Sunteti de acord cu modificarea definitiei din DEX a cuvantului "jidan"? - Sondaj Ziare.com

Joi, 11 August 2011, ora 23:56
23264 citiri
Sunteti de acord cu modificarea definitiei din DEX a cuvantului "jidan"? - Sondaj Ziare.com

Zilele trecute, mai precis luni, Academia Romana a primit o scrisoare din partea Centrului pentru Monitorizarea si Combaterea Antisemitismului din Romania semnata de catre directorul acestuia, Maximilian Katz. Documentul respectiv solicita modificarea definitiei "jidan" din DEX, considerand ca termenul are un caracter antisemit si peiorativ.

Drept argument, se invoca faptul ca utilizarea termenului este o ofensa la adresa sutelor de mii de evrei romani masacrati in timpul celui de-Al Doilea Razboi Mondial. In opinia lui Katz, apelativul "jidan" era auzit de evreii urcati in "trenurile mortii".

Cuvantul "exprima rasism, este defaimator si instiga la violenta impotriva evreilor". Directorul Centrului mentionat este de parere ca "Academia Romana a luat o expresie profund antisemita si a transformat-o intr-un cuvant legitim".

Csaba Ferenc Asztalos, presedintele Consiliului National pentru Combaterea Discriminarii, la randul sau destinatar al aceluiasi document, a declarat ca solicitarea lui Maximilian Katz este pe deplin indreptatita.

"Definitia cuvantului trebuie sa arate adevaratul sens al acestuia, ca este peiorativ si rasist atat pentru evrei, cat si pentru tigani", a spus presedintele CNCD.

Materialul respectiv a fost preluat si de New York Times. Publicatia americana sustine ca aproximativ 280.000 de evrei si 11.000 de tigani au fost ucisi in timpul regimului maresalului Ion Antonescu.

Academicianul Marius Sala, vicepresedintele Academiei Romane, directorul Institutului de Lingvistica "Iorgu Iordan-Al. Rossetti", a declarat marti ca forul nu a primit nicio solicitare in sensul excluderii termenuluii "jidan", dar in momentul in care aceasta va sosi, va fi supusa unei analize. El a tinut sa precizeze, totusi, ca nu poate fi scos niciun cuvant din limba romana.

"Dar nu poti sa scoti un cuvant din limba romana. O sa avem grija in noile editii ale DEX sa reformulam, in asa fel incat sa nu produca suspiciuni", a spus Sala.

Ideea antisemitismului in tara noastra a fost atent studiata si tratata sub diferite forme si conotatii. De pilda, Ioan Slavici este considerat o sursa principala a ostilitatii hiperviolente din anii '30-'40 ai secolului trecut, fiind citat consistent in Raportul Final al Comisiei Internationale a Holocaustului, coordonat de Elie Wiesel, in 2004.

Alaturi de acest clasic de referinta al literaturii romane au mai fost exemplificati drept notorii antievrei, in tot soiul de studii si publicatii, printre altii: Vasile Alecsandri, B.P. Hasdeu, Cezar Bolliac, filosoful Vasile Conta, Nicolae Iorga, A.D. Xenopol, Octavian Goga, Nicolae Paulescu (descoperitorul insulinei), Nae Ionescu s.a.m.d.

Cuvantul "evreu" (exista si azi varianta arhaica "ovrei") provine din limba ebraica. Mitologia evreiasca leaga acest nume de Eber (evr. Ever)- stramosul lui Avraam. Variantele etnonimice romanesti vechi sau regionale se bazeaza, conform unor ipoteze stiintifice, pe radacina slavizata "jid" sufixata cu "ov" si "an".

Nume asemanatoare s-au pastrat in numeroase limbi: polona (zyd), maghiara (zsido), germana (jude), engleza (jew), franceza (juif), spaniola (judio).

In acelasi sens, sustinut a fi peiorativ ca termenul "jidan" in dictionarele de specialitate, se afla si "jidov" - evreu (din slav. "idovin"). Despre jidovi s-a scris mult in traditia populara, iar textele nu sunt tocmai defavorabile. De la ei provin toponime des intalnite in Muntenia, Oltenia si chiar Banat: Jidovini, Jidova, Jidava, Jidoviste si Jidovstita.

In dictionarul limbii romane, una din variantele explicative ale cuvantului "jidov" este: om urias, robust, solid.

In acelasi registru al peiorativului, ad litteram, termenul "jidov" este definit in DEX ca si "jidan". Atunci, logic, de ce primul termen nu este si el vizat a fi scos din circulatie? Doar pentru ca nu a fost auzit de catre evreii imbarcati in "trenurile mortii"?

Asa cum suna solicitarea, in cazul celui de-al doilea, adresata Centrului pentru Monitorizarea si Combaterea Antisemitismului din Romania in recentul sau comunicat.

"Daca in anul 2000 ne-am adresat Academiei Romane cu rugamintea sa schimbe definitia simplista din DEX editia 1998, in prezent ne adresam Academiei Romane cu solicitarea de a corecta imediat, fara intarziere si in mod permanent, definitia rusinoasa si josnica a cuvantului 'jidan', care, asa cum este ea scrisa in DEX editia 2009, contravine atat bunului simt, cat si legislatiei in vigoare", se spune in finalul scrisorii adresate Institutului de Lingvistica al Academiei Romane.

Asadar, Ziare.com te invita la dezbatere si la vot. Ar trebui modificata in dictionar definitia cuvantului "jidan"?

Citeste si:
Întâlnire de urgență la Guvern după apariția primelor cazuri de infectare cu Omicron. Nicolae Ciucă: ”Nicio clipă nu trebuie pierdută”
Întâlnire de urgență la Guvern după apariția primelor cazuri de infectare cu Omicron. Nicolae Ciucă: ”Nicio clipă nu trebuie pierdută”
Premierul Nicolae Ciucă va avea duminică, 5 decembrie, o întâlnire cu specialiștii din domeniul sănătății pentru a decide măsurile care se impun în urma confirmării primelor cazuri de...
Sorin Grindeanu susține că datorită PSD-ului a fost inaugurat Lotul 2 din Autostrada Sebeş-Turda
Sorin Grindeanu susține că datorită PSD-ului a fost inaugurat Lotul 2 din Autostrada Sebeş-Turda
Ministrul Transporturilor, Sorin Grindeanu, a afirmat, sâmbătă, la Brăila, că, dacă nu ar fi forţat cu CNAIR deschiderea Lotului 2 din Autostrada Sebeş-Turda, ”anul acesta aveam foarte...