Strain in Romania: Cum va asteptati sa vorbeasca lumea de bine, cand voi vorbiti Romania de rau?

Miercuri, 27 Noiembrie 2013, ora 21:22
8390 citiri
Strain in Romania: Cum va asteptati sa vorbeasca lumea de bine, cand voi vorbiti Romania de rau?
Foto: Arhiva personala a lui Mru Patel

Mru Patel este om de afaceri, absolvent de Cibernetica la Brighton University, cunoscut in Romania ca autor de succes, om de afaceri, coach, trainer si expert in dezvoltare personala. Are afaceri in domeniul imobiliar, social media si Internet, welness si branding.

Este indian la origine si s-a nascut in urma cu 53 de ani, in Kenya, in acelasi sat in care s-a nascut si tatal lui Barack Obama. Bunicii sai au emigrat in Africa la sfarsitul anilor 1800, odata cu zecile de mii de muncitori din India Britanica adusi atunci pentru construirea cailor ferate de la Mombasa catre Kisumu.

S-au stabilit acolo ca oameni de business, asa cum au facut cei mai multi dintre comerciantii indieni, care au vazut o oportunitate economica in dezvoltarea ulterioara a Kenyei.

Strain in Romania: Ridicatul din umeri - sport national

Dupa studiile facute in Marea Britanie, Mru Patel a lucrat, printre altele, pentru Siemens, IBM, Sun Microsystems si EMC. Prima sa afacere a inceput-o la 23 de ani, in 1985.

"Pentru prima data am venit in Romania in urma cu 10 ani. Imi petrecusem opt luni cercetand care sunt tarile cu cea mai rapida crestere economica, iar Romania era printre primele locuri. Am lansat un fond de investitii si am decis sa ma mut din Marea Britanie in Romania. Acum fac naveta intre Bucuresti si Dubai", povesteste Mru Patel pentru Ziare.com.

Decizia de a se muta in Romania a venit dupa ce a observat ca romanii au tendinta de a incepe o afacere fara sa aiba o strategie bine pusa la punct. Stiind, din experienta, ca orice afacere poate avea succes cu un plan potrivit, a inceput sa ofere consultanta pentru oamenii de afaceri romani. A fost numai inceputul, activitatile sale diversificandu-se odata cu trecerea vremii.

"M-am nascut si am crescut in Kenya, am trait in Marea Britanie timp de 30 de ani, am calatorit prin lume si am lucrat in multe tari. Pot sa spun cu mana pe inima ca Romania mi-a oferit echilibru", spune Mru Patel.

L-am intrebat daca a existat un soc cultural in prima perioada, dar a raspuns negativ. "Am descoperit ca exista multe similaritati intre cultura romaneasca si cea indiana, ceea ce a fost o surpriza placuta. M-a uimit insa ca romanii nu isi apreciaza tara la fel de mult cum o fac eu, de exemplu, si pleaca sa castige bani mai multi in alte tari", spune autorul.

Strain in Romania: Ma fascineaza Romania, este ca o oglinda pentru mine

Cand vine vorba despre lucurile care l-au surprins in Romania, Mru Patel vorbeste despre faptul ca romanii si indienii respecta aceleasi valori familiale si religioase. "Romanii sunt in general muncitori, dar au nevoie de o mana ferma la conducere si intotdeauna motivele de socializare sunt binevenite", afirma autorul.

Ceea ce l-a surprins insa cel mai mult a fost viata de noapte a romanilor. "Viata de noapte a fost, de departe, cel mai mare soc pe care l-am avut aici. In mod clar nu sunt multe locuri in lume cu o viata de noapte atat de animata precum cea din Bucuresti", mai spune indianul.

In Romania ii plac oamenii, oportunitatile, viata sociala bogata, peisajele, muntii, arhitectura, aerul curat din afara oraselor, dar si clima, in afara perioadelor de iarna.

Cand vine vorba despre ce nu-i place, in general este vorba despre modul in care autoritatile reactioneaza la diferite probleme.

"Nu-mi plac deloc birocratia, modul in care proiectele de infrastructura se dezvolta, adica mai deloc, faptul ca problema rromilor nu este pusa corect si nici nu exista programe sociale de integrare. Apoi, multi romani spun ca stiu tot, dar nu fac nimic", precizeaza indianul.

Strain in Romania: Imi plac gropile din asfalt si siguranta de pe strazi

Dupa 10 ani traiti in Romania, Mru Patel a invatat ca nu trebuie sa aiba incredere prea usor in oameni. "Am invatat, in cel mai dur mod, ca nu trebuie sa am incredere prea mare in oameni. Multa lume spune ca stie sa faca o gramada de lucruri, dar cand vine vorba sa realizeze ceva in mod profesionist, lucrurile se schimba. Nu este cazul majoritatii, am intalnit si profesionisti corecti in Romania", a adaugat Mru Patel.

L-am intrebat si care crede ca este cauza imaginii negative a Romaniei in strainatate, iar raspunsul a fost cel mai amplu.

"Este un subiect care ma pasioneaza. Cred ca sunt multe cauzele si in primul rand cred ca Guvernul si toti cetatenii Romaniei ar trebui sa-si asume responsabilitatea. Am auzit multi romani vorbind urat despre tara lor sau despre poporul lor. Cum va asteptati sa vorbeasca lumea de bine, cand voi vorbiti Romania de rau?

Apoi exista problema rromilor si putem vedea in presa internationala ca ei sunt subiectul majoritatii stirilor negative. Guvernul ar trebui sa actioneze pentru integrarea sociala a acestora. Mi-a placut campania de presa despre cat de frumoasa este Romania, dar nu este suficienta.

Romania chiar are nevoie de publicitate in strainatate, are nevoie ca lumea sa afle despre frumusetile sale, despre farmecul romanilor si despre oportunitatile economice. Si mai e ceva. Daca ne uitam la statistici, aproximativ 3 la suta din populatia tarii este formata din infractori, care dau o imagine negativa Romaniei.

E ca si cum ai zice ca toti britanicii sunt betivi, daca sunt cativa care se imbata si fac scandal dupa un meci de fotbal. Nu este adevarat. Stereotipurile ar trebui respinse", mai spune indianul.

Ti-a placut acest articol? Urmareste Ziare.com si pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Ziare.com.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Gabriela Firea jubilează: Situația lui Cătălin Cîrstoiu va fi discutată în coaliție
Gabriela Firea jubilează: Situația lui Cătălin Cîrstoiu va fi discutată în coaliție
Preşedinta PSD Bucureşti, Gabriela Firea, a declarat joi, 18 aprilie, că situaţia candidatului susţinut de PSD şi PNL la Primăria Capitalei, Cătălin Cîrstoiu, ar urma să fie discutată...
A crescut cifra de afaceri din industrie în România. Ultimele date INS privind piața internă și externă
A crescut cifra de afaceri din industrie în România. Ultimele date INS privind piața internă și externă
Conform datelor anunțate la 17 aprilie de INS, pentru februarie 2024, cifra de afaceri din industrie (piaţa internă şi piaţa externă), a crescut față de luna ianuarie cu 11,7%, și cu 8,2%...
#Mru Patel Romania, #straini Romania , #romani