Ziare.com

Trebuiau sa impiedice spalarea banilor, dar au lovit in ONG-uri si beneficiarii lor: "E un mecanism de oprimare"

Marti, 16 Octombrie 2018, ora 18:08

   

Trebuiau sa impiedice spalarea banilor, dar au lovit in ONG-uri si beneficiarii lor: "E un mecanism de oprimare"
Proiectul de lege privind spalarea banilor contine prevederi periculoase, ce vor afecta ONG-urile, precum si pe beneficiarii actelor de caritate, avertizeaza PNL si USR.

Deputatul PNL Ioan Cupsa a declarat, marti, la finalul unei sedinte a Comisiei juridice din Camera Deputatilor, in care s-a adoptat un raport favorabil pe legea privind prevenirea si combaterea spalarii banilor, ca membrii liberali din comisie au votat impotriva pentru ca actul normativ afecteaza societatea civila.

"Felul in care au inteles, cei de la putere, astazi, sa transpuna Directiva este complet nefericit. Au inteles ca trebuie sa lupte nu impotriva celor care savarsesc infractiuni sau contraventii de spalare a bamilor, au inteles ca trebuie sa lupte impotriva ONG-urilor, asupra societatii civile. Exista un text explicit care va crea mari probleme functionarii ONG-urilor in Romania, deci societatea civila este clar vatamata.

Au declarat beneficiari orice persoana care intr-un fel sau altul are un interes principal in legatura cu functionarea unui ONG. Adica orice beneficiar al actelor de caritate, de exemplu, pe care le poate face un ONG, o asociatie sau o fundatie, va trebui sa fie, intr-un fel sau altul, identificat si mai apoi raportat de catre entitate, adica asociatie sau fundatie, catre acest Oficiu de Spalare a Banilor", a declarat deputatul PNL

Deputatul PNL Stelian Ion a declarat ca si membrii USR din comisia juridica au votat impotriva legii din aceleasi considerente ca liberalii.

"Se stabileste un mecanism de oprimare, as zice, a asociatiilor si fundatiilor, de constrangere a ONG-urilor pentru ca legea prevede niste obligatii foarte nepotrivite, niste sanctuni covarsitare, pe viitor vor avea obligatia sa raporteze institutiilor statului toti beneficiarii finali, adica toate persoanele de care au grija, ca vorbim de copiii abandonati, de persoanele bolnave, sau alt tip de beneficairi, sub sanctiuni covarsitoare, amenzi pe care nu si le permite o asociatie", a spus deputatul USR.

Potrivit legii de prevenire a spalarii banilor, discutata marti in comisia juridica a Camerei Deputatilor, notiunea de "beneficiar real" include in cazul asociatiilor si fundatiilor "persoanele fizice sau, in cazul in care acestea nu au fost identificate, categoria de persoane fizice in al caror interes principal asociatia sau fundatia a fost infiintata sau functioneaza".

De asemenea, legea prevede ca reprezinta "entitati raportoare" fundatiile si asociatiile, federatiile, precum si orice alte persoane juridice de drept privat fara scop patrimonial.

Potrivit legii, unitatea de informatii financiare a Romaniei este Oficiul National de Prevenire si Combatere a Spalarii Banilor (ONPCSB) . Oficiul este autoritatea care coordoneaza realizarea evaluarii riscurilor de spalare a banilor si finantare a terorismului la nivel national.

Proiectul legislativ spune ca reprezinta "entitati raportoare" institutiile de credit si cele financiare, institutiile financiare, administratorii de fonduri de pensii private, furnizorii de servicii de jocuri de noroc, auditorii, expertii contabili, persoanele care acorda consultanta fiscala, notarii, avocatii, executorii judecatoresti, agentii imobiliari, fundatiile si asociatiile, precum si "alte entitati care comercializeaza bunuri sau presteaza servicii, in masura in care efectueaza tranzactii in numerar a caror limita minima reprezinta echivalentul in lei a 10.000 euro, indiferent daca tranzactia se executa printr-o singura operatiune sau prin mai multe operatiuni ce par a avea o legatura intre ele".

Aceste entitati raportoare sunt obligate sa transmita ONPCSB "un raport pentru activitate suspecta" daca acestea "cunosc, suspecteaza sau au motive rezonabile sa suspecteze ca: bunurile provin din savarsirea de infractiuni sau au legatura cu finantarea terorismului; sau persoana sau imputernicitul/reprezentantul/mandatarul acesteia nu sunt cine pretind a fi".

Legea a primit, marti, raport favorabil din partea comisiei juridice a Camerei Deputatilor si a fost trimisa catre plen pentru vot final.

Camera Deputatilor este for decizional in acest caz.

Citeste si:

Legea pentru care UE ne-a dat in judecata: Actiunile la purtator sunt interzise. Dispare si protectia pentru demnitari - urmeaza votul final la Camera Deputatilor


Urmareste Ziare.com si pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Ziare.com.

Sursa: MEDIAFAX

Articol citit de 3289 ori

Urmareste Ziare.com pe

Urmareste stirile Ziare.com pe Facebook
1 comentariu
Ordoneaza comentariile:Standard |Calitate |Numar Voturi |Recente

Normal ! Mafiotii psd-isti au facut legile de spalare a banilor ca

sa scape ei si sa ii loveasca pe altii care sunt cinstiti !

 

Platforma pentru solutionarea online a litigiilor