Tanara care a pus umarul la condamnarea lui Visinescu: Viitorul e de partea noastra!

Joi, 03 Decembrie 2015, ora 07:42
17977 citiri
Tanara care a pus umarul la condamnarea lui Visinescu: Viitorul e de partea noastra!
Foto: Fundatia CAESAR

Adelina Tintariu este doctoranda in domeniul Transitional Justice. Cu toate ca avea doar patru ani cand a inceput Revolutia, de curand a facut parte, in calitate de director general adjunct la Institutului de Investigare a Crimelor Comunismului si Memoria Exilului Romanesc (IICCMER), din echipa care i-a adus pe tortionarii Alexandru Visinescu si Ioan Ficior in fata instantei.

Tot la IICCMER, Adelina a coordonat, in perioada 2011-2014, proiectul de transformare in Memorial a fostului penitenciar comunist de la Ramnicu Sarat.

E de parere ca tara noastra abia acum porneste la un drum nou. "Romania de peste 10 ani va fi a cetatenilor, si nu a politicienilor!", puncteaza Adelina Tintariu.

"Intr-adevar, am facut parte din echipa care a luat decizia demararii unei campanii de aducere in fata instantei a celor ce se fac vinovati de crime si abuzuri in perioada concentrationara comunista. Era momentul sa trecem de la condamnarea generica a comunismului la identificarea probelor ce puteau conduce catre un verdict in instanta.

In perioada respectiva, coordonam proiectul de transformare a fostei inchisori de la Ramnicu Sarat in Memorial al Victimelor Comunismului, fiind apropiata de istoria acestui loc si mai ales de povestile oamenilor care au suferit, printre care mari lideri politici ca Ion Mihalache, Corneliu Coposu sau Ion Diaconescu.

Astfel, am decis la nivelul echipei de conducere sa depunem prima sesizare penala impotriva zelosului comandant de la Ramnicu Sarat, Alexandru Visinescu. Ulterior, am inaintat Parchetului si cea de a doua sesizare penala impotriva lui Ioan Ficior, comandantul de la Periprava", povesteste fostul director adjunct de la IICCMER.

Nu stia in acel moment cum va fi primita aceasta campanie de catre procurori, dar mai ales de catre opinia publica.

"Colaborarea cu procurorii din cadrul Parchetului General a fost exemplara; ne-au sprijinit inca de la inceput. Am avut ocazia sa lucrez indeaproape cu procurorul si sa construim pas cu pas cazurile. Neexistand un precedent, a trebuit sa invatam pe parcurs.

De asemenea, data fiind varsta inaintata a celor doi comandanti, a trebuit sa grabim ritmul de strangere a documentelor necesare in demersul juridic, precum si intervievarea victimelor si a rudelor acestora. Dedicarea cu care echipa a lucrat la aceste dosare s-a vazut prin prisma primei sentinte de acest gen din istoria Romaniei postdecembriste.

Cat despre opinia publica, au fost si voci care au contestat demersul nostru. Cu toate acestea, consider ca dezbaterea privind trecutul comunist era absolut necesara in acel moment, mai ales ca timp de 25 de ani nu am avut un verdict cu privire la crimele comunismului".

Pentru Adelina Tintariu, faptul ca a reusit sa contribuie la aducerea acestor oameni in fata instantei este "o mare realizare atat pe plan sufletesc, cat si profesional".

"Povestile oamenilor care au fost supusi unor torturi greu de imaginat te marcheaza pe termen lung. Este imposibil pentru noi, cei care nu am trait drama comunismului, sa intelegem cum este posibil ca un om sa fie torturat zilnic si sa uite sa vorbeasca. Si cred ca aveam datoria morala de a face ceva pentru a cinsti memoria lor.

