Strain in Romania: Urasc abilitatea romanilor de a minti, fura si insela

Miercuri, 12 Iunie 2013, ora 19:40
17127 citiri
Strain in Romania: Urasc abilitatea romanilor de a minti, fura si insela
Foto: Arhiva personala a lui Nancy Rice

Nancy Rice a venit pentru prima data in Romania dupa Craciunul din 1994. Pana atunci, a fost consilier pentru persoane cu dizabilitati la Colegiul San Antonio din Texas, dupa ce 34 de ani si i-a petrecut in invatamant.

Treptat, s-a indragostit de Romania dupa ce s-a indragostit, intai, de un roman. A mers la opera, la balet si la concerte. "Iubesc bogatia pamantului romanesc si ma intreb de ce nu este apreciata. Vorbesc din punctul de vedere al cuiva care a locuit in desert", spune, pentru Ziare.com, Nancy. Acum locuieste in satul Peris, din judetul Ilfov, si se bucura de natura si verdeata.

"Inainte sa vin aici, cineva mi-a spus ca Romania seamana cu Mexicul, dar nu era asa. Prima data am dat cu nasul de aeroport, care mi s-a parut intunecat. Strazile erau groaznice. Numai strazile mari, pe care circulau VIP-urile, erau facute, in timp ce celelalte erau pline de gropi. Luminile de pe strada erau galbene si anemice.

Cand am venit eu, era multa zapada si numai Dacii puteai vedea pe strada. Am si amintiri frumoase din acea perioada: ospitalitatea prietenilor sotului meu, primul Paste in Romania, cand am fost la slujba la o biserica din Piata Muncii", isi aduce aminte Nancy, dupa aproape 19 ani petrecuti in tara noastra.

Strain in Romania: Galezul care a dat multinationala pe cantatul in Centrul Vechi

Am intrebat-o care sunt trei dintre lucrurile care au socat-o, in Romania, si a raspuns: "Sistemul politic, coruptia si, in prima perioada, imposibilitatea de a cumpara pana si cele mai 'pamantesti' lucruri. In Piata Amzei, era o adevarata provocare sa cumperi ceva, pentru ca toate magazinele mici aveau aceeasi marfa. A fost fascinant sa observ, de-a lungul anilor, diversificarea marfurilor din magazine. M-a mai surprins faptul ca vanzatorii de legume si fructe stau in ger si ploaie ca sa-si vanda produsele".

"Mi-am gasit dragostea in Texas, iar ea m-a adus in Romania. Stoluri de pasari cardinal ne-au urmarit prin Gradina Botanica din San Antonio si mi s-a parut ca-i un semn bun, de vreme ce aceasta specie se imperecheaza pentru viata", spune Nancy.

In Romania ii plac multe lucruri, dar la fel de multe lucruri ii displac.

"Imi plac caldura si generozitatea oamenilor care m-au facut sa ma simt ca acasa. Imi place ca aici sunt multi oameni care stiu sa faca multe lucruri si isi folosesc abilitatile pentru a imbunatati viata in locuri care rezista, in ciuda distrugerii cauzate de sistemul autocratic", spune Nancy.

Nimeni nu este mai presus de lege. Nu si in Romania

Cand vine vorba despre lucrurile care nu-i plac, surprizator sau nu, acestea se leaga, intr-un fel sau altul, tot de oameni.

"Urasc abilitatea de a minti, fura si insela care inca exista la multi romani, in ciuda faptului ca zilele cooperativelor de productie si a dominatiei dictatoriale s-au dus demult.

Urasc faptul ca inca exista coruptie, ca la angajare trebuie sa 'donezi' primul salariu celui care iti decide angajarea. Exista coruptie la nivel inalt, dar cea care afecteaza veniturile unei familii mi se pare cea mai rea.

Strain in Romania: Britanicul care se joaca cu laserele si uraste politicienii

Inteleg ca 'spaga' pentru o vizita la medic este de 200 de lei. 'Asa face toata lumea', este lucrul pe care il aud cel mai des, in astfel de situatii. Urasc lucrul ca parlamentarii au capacitatea de a comite infractiuni si de a se situa deasupra legii.

Am invatat mai demult ca multe lucruri se rezolva odata cu intelegerea faptului ca nimeni nu este mai presus de lege. De ce permiteti aceste lucruri?", se intreaba Nancy Rice, fara sa-i pot da un raspuns.

