Strain in Romania: Romanii isi vorbesc de rau tara. Strainii incearca sa repare asta

Joi, 14 Noiembrie 2013, ora 16:33
9831 citiri
Strain in Romania: Romanii isi vorbesc de rau tara. Strainii incearca sa repare asta
Foto: Arhiva personala a lui Walter Friedl

Walter Friedl a venit prima data in Romania in iulie 1989, atunci cand a fost numit atasat comercial al Guvernului austriac, pentru trei ani. Diplomat de cariera, atunci cand a ajuns pe pamant romanesc venind impreuna cu sotia din Africa de Sud, "totul parea incredibil".

"Romania arata asa cum e Coreea de Nord astazi, totul parea absurd", isi aduce aminte austriacul nascut, in 1961, la Viena. Fireste, cand s-a intors sa se mute aici, totul parea diferit. "Cand m-am intors era o situatie diferita, existau o gramada de oportunitati", spune austriacul.

Pentru el, experienta Revolutiei din Romania a fost una de neuitat. Dupa primul contact cu Romania, unde si-a petrecut trei ani lucrand la ambasada Austriei, Walter a plecat. In 2000 locuia in Arabia Saudita, cand a decis, impreuna cu sotia sa, sa ceara transferul in Romania. In 2002 s-a intors iar in tara noastra si a inceput sa lucreze pentru Uniqa Asigurari, in functia de director de corporate business.

"In paralel, in timpul liber, am inceput sa construiesc, impreuna cu sotia mea, Lacerta Winery, care acum functioneaza deja de 10 ani", a declarat Walter Friedl pentru Ziare.com..

Strain in Romania: Ma fascineaza Romania, este ca o oglinda pentru mine

Vinurile Lacerta sunt produse in podgoria Dealu Mare pe un domeniu ce se intinde pe o suprafata de 82 hectare. Compania detine la Fintesti, judetul Buzau, o crama, un salon de degustari si un magazin de vinuri. Cuvantul "Lacerta" vine din limba latina si inseamna "soparla", insemn regasit pe toate sticlele de vin.

Intrebat care au fost primele trei lucruri care l-au socat, in Romania, austriacul a vorbit despre "oportunitatile multe, deschiderea oamenilor si faptul ca am intalnit oameni motivati si educati".

De cand locuieste in Romania, a invatat o lectie importanta: "Totul se poate schimba. Mai repede decat ai putea crede".

La romani il deranjeaza mentalitatea potrivit careia tot ce vine din Europa Occidentala sau din Statele Unite este mai bun decat produsele locale, chiar daca sunt constienti de faptul ca multe companii multinationale arunca pe piata est-europeana produse "de mana a doua".

"Produsele romanesti - in special cele care provin din agricultura - sunt la nivel mondial. Eu cred ca imaginea produselor romanesti in strainatate este din ce in ce mai buna si, in curand, "Made in Romania" va deveni un concept la moda", spune Walter Friedl. Tot el spune insa ca, deocamdata, romanii nu au o parere prea buna despre produsele romanesti.

Atunci cand l-am intrebat despre cauzele imaginii negative a tarii noastre in strainatate, omul de afaceri austriac a vorbit despre faptul ca, de multe ori, in strainatate, a dat peste romani care vorbesc urat despre tara lor.

Strain in Romania: Nu exista PR pentru imaginea Romaniei in strainatate

"Din nefericire, am intalnit romani in strainatate care vorbesc de rau despre Romania, uneori fara sa aibe habar despre ceea ce se intampla in propria lor tara. Nu sunt deloc mandri de originea lor", mai spune Walter Friedl.

"Cred cu tarie ca acesta este principalul motiv al imaginii negative pe care Romania o are in strainatate. In plus, multi straini care traiesc in Romania repara asta.

Adica strainii sunt ambasadori mai buni pentru Romania decat sunt romanii, pentru ca multi 'expati' iubesc Romania. Si inteleg acest lucru foarte bine", mai spune austriacul, care este si presedinte al "Clubului de Afaceri Austriac la Bucuresti".

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Cătălin Drulă, despre candidatura la prezidențiale: „Eu sunt natural un candidat posibil”. Care sunt obiectivele USR și Dreapta Unită pentru 2024
Cătălin Drulă, despre candidatura la prezidențiale: „Eu sunt natural un candidat posibil”. Care sunt obiectivele USR și Dreapta Unită pentru 2024
Președintele USR Cătălin Drulă a fost invitatul rubricii „Cu fața la alegători” și a vorbit despre obiectivele USR și ale Dreptei Unite pentru alegerile din 9 iunie, despre misiunea...
Cîrstoiu răspunde criticilor din ultimele zile: "Nişte lupi în haine de oaie încearcă să transforme oaia în lup"
Cîrstoiu răspunde criticilor din ultimele zile: "Nişte lupi în haine de oaie încearcă să transforme oaia în lup"
Atacat în ultimele zile atât de adversarii direcți la alegerile locale, cât și de alți politicieni, dar și de ziariști, Cătălin Cîrstoiu, candidatul susţinut de PSD şi PNL pentru...
#Walter Friedl Romania, #Walter Friedl strain Romania, #Walter Friedl vinuri Lacerta , #romani