Tara in care se moare de grija altuia - De la cititori

Sambata, 29 Ianuarie 2011, ora 12:10
7766 citiri
Tara in care se moare de grija altuia - De la cititori
Foto: Arhiva

Este un fapt cunoscut ca valoarea unor intelepciuni populare, exprimate uneori in proverbe, este cu atat mai mare, cu cat, in esenta, ele au ramas la fel de actuale, peste ani. Desigur, uneori au mai intervenit mici modificari.

"Sa moara capra vecinului" a capatat noi valente atunci cand ne bucuram de masinile altora, ridicate deoarece au fost parcate ilegal. Nici cand ne intrebam cum pot unii vecini sa isi modernizeze casa in plina criza, nu suntem departe de proverbul amintit.

Textul cantecelului pentru copii "Dai intr-unul, tipa doi /ceata lu' Pitigoi..." a ramas si el cat se poate de actual. Chiar si cu textul inversat. Pentru ca, astazi, mai ales doi lideri de partid - evident vorbim aici de Crin Antonescu si Victor Ponta - dau de zor intr-unul, care este, cine altul, decat Traian Basescu - intruchiparea, in opinia lor, a tuturor relelor. Cat priveste ceata de pitigoi, de asta nu ne plangem. Are tara de unde.

"Cainele moare de drum lung, iar prostul de grija altuia", ne spune o alta veche zicala. Nici aici lucrurile nu s-au schmbat prea mult. Pana sa traversam tara pe autostrada, drumurile sunt la fel de lungi si nu numai pentru caini.

Cat priveste partea a doua a intelepciunii si aici ar fi ceva de spus. Politicienii nostri doar se prefac ca ar muri de grija altora. Si nu o fac oriunde, ci mai ales in fata camerelor de luat vederi. Ei sunt mai prezenti in studiourile televiziunilor, decat in sala Parlamentului (adica acolo unde este de fapt locul lor de munca).

Fara a dori sa jignesc pe nimeni, exista insa si unii compatrioti care chiar par sa moara de grija altora. Uneori nejustificat. Am cunoscut un administrator de bloc, care, dupa ce urmarise aproape o noapte intreaga lamentarile unui post de televiziune specializat in bocete, a doua zi, tuna si fulgera impotriva reglementarilor aparute cu privire la plata drepturilor de autor.

Acel administrator nu publicase in viata sa nimic, in afara de biletelele pe care le lasa la avizierul blocului. Cu toate astea, linistea sa a fost iremediabil alungata de aceasta noua grija.

Nici in privinta necazului recalcularii pensiilor unor militari de cariera, lucrurile nu stau foarte diferit. Astfel, mai vechiul "la placinte inainte, la razboi inapoi" s-a schimbat doar in prima sa parte.

In loc de "la placinte inainte", se va citi "la salarii compensatorii si pensii nesimtit de mari inainte". Mai pe intelesul civililor, desi o mare parte dintre protestatarii pensionati din armata sunt inca in putere, ei au ales calea pensionarii la cerere.

Suferintele imaginare in virtutea carora ei s-au pensionat nu ii impiedica pe unii dintre ei sa indeplineasca alte servicii si cu atat mai mult sa huiduie ca niste tinerei sau sa se razboiasca vitejeste cu fortele de ordine.

Fara sa vreau, imi amintesc ce imi povestea mai demult un medic, care profesa la Spitalul Militar Central. In acel an de referinta 1968, pe cand trupele sovietice invadasera Cehoslovacia, saloanele spitalelor au devenit brusc neincapatoare pentru numerosi ofiteri activi, care isi descoperisera diverse afectiuni ce necesitau internari.

Cand evenimentele ce pareau sa ameninte si tara noastra s-au linistit, au inceput si externarile. Cam atat despre unii vajnici aparatori ai patriei si ale lor fapte de vitejie.

Orice asemanare cu persoane si situatii din zilele noastre este, desigur, intamplatoare.

Fenomene fără precedent în istoria alegerilor. Politolog: „Vom vedea niște scoruri foarte interesante"
Fenomene fără precedent în istoria alegerilor. Politolog: „Vom vedea niște scoruri foarte interesante"
Se anunță o prezență-record la alegerile europarlamentare, programate pentru 9 iunie 2024. Fenomenul a fost explicat de către politologul Andrei Țăranu, într-un interviu pentru Ziare.com....
Cine câștigă din separarea candidaților PSD-PNL la Capitală: ”Se vor faulta unul pe altul”. Scenarii noi pentru prezidențiale
Cine câștigă din separarea candidaților PSD-PNL la Capitală: ”Se vor faulta unul pe altul”. Scenarii noi pentru prezidențiale
Sociologul Alfred Bulai, șeful departamentului de Sociologie din cadrul SNSPA, a fost invitatul rubricii „Cu fața la alegători”. Acesta a vorbit despre cele mai importante subiecte de pe...
#viata politica romania, #satira politica, #criza sociala, #recalculare pensii, #masuri Guvern , #romani