Strain in Romania: Imi plac gropile din asfalt si siguranta de pe strazi

Joi, 08 August 2013, ora 17:42
15246 citiri
Strain in Romania: Imi plac gropile din asfalt si siguranta de pe strazi
Foto: Arhiva personala a lui Alice Paterson

Alice Paterson a venit pentru prima data in Romania in 2009, pentru a-si vizita fratele care lucra in Bucuresti. Face parte dintre strainii care locuiesc aici si care incearca sa promoveze Romania mai abitir decat romanii.

"Era o zi ploioasa si gri de weekend asa ca n-am vazut orasul mai deloc. Ce-i drept, veneam din Marea Britanie, unde vremea nu este prea stralucita si stiam ca nu trebuie sa judec un loc dupa vreme", isi aminteste Alice, care este membru fondator al Asociatiei Romane de Ultimate Frisbee - un sport ce seamana cu rugby-ul, dar in loc de minge, jucatorii folosesc un disc zburator.

Primul contact cu Romania n-a fost prea favorabil pentru tara noastra. "Prima vizita a fost legata de familie, ceea ce inseamna ca n-am prea avut contact cu Bucurestiul. Fratele meu locuia intr-un apartament modern, pe langa aeroport, puteam ajunge in oras numai cu masina, nu pe jos, din cauza cainilor care 'traiau' pe acea strada. Fratele meu iubea Romania si, dupa prima experienta, ma intrebam de ce face acest lucru.

Nu m-as fi simtit deloc in largul meu sa traiesc in captivitate din cauza unor caini, chiar daca as fi trait intr-un apartament frumos. Imi amintesc ca am gandit ca viata de expat nu e pentru mine, cu atat mai mult nu in Bucuresti", povesteste Alice, pentru Ziare.com.

Dupa prima experienta romaneasca, nu prea fericita, ce-i drept, Alice a ajuns sa se stabileasca aici dintr-o intamplare, o "sansa fericita", cum ii spune acum.

"Mi-e cam rusine sa recunosc ca principalul motiv pentru care m-am mutat in Romania a fost disperarea cu care imi doream sa scap de viata din Londra. Dupa zece ani in capitala Marii Britanii, ma simteam blocata si imi doream o schimbare. Cand m-am decis sa plec, ma gandeam la o tara cum ar fi Noua Zeelanda sau Canada, unde nu mai era nevoie sa invat limba. Voiam sa lucrez la un ONG care se ocupa de acte caritabile.

Strain in Romania: Galezul care a dat multinationala pe cantatul in Centrul Vechi

Nu mi-am crezut ochilor cand am primit un mesaj de email in care eram intrebata daca nu as accepta sa lucrez pentru HOSPICE Casa Sperantei (prima organizatie de caritate din Romania avand ca misiune ingrijirea bolnavilor incurabili in faze avansate si terminale, in special bolnavi de cancer - n.red.)", isi aduce aminte britanica, nascuta in 1977 in Elvetia, dar s-a mutat, la varsta de trei ani la Londra, impreuna cu familia.

A acceptat oferta pe loc si nu a regretat asta niciodata. "Nu m-am uitat inapoi, prietenii mei au zis ca-s nebuna, dar nu am regretat niciodata ca m-am mutat in Romania. Mi-am prelungit contractul de trei ori pana acum. Iubesc viata in Romania asa cum ii iubesc si pe romani. Tara asta are multe de oferit. Inainte de a ma muta aici, mi-era rusine ca nu stiu prea multe despre Romania", mai spune Alice.

Surprinzator, desi a fost primul job in alta tara, britanica n-a resimtit un soc cultural sau de alta natura. Se temea ca va trebui sa-si schimbe obiceiurile, dar nu a fost deloc asa. "Ma simteam mai in siguranta decat la Londra, metroul era mai curat, circula mai regulat si era mai ieftin, iar colegii mei au fost prietenosi", povesteste Alice.

"M-am mutat in Bucuresti intr-o iarna si nu ma asteptam ca cea mai simpla sarcina sa devina o misiune importanta. Ca sa plec din apartament pana la magazinul aflat la cinci minute de mers pe jos era o adevarata aventura prin zapada si printre caini flamanzi", isi aduce aminte Alice despre primele zile petrecute in Capitala.

O alta impresie puternica i-au lasat-o gropile din Bucuresti si cablurile care atarna in jos de pe stalpi. "Lipsa de preocupare pentru siguranta oamenilor mi s-a parut fermecatoare. In Marea Britanie, oamenii se tem atat de mult sa nu fie dati in judecata, incat totul este la fel de sigur ca intr-o cresa de copii.

Strain in Romania: Rosia Montana, lucrul ce ma revolta cel mai tare

Mi-a placut ca existau gropi fara nicio semnalizare, unde oamenii pot cadea cu usurinta, exista cabluri care atarna si, daca nu esti atent, iti pot secera capul. Bineinteles, atitudinea mea s-ar schimba daca as cadea intr-o groapa!", glumeste britanica.

"Ma impresioneaza tinerii care fac afaceri"

Despre colegii prietenosi de care vorbea mai devreme, Alice isi aminteste ca nu vorbeau deloc despre vietile personale, la birou. "De obicei, lunea, prima mea intrebare era: 'Si? Ce-ai facut in weekend?'. In Romania m-am dezobisnuit de aceasta intrebare", mai spune britanica.