"In Romania, politicienii ajung sus daca dau o felie de paine sau un pachet cu alimente, un pret mic pentru ceea ce au furat pana acum, in mai multe feluri. Pensiile celor care muncesc o viata intreaga sunt mult mai mici decat cele ale acestor politicieni.

Am aflat ca exista case confiscate de la oameni trimisi sa munceasca la faimosul canal Dunare-Marea Neagra pe care politicienii le-au inchiriat la preturi infime, de 1,75 $/luna. Ezit sa vorbesc despre soarta celor care au vrut sa le obtina inapoi. In Romania exista legi care incurajeaza practici ilegale cum ar fi coruptia", isi incheie Nancy pledoaria anti-politicieni.

"Urasc faptul ca alcoolismul nu este recunoscut ca boala si nu inteleg pentru ce nu se actioneaza in sensul acesta, pentru reducerea violentei in familie. Urasc faptul ca o persoana cu dizabilitati trebuie sa dea mita pentru a-si pastra certificatul de handicapat si urasc faptul ca persoane normale obtin acelasi document daca dau bani cui trebuie", mai spune americanca nascuta in Lafayette, Louisiana, "in urma cu mult timp".

Strain in Romania: De ce-l primiti pe printul Charles?

Cand am intrebat-o despre cauza pentru care imaginea Romaniei in strainatate nu este prea buna, Nancy s-a referit din nou la lucrurile pe care le uraste si a adaugat si alte motive.

"Toti romanii care au facut lucruri bune in lume nu sunt cunoscuti. Exista romani fascinanti care nu au putut trai aici si au fost nevoiti sa plece din tara. Pe de alta parte, romanii spun 'da' atunci cand gandesc 'nu' sau fac lucruri pe care nu doresc sa le faca", adauga Nancy Rice.

Pensionara care traieste in Romania de aproape 20 de ani povesteste o mica intamplare cu tamplarul Sorin: "La un moment dat, i-am cerut sa nu mai arunce rumegusul ramas pentru ca il folosesc la gradina, il presar pe langa trandafiri pentru a impiedica iarba sa creasca acolo. El a refuzat sa ma lase sa-l iau din gunoi si mi l-a strans. M-am simtit chiar vinovata. Oare s-a simtit insultat? Ce fel de oameni sunt acestia..."

Nancy adauga ca episodul de mai sus este numai un exemplu de dovada ca oamenii sunt incapabili sa comunice normal. "Puteam sa fac si singura asta. Cred ca faptul ca m-a ajutat a fost dragut, dar nu am avut nici cea mai mica intentie sa-i impun sa faca acest lucru.

Apoi mi-a spus ca s-a simtit insultat, ca l-am pus sa face ceva sub nivelul sau. Atunci de ce a facut-o? Cred ca un astfel de comportament este anormal si probabil unul dintre motivele pentru care unii straini ii evita pe romani", incheie Nancy Rice povestea cu tamplarul.

A fi imigrant in Romania nu este un lucru simplu. Multi straini au ajuns sa se stabileasca aici cu afaceri, din dragoste pentru vreo romanca sau cu speranta ca tara noastra ar fi "taramul fagaduintei". Ziare.com va prezinta in serial povesti deosebite ale unor straini care traiesc la noi. Daca sunteti strain, traiti in Romania si vreti ca povestea dvs sa fie cunoscuta, scrieti un mesaj la madalina.mitan@ziare.com

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Gabriela Firea a intrat în campanie electorală încă din prima zi de la nominalizare: „Acum avem o şansă în plus. Votul trebuie să fie util”
Gabriela Firea a intrat în campanie electorală încă din prima zi de la nominalizare: „Acum avem o şansă în plus. Votul trebuie să fie util”
Preşedintele PSD Bucureşti, Gabriela Firea, proaspăt desemnată candidatul social-democraților la Primăria Capitalei, și-a început deja discursurile de candidat, marți, 23 aprilie, la nici...
Ciolacu, dragoste cu năbădăi cu Firea. Uite catastrofa, nu mai e catastrofa
Ciolacu, dragoste cu năbădăi cu Firea. Uite catastrofa, nu mai e catastrofa
A ieșit domnul Marcel Ciolacu, premierul României și liderul PSD, la o conferință de presă alături de Gabriela Firea, să spună în fața tuturor cât este de deșteaptă și frumoasă,...
#Nancy Rice Romania, #americani Romania, #strain Romania , #romani