Nu stiu daca este mult sau putin ceea ce am facut, insa decizia instantei in cazul Visinescu a adus alinare victimelor si familiilor victimelor, iar pentru prima oara in 25 de ani vocea lor a fost auzita. Mai mult, povestea lor a fost cunoscuta si de catre publicul strain, iar Romania a fost felicitata pentru acest demers curajos, inclusiv in raportul Departamentului de Stat al Statelor Unite ale Americii", ne-a mai spus Adelina.

Lupta cu sistemul din interiorul sistemului

De aceasta data, puncteaza ea, nu a fost o lupta cu sistemul, ci sistemul a reactionat pozitiv la demersul IICCMER.

O explicatie ar fi ca la nivelul institutiilor cu care am colaborat gasim si reprezentantii noii generatii, nealterata de trecut. Oamenii tineri din sistem sunt cei care pot aduce schimbarea, asa cum s-a vazut si in cazul nostru. Insa ei trebuie incurajati sa lucreze in sistem si lasati sa isi faca treaba.

Din pacate, eu am simtit un oarecare dezavantaj din cauza varstei. Aveam 27 de ani cand am depus prima sesizare. Chiar daca au fost voci ale opiniei publice care ne-au contestat demersul si pe noi din punct de vedere profesional, pe baza unei asa-zise lipse de experienta, nu ne-am lasat intimidati de critici si am mers inainte, convinsi ca ceea ce facem este bine.

Timpul ne-a dat dreptate!

Adelina Tintariu

Romania, la mai bine de un sfert de secol de la Revolutie

Adelina este de parere ca, din pacate, Romania de abia acum incepe sa se schimbe sau sa simta nevoia de schimbare.

"Explicatia rezida in procesul greoi de maturizare a noastra ca democratie. In 1989, asteptarile romanilor de la noul sistem erau foarte mari, insa curand dupa acest moment au fost dezamagiti. Si a urmat un lung sir de dezamagiri, clasa politica fiind mai degraba interesata de propriul castig decat de cel al majoritatii.

Acest lucru a dus la o participare redusa a cetatenilor la problemele societatii. Mai mult, lipsa unor optiuni politice i-a determinat sa aleaga mai mereu raul mai mic sau sa nu se mai prezinte la vot. Acest lucru a incetinit cursul maturizarii democratice.

Daca la 25 de ani de la Revolutie am reusit sa vorbim despre trecutul nostru si sa obtinem o condamnare, cred ca ne aflam in momentul deciziilor privind viitorul nostru ca democratie consolidata.

Pentru ca Romania sa fie cu adevarat europeana, este necesara o generatie noua de politicieni, care sa le ofere cetatenilor siguranta ca parerea lor conteaza si ca sunt cu adevarat reprezentati".

"Viitorul e de partea noastra"

Romanii, continua tanara, au trait multa vreme alimentand diverse mituri cu privire la istoria lor, care vorbea despre fapte si evenimente marete.

"Dupa 1989, am trecut in cealalta extrema, cea in care romanii nu mai sunt buni, ci au devenit o rusine a Europei. Cred ca inca suntem in cautarea unui echilibru si suntem responsabili sa il gasim cat mai repede.

Sa descoperim cine suntem si ce putem face in acest context comun european, pentru ca viitorul este de partea noastra. Eu am foarte mare incredere in romani; zi de zi sunt prezentate exemple de oameni extraordinari care ne reprezinta cu succes atat in tara, cat si dincolo de granitele ei. Cred ca trebuie sa depasim paradigma paguboasa de a ne plange de mila si sa constientizam ca romanii au un set de valori bine impamantenit, bazat pe respect, onestitate, munca si sacrificiu", subliniaza Adelina Tintariu.

Nu crede ca tara greseste, ci considera ca aceia care ne-au condus dupa Revolutie au gresit fata de tara, "prin luarea unor decizii neinspirate si cu impact negativ pe termen lung".