Am intrebat-o pe Alice care sunt primele trei lucruri care au socat-o, in Romania. A mentionat modul in care romanii isi asuma riscuri, unitatea familiei si faptul ca romanii nu se sfiesc atunci cand trebuie sa ajunga undeva, sa ceara indicatii pe strada.

"Printre primele lucruri pe care le-am remarcat aici a fost vointa cu care romanii isi asuma riscuri. Am fost impresionata de numarul mare al tinerilor romani care s-au lansat in afaceri.

Este ceva la care eu am visat, dar nu am avut curajul necesar. Apoi m-a impresionat respectarea valorilor familiale. Am intalnit si trei generatii care locuiesc sub acelasi acoperis, impartind chiar si acelasi pat.

Si, nu in ultimul rand, ma amuza si acum faptul ca ma opresc oameni pe strada sa ma intrebe cum pot ajunge intr-un anumit loc. In Marea Britanie, oamenii sunt prea mandri sau prea stanjeniti sa faca acest lucru", mai spune Alice.

Strain in Romania: Ridicatul din umeri - sport national

In Londra, tanara a fost consultant pentru mai multe banci de investitii. Dupa ce a invatat sa faca bani si a lucrat in paralel cu organizatii neguvernamentale, s-a gandit ca mai bine ar face bani pentru organizatiile caritabile si si-a schimbat cariera profesionala.

"Iubesc muntii, transportul ieftin si siguranta pe strazi"

Sunt multe lucruri pe care le iubeste in Romania, dar aminteste despre frumusetile naturale, transportul ieftin si siguranta. "Ma simt norocoasa ca pot trai intr-un loc de unde pot ajunge cu usurinta in alte locuri uimitoare. De obicei in weekend ma duc sa explorez locuri din Romania si dupa 2 ani si jumatate tot mai am o gramada de vazut. Nu inteleg de ce nu sunt mai multi turisti straini aici. Cred ca as face o treaba buna promovand Romania in strainatate", mai spune Alice.

"Imi mai place ca transportul este foarte ieftin. Pot sa merg cu metroul bucurestean o luna intreaga cu suma pe care as fi dat-o la Londra pentru o singura zi. In plus, iubesc singuranta cu care pot umbla pe strazi. In Londra am fost jefuita de cateva ori - o data chiar in fata usii de la casa - ceea ce m-a transformat intr-o mica paranoica. Aici ma simt in siguranta", mai spune Alice.

Intrebata ce nu-i place in tara noastra, britanica mentioneaza numai "fumul gros de tigari intalnit in baruri si restaurante".

Alice Paterson mai este suparata pe organizatiile neguvernamentale care nu au cheltuit banii donatorilor asa cum au promis, acesta fiind motivul pentru care, de multe ori, in meseria sa, intampina probleme. Alice este Campaign Director al HOSPICE Casa Sperantei, institutie care construieste in Sectorul 2 un nou centru medical pentru bolnavi in faza terminala.

"Am strans pana acum 4,1 milioane de euro din donatii, dar mai avem nevoie de inca 1,3 milioane, pentru a termina constructia", ne spune Alice. Orice contributii sunt binevenite, doritorii putand sa scrie la alice.paterson@hospice.ro pentru detalii.

Am vrut sa aflam de la Alice care este motivul pentru care romanii nu sunt atat de bine priviti in strainatate, din punctul ei de vedere. "Din pacate, vestile rele circula mai repede decat vestile bune. Este pacat faptul ca, de exemplu, povestea hotilor romani de tablouri din Amsterdam se rasfrange asupra intregului popor.

Mai citesc in presa britanica stiri cu bande de hoti din Europa de Est. Cred ca societatea din care provin este prea nerabdatoare sa dea vina pe oricine altcineva atunci cand vine vorba despre propriile esecuri", mai spune Alice.

A fi imigrant in Romania nu este un lucru simplu. Multi straini au ajuns sa se stabileasca aici cu afaceri, din dragoste pentru vreo romanca sau cu speranta ca tara noastra ar fi "taramul fagaduintei". Ziare.com va prezinta in serial povesti deosebite ale unor straini care traiesc la noi. Daca sunteti strain, traiti in Romania si vreti ca povestea dvs sa fie cunoscuta, scrieti un mesaj la madalina.mitan@ziare.com

Din ce destinații vin primele avioane în România imediat după intrarea în „Air Schengen”. Pasagerii nu vor mai face controalele la frontieră
Din ce destinații vin primele avioane în România imediat după intrarea în „Air Schengen”. Pasagerii nu vor mai face controalele la frontieră
Primele zboruri din spaţiul Schengen care vor ateriza duminică pe aeroportul Henri Coandă vor fi cele care vin de la Paris, Viena, Hamburg, Roma, Zurich, Munchen, Amsterdam şi Geneva,...
Ciolacu anunță plafonări ”oriunde există speculă”. Energie și gaze, RCA și dobânzi, deja pe listă
Ciolacu anunță plafonări ”oriunde există speculă”. Energie și gaze, RCA și dobânzi, deja pe listă
Schema de plafonare și compensare la gaze și energie electrică se prelungește încă un an, urmând ca din aprilie 2025 să se revină treptat, timp de un an, la piața liberă, potrivit unei...
#Alice Paterson Romania, #britanica Romania organizatie caritabila, #HOSPICE Casa Sperantei , #romani