe calea ASTA, de 25 de ani mergem din Rau in mai_RAU ...

"Statul"... Parca ar fi o "Comisie" - evident anonima...

Si Statul, si comisiile sunt alcatuite din oameni, si oamenii iau decizii. Daca prim-ministrul statului este un bun gospodar, Statul este "bun administrator"... Adica tot problema de oameni.

 

Spiritele inalte se intalnesc ... :)

SI pe Unchi_miuu', Gabieruu' l-au blocat Sluga__cks de Zmeckeri, de la Ziare.Kom ...

Ca SI Romania, care este blocata, lovita la Picioare de Prosti, Im_PROST_iti si Narrod_s

PLUS Vanduti la kil in_Viu, da' care apoi sunt "***" ca Romani ... :)

SIiii ... miros RAU de TOT, To'arashi, like Decedatii reali


Platforma pentru solutionarea online a litigiilor