"Din pacate, Romania a pierdut mult timp proslavind ideea de reforma, care insa in practica nu s-a infaptuit. La fel cum astazi vorbim despre capitalistii de carton ai Romaniei postdecembriste, la fel putem spune si despre reforma statului. Cred ca in acest moment avem nevoie de o noua clasa politica, care sa nu fuga de asumarea responsabilitatii si sa dea startul unui proiect viabil de reforma a statului. Cu cat constientizam mai repede acest lucru, cu atat Romania se va dezvolta mai coerent", puncteaza tanara.

In ceea ce priveste viitoarea generatie, mai intai de toate aceasta ar trebui "sa se uite in spate si sa invete din greselile trecutului pentru a nu le repeta".

"Avand lectia invatata, noi, cei din noua generatie, avem sansa de a ne rupe de tarele trecutului. Trebuie sa pornim la drum cu ideea de datorie si responsabilitate fata de cetatenii acestei tari. Romania a fost roasa pana la temelie de coruptie, impostura, demagogie si populism timp de 25 de ani.

Noua generatie nu isi mai poate permite sa greseasca si trebuie sa vina rapid cu solutii pe toate planurile, fie ca vorbim despre educatie, sanatate, administratie publica sau cultura. Iar tineri care sa ne ofere aceste solutii sunt foarte multi. Fundatia CAESAR are la baza tocmai acest principiu, acela de a-i incuraja pe tinerii specialisti romani sa se implice in reformarea statului. Doar printr-o citire rapida a listei celor care fac parte din Fundatia CAESAR veti putea observa tineri realizati si gata sa ofere din experienta lor Romaniei", adauga Adelina.

A lucrat timp de sase ani in administratia publica centrala din Romania si a avut ocazia sa observe toate deficientele sistemului.

"De la oameni care si-au asumat functii publice fara a avea experienta in administratie sau management, pana la legislatie deficitara si birocratizare excesiva si ineficienta. In urma acestei experiente, nu as mai permite oamenilor nepregatiti din punct de vedere profesional sa mai conduca institutiile publice.

De asemenea, trebuie instituite criterii clare de performanta la nivelul administratiei. Este absolut necesara o selectie atenta si corecta a oamenilor care intra in sistem, chiar daca ei vin pe linie de partid. Partidele trebuie sa inteleaga ca au responsabilitatea de a propune oameni pregatiti si sa renunte la sistemul clientelar. Acesta a dus la distrugerea multor institutii publice", puncteaza tanara.

Consider ca de abia acum Romania porneste pe un drum nou. Ni se ofera sansa de a pune punct unei etape gri a istoriei noastre si de a incepe constructia unui stat democratic puternic. Am increderea ca, in viitorul apropiat, puterile din stat vor fi performante. Totul depinde de noi ca cetateni ai acestei tari. Si da, sunt optimista in ceea ce priveste viitorul Romaniei.

Romania de peste 10 ani va fi a cetatenilor, si nu a politicienilor!

Adelina Tintariu

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Ciolacu nu-l lasă pe Robert Negoiță să intre în cursa pentru Capitală: "E candidat la Sectorul 3 și lucrurile așa vor rămâne"
Ciolacu nu-l lasă pe Robert Negoiță să intre în cursa pentru Capitală: "E candidat la Sectorul 3 și lucrurile așa vor rămâne"
Premierul Marcel Ciolacu a declarat vineri, 19 aprilie, că a discutat cu liderul PNL, Nicolae Ciucă, şi au ajuns la concluzia că Robert Negoiţă este un candidat foarte bun al alianţei PSD -...
Verdictul lui Ciolacu în privința medicului Cîrstoiu: ”Nu poate merge înainte ca fiind candidat al coaliției”
Verdictul lui Ciolacu în privința medicului Cîrstoiu: ”Nu poate merge înainte ca fiind candidat al coaliției”
Premierul Marcel Ciolacu a delcarat, vineri, că până când doctorul Cîrstoiu nu va explica toate aspectele apărute în spaţiul public, dânsul nu poate merge înainte ca fiind candidat al...
#Adelina Tintariu Romania maine, #tineri viitor Romania, #campanie Romania maine , #romani